Jaz tortilje naredim sama in sicer tako, da zmešam 450g bele moke z dvema žlicama olja, žličko soli, žličko pecilnega in 180ml mrzle vode (to je bolj po občutku). Testo dobro pregnetem, da postane elastično in se ne prijema na roke, nato pa ga razdelim na 12 kepic, ki jih čim tanjše razvaljam. Spečem jih na teflonki brez olja, vsako stran samo minutko ali dve. Pri peki se kadi zaradi moke, ki ostane na ponvi, zato pred vsako novo tortiljo ponev obrišem s papirnato brisačko.
Narejene tortilje lahko polniš s katerimkoli sočnim nadevom. Mi včasih pripravimo cel pladenj različnih nadevov (koruza, fižol, solata, zelje, paradižnik, razne salse, popečena govedina, piščanec, navadni in nacho sir, kisla smetana, čebula...) in jih sproti polnimo, lahko pa že napolnjene tudi gratiniraš.
Odlično se podajo tudi k chili con carneju, ki ga naredim po receptu:
500 g mletega mešanega mesa
4 čebule
3 stroki česna
2 veliki dozi rjavega fižola (v obliki ledvičk - Kidney beans, doza ima cca 600 g)
2 majhni dozi koruze
1 vrečka začimb Kotany za Chily con carne
2 žlički mlete paprike
2 žlici moke
sol + poper
paradižnikova mezga
tabasco po okusu
pride ga ogromno, jaz ga ponavadi dam zamrznit.
Pa še en uporaben link (v angleščini, enote se z dvema klikoma pri receptu pretvori v metrične, prav tako pri vsakem receptu piše hranilna vrednost obroka, zelo preprosto pa se spreminja tudi količina)
http://allrecipes.com/Recipes/World-Cuisine/Latin-America/Mexico/Main.aspx