Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Beluši

Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 10:10
Povezava do prispevka
Obožujem šparglje, ampak jih delam vedno samo z maslom. Poznate še kaken recept.
0
Nazaj na vrh
kiara
Starost: 49Pridružen: 5. nov 2004Prispevkov: 2540Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 10:56
Povezava do prispevka
Imam knjižico v kateri je kar nekaj receptov z beluši:
- solata z vodno krešo in beluši
- file z beluši v pehtranovem maslu
- beluši s pikantno (jagodno) omako
- mlačna belušna solata
- perutninska solata z beluši
- pisan belušev ragu.
 
Napiši mi kaj ti je zanimivo, pa bom prepisala recept.
Nikoli se ne kregajte z idiotom,spravil vas bo na svoj nivo in premagal z izkušnjami!
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 18:46
Povezava do prispevka
katja jaz jih naredim z jajci in so odlični.
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 18:59
Povezava do prispevka
Bi te prosila za obe solatki.
0
Nazaj na vrh
kiara
Starost: 49Pridružen: 5. nov 2004Prispevkov: 2540Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 20:20
Povezava do prispevka
Solata z vodno krešo in beluši
 
Očistite 300 g belih belušev, odrežite olesenele končke, narežite na koščke in jih približno 15 min. kuhajte v malo slane vode in v pokriti posodi. Zmešajte 2 jedilni žlici belušne osnove, 2 jedilni žlici limoninega soka, sol, 1/2 čajne žličke rdečih poprovih zrn in 1 jedilno žlico oljčnega olja. Še vroče beluše pomešajte s to omako in pustite, da se jed nekoliko ohladi. Oplaknite, očistite in odcedite 50 g vodne kreše in 50 g jagod. Umešajte v beluše.
 
 
Mlačna belušna solata
 
Oplaknite 250 g belih in 250 g zelenih belušev. bele olupite cele, zelenim pa olupite spodnjo tretjino. Odstranite olesenele končke. Narežite na koščke. Bele beluše kuhajte v slani vodi približno 15 min., zelene 10 min. Odcedite in prestrezite tri jedilne žlice prevretka. Zmešajte ga s 2 jedilnima žlicama kisa, soljo, poprom, 2 jedilnima žlicama majoneze, 1 žlico sončničnega olja in 1 čajno žličko gorčice. Na majhne koščke narežite 50 g jagod. Dodajte jih k solati.
 
 
Perutninska solata z beluši
 
500 g belušev (pripraviš in skuhaš kot v prejšnjem receptu). V belušnem prevretku puranje prsi kuhajte 8 min. in nato narežite na majhne koščke. Narežite 100 g jagod. Okrasite s tremi žlicami kisle smetane ter začinite s soljo in poprom. Servirajte na listih glavnate solate.
 
 
 Dober tek!
Nikoli se ne kregajte z idiotom,spravil vas bo na svoj nivo in premagal z izkušnjami!
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 20:23
Povezava do prispevka
Hecna kombinacija beluši in jagode. Bo treba probat.
0
Nazaj na vrh
kiara
Starost: 49Pridružen: 5. nov 2004Prispevkov: 2540Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 20:33
Povezava do prispevka
Meni se pa zdi ful dobra. To sem prepisala iz posebne izdaje Lise: Diete, kjer je eno poglavje Plemenita dieta z beluši in jagodami. Vsi recepti vsebujejo jagode in beluše. 
Nikoli se ne kregajte z idiotom,spravil vas bo na svoj nivo in premagal z izkušnjami!
0
Nazaj na vrh
Miškolina
Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 20:47
Povezava do prispevka
Tukaj je še nekaj receptov:
 
Šparglji z jabolkom:                      
SESTAVINE:                                      

1 šop špargljev                                    
1 dcl vina
1 ščep sladkorja
malo soli, poper
nariban muškatni orešček
1 naribano jabolko
1 kisla smetana
sir

POSTOPEK:

Šparglje skuhamo v osoljeni vodi. Preložimo jih v manjši pekač. Zavremo vino, dodamo sladkor, malo naribanega muškatnega oreščka in naribano jabolko (najbolje na trakove). Popramo, dodamo smetano in prevremo. Prelijemo po špargljih in po vrhu naribamo sir. Na hitro zapečemo v pečici.

