Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Maščobe

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7
Ic3PrIncZ
Starost: 39Pridružen: 9. okt 2004Prispevkov: 3133Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. feb 2006 18:00
Povezava do prispevka
Mene pa zanima, zakaj je dobro za kuho uporabljati kokosovo maslo in kakšna je razlika med navadnim maslom? Gre mogoče za nasičene maščobe krajših verig?
Light travels faster than sound! This is why some people appear bright until you hear them speak.
0
Nazaj na vrh
Ic3PrIncZ
Starost: 39Pridružen: 9. okt 2004Prispevkov: 3133Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 16:52
Povezava do prispevka
No bom kar sama napisala kaj sem našla o tem:
tole naj bi bila sestava (maščobne kisline) v kokosovem olju:
 

C8 ...... 8.86 (Caprylic)

C10......6.17 (Capric)

C12......48.83 (Lauric)

C14......19.97 (Myristic)

C15......Traces (0.01)

C16.......7.84 (Palmitic)

C18.......3.06 (Stearic)

C18:2 ....0.76

C18:1.....4.44

C20........0.05 (Arachidic)

 
Kakor sem se uspela zgrunati sta le ti dve odebeljeni nenasičeni. C18:2 sklepam da je linolna kislina (omega 6) in pa C18:1 oleinska kislina (omega 9)
Te številke možno da predstavljajo sestavo v procentih (nič ni pisalo - seštevek daje ~100)
 
 
Potem sem pa pogledala še sestavo masla:
upam, da je to realna slika in da so vsebnosti maščobnih kislin prave
 
 
 
Tu je pa med nenasičenimi oleic (oleinska kislina - omega 9), linoleic (linolna kislina - omega 6), linolenic (linolenska kislina - omega 3(LNA) ali omega 6(GLA))
 
 
Tako, da če smatramo, da so zgornji rezultati napisani v procentih lahko povzamemo:
 
kokosovo olje: 5,2% nenasičenih maščob
maslo: 32,2%
 
in razlika je očitna.
 
Če ima katera kaj za popravit pa kar Smile na napakah se učimo ne.
 
No sem našla še nekaj:
Sicer imam pa doma v skripti napisano (ko na faxu delali analizo maščob), da naj bi maslo vsebovalo 30-40% oleinske kisline, 23-25% palmitinske, 10-13% stearinske, 9-13% nasičenih maščob krajše verige(C4-C12), 7-9% miristinske in 4-5% linolne kisline. Kar se kar sklada z zgornjo slikico. Vse je valjda odvisno od masla, pridelave...
 
Za kokosova maščobo pa piše:
55-73% nasičenih maščob krajše verige (C4-C12), 17-20% mistirinske, 4-10% palmitinske, 2-10% oleinske, 1-5% stearinske, 0-2% linolne kisline.
 
Zdaj me je prav sram, ko vidim, da imam vse doma napisano jaz se pa tega ne zavedam. Lahko vidite kako pridna študentka sem
Light travels faster than sound! This is why some people appear bright until you hear them speak.
0
Nazaj na vrh
mula
Starost: n/aPridružen: 8. avg 2005Prispevkov: 422Kraj: Trnovo-StopStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 17:26
Povezava do prispevka
Potem tu spet velja tista zgornja trditev: za kuhanje kokosovo maslo, za na kruh maslo.
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 17:38
Povezava do prispevka
Uf, mula, si se pa potrudila Smile Zanimivo, da ima malslo toliko oleinske. Nikoli ne bi rekla Smile
 
Ti podatki so drugače tudi tukaj (ta link je nasplošno krasen, če vas zanima sestava katerega koli živila):
 
 
Kokosovo olje (maslo):
 
 
 
Navadno maslo:
 
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 17:41
Povezava do prispevka
Nekaj je narobe s povezavo. Do podatkov pridete, če kliknete na spodnji link in vpišete coconut oil in butter:
 
0
Nazaj na vrh
Nessie
Starost: 41Pridružen: 4. dec 2005Prispevkov: 318Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 17:46
Povezava do prispevka


