Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Maščobe

Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7
magrateja
Starost: n/aPridružen: 19. okt 2008Prispevkov: 2577Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. maj 2012 23:31
Povezava do prispevka
No pa saj s 40 % spraviti na 30 % ni taka ogromna razlika. Wink Malo manj oreščkov čez dan, masla na kruhu morda ni treba, zraven pršuta ne še sira itd.
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. maj 2012 6:05
Povezava do prispevka
Maščobe, ki jh uživaš so ok po maščobnokislinski sestavi (razen kokosove, to pa vedno pike dobim, ko vidim kokosovo uvrščeno pod zdravo prehrano!). Jaz ti priporočam, da če za zajtrk je oreščke, potem izberi malico brez ali z malo maščobami, za kosilo ti tudi ni treba vsak dan jesti lososa, raje izberi kakšno manj mastno ribo. Losos je zelo ok glede MK sestave, ampak skupnih maščob ima pa 30%, tako da ni za vsak dan.

Sicer je zdaj izpadlo, kot da samo ti delaš take overdose mnaščob, ampak dejansko je v Sloveniji povprečje 38% maščob na dan.
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. maj 2012 8:30
Povezava do prispevka
Oreščki in sončnična semena imajo ogromno maščob. Če to izpustiš iz prehrane, bo situacija takoj precej boljša. Če jih ješ npr. 1x na teden, je to čisto dovolj.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 16. maj 2012 8:46
Povezava do prispevka
Hehehe saj lososa ne jem vsak dan, siru se lahko kumot odpovem, tudi medu ne jem toliko pogosto- no zadnje čase mi ful paše med pa maslo ampak to bo čez en teden mimo pa bo spet 1x na 14 dni kot včasih. Semenom in oreškom se pa res ne bi rada odpovedala , bom pa zmanjšala tako, da pridem na 30%.
Hrca s podatkom, da je povprečje 38% si me potolažila, ker sem se pa res počutila kot pujs! Ampak bomo uredili
 
 
 
summertime, da ne bodo smeškoti v modrih okvirčkih - klik.
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. maj 2012 11:49
Povezava do prispevka
Joj, nikar!  Saj mogoče ti je tudi OPKP preveč naračunal, če si dajala približne količine in ne točno v gramih.
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 16. maj 2012 12:54
Povezava do prispevka
Tale OPKP je totalna bedarija oz. nič ne pove vse skp, ker sm se malo igrala in pogledala kaj bi prišlo, če bi za zajtrk pojedla 2 jajci in velik kos belega kruha, za malico spila en red bull, za kosilo pojedla mesni burek, za pop. malico spila kakav benko v polnomastnem mleku, za večerjo pojedla špagete z bologneze omako in po večerji pojedla še čokoladni muffin- torej težko si zamislim bolj nezdravo sem skoraj skopirala jedilnik večine mojih kolegic s faksa, ki se vedno kremžijo nad mojimi jedilniki in je prišlo: 33% maščob, 16% beljakovin in 50% OH , ter 1400kcal. 
0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2012 11:26
Povezava do prispevka
Spet jaz 
Danes sem dobila na dom Kulinarični ekspres v katerem je tabela z olji in temperaturami pri katerih se pregrejejo in ugotovila sem, da je najbolj obstojno  RAFINIRANO kokosovo olje in sicer 232 stopinje. Najvišje od nerafiniranih olj je arganovo z 216 in nato že deviško oljčno olje z 199.
Seveda imam doma kokosovo olje in to rafinirano očitno- kar seveda nism dojela!
Potemtakem je bolj zdravo, če uporabljam olivno olje tistih 30 stopinj razlike je vrjetn čist vseen. Mislim sej nimam občutka na kolkih stopinjah se npr. peče jajca?
0
Nazaj na vrh
Hrca
Starost: 34Pridružen: 22. okt 2010Prispevkov: 863Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2012 13:28
Povezava do prispevka
Glej, tukaj je osnovni princip - najbolj so stabilna tista olja/maščobe, ki imajo več nasičenih, ker so bolj stabilna na oksidacijo. Primer za to je kokosovo olje. Potem po stabilnosti sledijo enkrat nenasičene maščobne kisline, tukaj je recimo oleinska oljčnem olju - spet osnovna kemija - imajo samo 1 dvojno vez, ki je občutljiva na oksidacijo, tako da so dokaj stabilne. Najmanj stabilna pa so tista z večkrat nenasičenimi MK. Na pamet ti ne vem povedati, kakšne so °C pri posamezni toplotni obdelavi (lahko pogledam čez vikend pa ti pošljem na ZS ali nekaj). Tudi če uporabljaš superzdravo olje, če ti oksidira, si si več škode naredila, kot če ješ nasičene MK, ker ob tem nastajajo tudi trans MK. Sem leteča, tako da nimam časa se razpisovati zdajle! :D 
There are clubs you can't belong to, neighbourhoods you won't live in, schools you can't get into. But the roads are always open.
0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2012 13:50
Povezava do prispevka
To mi je jasno ampak tuki piše, da je kokosovo olje stabilno do temperature 177 stopinj če ni rafinirano deviško olivno pa do 199, kar je več. Kokosovo je bolj stabilno na 230 le če je rafinirano to pa baje ni cool.
Joj kemija to mi pa niti osnove ne grejo
Edino kar si lahko razlagam je, da se kokosovo olje pri nad 170 stopinjah sicer prekuri ampak ni panike, ker je to nasičena maščoba in ne nastanejo trans maščobe.
Ne vem, zato sprašujem...

