Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Beljakovine

Pojdi na stran 1 , 2
majchika
Starost: 37Pridružen: 5. apr 2005Prispevkov: 1932Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2006 14:51
Povezava do prispevka
No sem se informirala zdravem hujšanju, prebrala tudi veliko tem tukaj, vem sicer že kar nekaj od prej ampak še vedno mi nekaj ni jasno. No na enem forumu sem prebrala da brez beljakovin ne moreš shujšati ker pomagajo kuriti kalorije in da namesto mišic potem izgubljaš maščobo, to kar je seveda zaželjeno..že tri dni se držim tega, malo oh in več b in sem že sedaj cela zakisana oz v ustih imam cel čas prisoten grozljivo kisel okus..bljak te beljakovine, ne predstavljam si da bo to dieta za celo življenje, ker namreč želim spremeniti način prehranjevanja in da seveda shujšam..kako lahko živiš samo na beljakovinah oz pretežno samo na beljakovinah to ja sploh ni zdravo, da ne govorim o počutju..sedaj pa glavno vprašanje, a lahko shujšaš MAŠčobo tudi če ješ pretežno zelenjavo in oh? mišic vseeno ne bi rada izgubila, maščobo pa ja..??
0
Nazaj na vrh
Ic3PrIncZ
Starost: 39Pridružen: 9. okt 2004Prispevkov: 3133Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2006 16:34
Povezava do prispevka
Priporočljivo je da imaš razmerje med OH B in M nekje okoli 1:1:1. Ni pa dobro da dieta nazira le na eni komponenti. Tako ni dobro če ješ samo B in ne če ješ samo OH. Meni ustreza tako prehranjevanje in nimam nikoli čudnega občutka v ustih.
Kaj si pa jedla, katera beljakovinska živila?
Light travels faster than sound! This is why some people appear bright until you hear them speak.
0
Nazaj na vrh
majchika
Starost: 37Pridružen: 5. apr 2005Prispevkov: 1932Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2006 17:07
Povezava do prispevka
Aha bom mogla preračunavat torej? te dni jem veliko rib, jajce tu pa
tam za malico, mlečne izdelke sem uvedla čeprav jih ne maram, posebej
jogurtov ne ampak..hja..,jem tudi kruh polnozrnat, polnozrnat riž in
podobno.. vendar toliko bolj za vzorec pa da nisem čist izčrpana, bi
mogla več oh pojest? jem pa na vsako uro ,
ampak zelo malo..sadje sem tudi črtala, oz vsak dan en sadež al največ
dva.., kako bom pa vedla da kurim maščobe in ne mišice? Po izrazitih
mišicah?
0
Nazaj na vrh
Ic3PrIncZ
Starost: 39Pridružen: 9. okt 2004Prispevkov: 3133Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2006 17:30
Povezava do prispevka
Ne smeš popolnoma črtat OH, to ni ravno zdravo. Kot v mnogih temah piše jej OH le v prvi polovici dneva, nato pa naj bi jedla pretežno B.
Sicer boš ugotovila, da so OH prisotni tudi v mlečnih izelkih, recimo mleko (tudi ego jogurt...) ima več laktoze (mlečni sladkor), kot pa samih beljakovin. Zato se nekateri tudi teh izdelkov izogibajo. Glavno je da se izogibaš enostavnih OH in da ješ večinoma kompleksne.
 
Jaz bi se na tvojem mestu držala razmerja 1:1:1 (glede na kalorični vnos ne gramov gledat), mogoče če res želiš maščobo izgubljat še malo znižaj OH  (za par 10g) in temu primerno povišaj B. Paziti pa moraš tudi na dnevni kalorični vnos, ker če je previsok, ne bo šla maščoba nikamor. Sicer boš pa počasi že sama spoznala svoje telo in ugotovila koliko česa moraš pojesti za določene rezultate.
Light travels faster than sound! This is why some people appear bright until you hear them speak.
0
Nazaj na vrh
majchika
Starost: 37Pridružen: 5. apr 2005Prispevkov: 1932Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2006 17:39
Povezava do prispevka
Hvala ti! Bom tako delala. Ja saj počasi bom že vse osvojila in upam da mi bo tokrat za vedno uspelo.
0
Nazaj na vrh
ninnna
Starost: 39Pridružen: 18. jan 2006Prispevkov: 2123Kraj: pod kovtromStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2006 18:47
Povezava do prispevka
v mlečnih izdelkih je pomoje preveč oh. to se vidi, ko si začneš naštevat grame oh-jev...
 
no v sadnem egotu je 7g oh v 100ml
v navadnem približno 5 g
v mleku tudi 5 g...
 
in če mene vprašaš lahko brez problemov popijem pol litra jogurta in bom sita ne vem - pol ure?? s tem, da je to 25 g oh v enem obroku...
 