Beluši po poljsko

SESTAVINE:

Za 4 osebe:
1 kg belušev
trdo kuhano, sesekljano jajce
125 g surovega masla
45 g svežih belih krušnih drobtin
2 žlici svežega sesekljanega peteršilja
žlica drobnjaka

POSTOPEK:

Beluše olupimo in odrežemo spodnje konce. Poganjke razdelimo na štiri enake snopiče in vsakega posebej zvežemo. Zvezane beluše damo v osoljen krop in jih kuhamo 6-8 minut, da se zmehčajo, vendar morajo ostati čvrsti. Potem jih odcedimo, naložimo na pladenj in previdno odstranimo kuhinjske niti. Posipamo jih s sesekljanim jajcem, pokrijemo z alufolijo in postavimo na toplo.
V ponvi raztopimo surovo maslo, pridamo krušne drobtine in jih med nenehnim mešanjem 5-7 minut pražimo, da zlato porjave. Ponev odstavimo s štedilnika in pridamo peteršilj in drobnjak. Vse skupaj hitro zmešamo in preliv zlijemo po beluših, a ne po glavicah. Jed ponudimo takoj.

Beluši na hitro

SESTAVINE:

 šparglji
1 čebula
20 dkg slanine ali pršuta
sol
poper
nariban sir

POSTOPEK:

Šparglje skuhamo v slanem kropu, ne preveč- na način al dente kot testenine. Na olju prepražimo nasekljano čebulo, na kocke narezano slanino ali pršut in na hitro prepražimo. Dodamo šparglje in po vrhu posujemo sir, da se stopi.

Belušev narastek

SESTAVINE:

250 g belušev
40 g masla
30 g moke
2.5 dl mleka
sol
poper
4 rumenjaki
4 beljaki
POSTOPEK:

Beluše očistimo in skuhamo, kot je navedeno v receptu Zapečeni beluši.
Kuhanim odrežemo glavice, preostala stebelca pa z mešalcem sesekljamo v pire.
Iz masla in moke naredimo svetlo prežganje, mu prilijemo mleko in prekuhamo, vmešamo belušev pire, solimo in popramo ter odstavimo. Vmešamo še enega za drugim rumenjake, dodamo glavice belušev ter na koncu še iz malce posoljenih beljakov stepen trd sneg.
Zmes vlijemo v ognjevarno posodo za narastke, ki pa sme segati le do višine dveh tretjin, ker med peko močno naraste.
Narastek spečemo pri srednji temperaturi, v naprej segreti pečici, približno v 25 minutah.
Serviramo ga takoj, ker narastek hitro upade.

Ocvrti beluši

SESTAVINE:

50 dag kuhanih belušev
2 jajci
3 dl piva
1 skodela moke
1 žlica olja
olje za cvrenje
sol po okusu

POSTOPEK:

Kuhanim belušem odrežemo trdi del (ki ga lahko uporabimo v juhi). Stolčemo rumenjake in jim dodamo pivo moko in še sneg iz dveh beljakov in naredimo gosto testo, ki naj počiva vsaj pol ure. Nato previdno potegnemo skozi testo vsako steblo beluša posebej in ga ocvremo v precej vročem olju. Ocvrte beluše ponudimo s tatarsko ali kakšno majonezno omako.

P.s.: Kopirano iz kulinarika.net.



 


 


 

0
Nazaj na vrh
kiara
Starost: 49Pridružen: 5. nov 2004Prispevkov: 2540Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 20:49
Povezava do prispevka
Zdaj so se mi pa res začele sline cedit. Ampak mojega kap, če mu dam na mizo beluše.
Nikoli se ne kregajte z idiotom,spravil vas bo na svoj nivo in premagal z izkušnjami!
0
Nazaj na vrh
Miškolina
Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 20:50
Povezava do prispevka
Pa še eden:
Šparglji iz pečice
SESTAVINE:
 40 dag zelenih belušev
10 dag pršuta
1 manjša čebula
2 stroka česna
2 jajci
3 zvrhane žlice kisle smetane
sol
poper
timijan
skodelica naribanega parmezana
 POSTOPEK:
 Beluše skuhamo do mehkega v slani vodi. Čebulo nasekljamo in jo popražimo, da se zmehča. Pršut narežemo na tanke trakove in pražimo skupaj s čebulo, da izgubi surovo barvo, dodamo strt česen in na hitro popražimo. Jajca in smetano stepemo in začinimo ? solimo previdno, saj je slan že pršut. Beluše naložimo v majhen, globok namaščen pekač, čez potresemo čebulo s pršutom in prelijemo z jajci. Po vrhu na debelo potresemo parmezan in pečemo pri 200 stopinjah na spodnji višini cca. 15 minut.

 
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 21:11
Povezava do prispevka
Kiara, mojemu se tudi obrača, kadar jaz cmokam pri beluših. Lahko bi jih tono pojedla.
 
miškolina, hvala.
0
Nazaj na vrh
Miškolina
Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2005 23:25
Povezava do prispevka
katja, np.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Beluši
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.