0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 22. jul 2012 17:05
Povezava do prispevka
Jaz imam spet vprašanje . Pozna katera margarino in maslo Gourmet, ki naj ne bi vsebovala transmaščob?
0
Nazaj na vrh
Lenccy
Starost: 122Pridružen: 14. dec 2009Prispevkov: 1254Kraj: Maribor, KoperStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2012 11:19
Povezava do prispevka
Te ne poznam, kupujem pa Vitarine Bio Light od Vitaquell (v Mercatorju), je prav tako brez trans maščob, okusna je tudi.

Pečt in kuhat se komot da s kokosovim oljem oz. maslom (Eden - rafinirano) ali z deviškim olivnim. Ni škodljivo, razen če bi žgal in "pajsal" jed do nerazpoznavnosti. Nerafinirano kokosovo olje pa je bolj za sladice, ker ima močan vonj po kokosu.
Mlade oči so svetle luči, ki dolge noči spreminjajo v jutra
0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2012 14:01
Povezava do prispevka
Superca, hvala za odgovore  Ta teden sem sama doma in se lahko preseravam kakor želim s hrano, so mi pustili prazen hladilnik in denar. Zdaj je pa moja naloga dokazat, da se da ogromno najbolj možno zdrave hrane kupit za ne veliko denarja 
0
Nazaj na vrh
Mariposa07
Starost: 34Pridružen: 30. avg 2006Prispevkov: 246Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. jul 2012 14:24
Povezava do prispevka
Doma sem jih prepričala naj ne kupujejo in jedo margairne Smile :) jupiii Smile
0
Nazaj na vrh
Ineya
Starost: n/aPridružen: 9. sep 2010Prispevkov: 2012Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. jul 2012 10:57
Povezava do prispevka
Tinka je napisal/a
Bolj malo sem podučena-kar se tiče olj. Torej je deviško oljčno olje le med tistimi malce bolj "zdravimi-koristnimi"-kakor se vzame). Sama ga imam doma, pa ga ne uporabljam, ker mi je okus
Ali ga to (katera ga pač uporablja) potem uporabljate pri pripravi bilokatere hrane?


V naši kuhinji se hladno stiskano deviško oljčno olje (slovensko!) zelo pogosto uporablja: za kuhanje, pečenje (tudi na žaru), solate, pri peki kruha (včasih tudi kakšne sladice). Tako da ga le veselo uporabljaj .

Poleg tega imamo še bučno olje (tudi domače - z Goričkega), največ za zeleno solato in sezamovo (za kak vok ali kaj podobnega). Za sladice pa večinoma kokosova maščoba ali dobro maslo.

 

Aha, tako torej.

No bučno olje uporabljam že lep čas. Za vse ostalo, pa sem upoorabljala rastlinsko olje.

Bom pa (po vsem prebranem) omejila uporabo margarine, ali vse skupaj zaenkrat nadomestila rajši z maslom. Kaj vse človek ne izve.. :)

Recept za srečno življenje si moramo napisati sami.
0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 26. jul 2012 13:25
Povezava do prispevka
Hmmm... Kaj pa tole?
Človek res ne ve čemu bi vrjel
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Maščobe
Stran 7 od 7
Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Raziskovalci so našli več dokazov, da ima suhi post (postenje brez hrane in tekočine) izjemen vpliv na splošno zdravje.