 
Staša, na kateri fax si pa hodila, če ni skrivnost
There are 10 kinds of people in the world-those who understand binary, and those who don t...:)
0
Nazaj na vrh
Nessie
Starost: 41Pridružen: 4. dec 2005Prispevkov: 318Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 17:48
Povezava do prispevka
 (firbc sm, pač)
There are 10 kinds of people in the world-those who understand binary, and those who don t...:)
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 17:53
Povezava do prispevka
Pravo.
0
Nazaj na vrh
mecajek
Starost: n/aPridružen: 6. dec 2005Prispevkov: 618Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 18:35
Povezava do prispevka
Katere so pa potem nasičene maščobe?
0
Nazaj na vrh
mula
Starost: n/aPridružen: 8. avg 2005Prispevkov: 422Kraj: Trnovo-StopStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 18:50
Povezava do prispevka
Staša, ni bila mula, Ic3PrIncZ je bila tok  pridna
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 18:56
Povezava do prispevka
mecajek je napisal/a
Katere so pa potem nasičene maščobe?
 
Kje točno misliš?
0
Nazaj na vrh
mecajek
Starost: n/aPridružen: 6. dec 2005Prispevkov: 618Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. feb 2006 18:57
Povezava do prispevka
sem brskala in našla odgovor:
 
Nasičene maščobe:
ponavadi jih najdemo v hrani živalskega izvora, npr. meso, mleko, maslo itd.. Prav tako se nasičene maščobe nahajajo v nekaterih prehrambenih artiklih rastlinskega izvora, npr. kokosovo olje. Z izjemo kokosovega olja so nasičene maščobe pri sobni temperaturi v čvrsti obliki, zato jih je zelo enostavno prepoznati.

Nenasičene maščobe:
za njih je značilno, da so pri sobni temperaturi v tekočem stanju, ločimo pa jih na:
  • mononenasičene maščobe (olivno, arašidovo in avokadovo olje) in
  • polinenasičene maščobe (koruzno, sezamovo in sončnično olje).

  • 0
    Nazaj na vrh
    Staša
    Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 9. feb 2006 18:58
    Povezava do prispevka
    Ic3PrIncZ torej. Ne vem, zakaj sem mislila, da si ti, mula to objavila
    0
    Nazaj na vrh
    Ic3PrIncZ
    Starost: 39Pridružen: 9. okt 2004Prispevkov: 3133Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 9. feb 2006 19:22
    Povezava do prispevka
    Če koga zanimajo natančno nasičene in nenasičene maščobe vam jih lahko narišem Smile
     
    Drugače so tiste, ki imajo med C atomi le enojne vezi, nenasičene pa so tiste dvojnimi vezmi (med te spadajo omega 3, omega 6, omega 9...). Sicer si pa lahko v googla napišete angleško ime maščobne kisline in iščete med slikami, pa boste našle (meni so slikice nasploh ful fajne).
     
    Me pa zanima kako je s holesterolom? Maslo ni ravno primerno (v prevelikih dozah), kaj pa kokosovo?
    Se gleda to koliko holesterola ima določena zadeva in kako veš ali je LDL ali HDL (najbrž je LDL).
    Je pa fajn stran (bom naštudirala), tudi lahko poračunaš koliko % je nasičenih in koliko nenasičenih maščob + veliko več ostalih podatkov, ki jih sama nisem našla.
     
    Sem se pa potrudila, ker je mene to zanimalo. Če bi me lani, bi pa lahko na fax prinesla točno tiso kokosovo maslo, ki bi ga doma uporabljala in ugotavljala sestavo (samo ne bi bilo tako natančno). Mi je kar malo škoda.
    Light travels faster than sound! This is why some people appear bright until you hear them speak.
    0
    Nazaj na vrh
    Staša
    Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 9. feb 2006 19:36
    Povezava do prispevka
    Ic3PrIncZ je napisal/a
     
     
    Me pa zanima kako je s holesterolom? Maslo ni ravno primerno (v prevelikih dozah), kaj pa kokosovo?

    Ga ne vsebuje - kot vsi drugi rastlinski viri maščob.

    0
    Nazaj na vrh
    Pojdi na:
    Maščobe
    Stran 5 od 7
    Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7
    Pojdi na stran:
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Fauci je dejal, da ne ve, od kod se je vzelo pravilo o socialni oddaljenosti dveh metrov, priznal pa je tudi, da ni bilo študij, ki bi priporočale maskiranje otrok.