začni s skuto: posneto seveda... ima superugodno sestavo torej približno 3 g oh, 0,3 g maščob in je blazno nasitna...
 
pa nikoli je ne boš pojedla preveč... če mene ki sem požrešnica nasiti že 200-250 g potem bo tudi tebe:)
 
pa pač meso v vseh nešpehastih oblikah... in ribe...
How come Barbie never got pregnant? Ken always came in another box
0
Nazaj na vrh
majchika
Starost: 37Pridružen: 5. apr 2005Prispevkov: 1932Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2006 22:22
Povezava do prispevka
Tudi skuto jem in me nasiti zeelo, ampak čez eno uro sem pa že blazno lačna..moj želodec je preveč raztegnejen 
0
Nazaj na vrh
noelle
Starost: 38Pridružen: 18. nov 2005Prispevkov: 96Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2006 20:57
Povezava do prispevka
V torek je bila Onina priloga Zdravje o zdravem prehranjevanju, hujšanju, ipd. in je o beljakovinah pisalo sledeče (v tem smislu, no): beljakovine v mesu se s toplotno obdelavo spremenijo v desnosučne, zato jih telo sploh ne more izkoristiti in jemo pravzaprav le prazne kalorije, hkrati pa take beljakovine še zavirajo absorpcijo levosučnih iz drugih virov, ipd. ipd.
 
Vaše mnenje? Se katera kaj spozna na desno-/levosučnost in če je res kaj na tem?
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. apr 2006 11:46
Povezava do prispevka
Pri segrevanju se spremeni le zaporedje aminokislin, nikakor pa ne postanejo neizkoristljive, sploh pa ne v celoti. Če gledaš, da vrhunski bodybuilderji izmed vseh virov še vedno najbolj cenijo meso in ga pojedo tudi do 2 kg dnevno, potem bi bili vsi posušeni kot pajki.
Je bil naveden kakšen vir pri članku?
0
Nazaj na vrh
noelle
Starost: 38Pridružen: 18. nov 2005Prispevkov: 96Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2006 11:15
Povezava do prispevka
Sem na žalost nekam založila tisto Ono, tako da ne vem zagotovo, ampak se mi zdi, da ni bilo nobenega vira.
Hvala!
 
0
Nazaj na vrh
majchika
Starost: 37Pridružen: 5. apr 2005Prispevkov: 1932Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2006 12:48
Povezava do prispevka
a lahko namesto mesa jem sojo oz različne izdelke iz soje in 
druge rastlinske beljakovine, ker mi meso  res ne sede..nekje sem
prebrala da se rastlinske beljakovine ne izkoristijo tako dobro kot
živalske, kaj menite?
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2006 12:56
Povezava do prispevka
noelle je napisal/a
Sem na žalost nekam založila tisto Ono, tako da ne vem zagotovo, ampak se mi zdi, da ni bilo nobenega vira.
Hvala!
bom jaz danes pogledala, pa bom napisala, v primeru, da je bil naveden vir.
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Elena
Starost: -14Pridružen: 31. mar 2005Prispevkov: 300Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2006 18:33
Povezava do prispevka
Majchika pomoje lahko. Jaz sem pa nekje prebrala, da se rastlinske beljakovine bolje izkoristijo kot živalske. 
0
Nazaj na vrh
Maja85
Starost: n/aPridružen: 8. jun 2004Prispevkov: 1565Kraj: DolenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2006 18:41
Povezava do prispevka
živalske B se sigurno bolje izkoristijo kot rastlinske; to je dejstvo.
Zato bi morali vegiji jesti vsaj jajca, skuto in podobno. Seveda je
najboljša varianta uživanje belega mesa in (zelo) občasno še rdečega.
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 42Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2006 20:17
Povezava do prispevka

to sem na netu našla, ker One v papirnati obliki žal nimam več

Sveže sadje in zelenjava sta hranilo in zdravilo hkrati

Tor 04.04.2006
Orodja
Pomlad je pravi čas za alternativno (biološko usmerjeno) prehranjevanje, ki razbremeni telo in njegove presnovne procese z lahko prebavljivimi, nizkokaloričnimi, vendar biološko zelo bogatimi obroki iz rastlinske hrane, ki že na prvi pogled privlačijo s svežimi, živimi barvami.
Spomladi veliko ljudi spontano izgubi željo po težki, mastni, močno začinjeni mesni hrani, ki je sicer kalorična, biološko pa zelo revna. Telo v toplejši polovici leta ne potrebuje več toliko kalorij kot pozimi, zato pa več kakovostne vode (izvirske, vode v sadju in zelenjavi) in biološko bogate rastlinske hrane (sadja, zelenjave, žitaric, stročnic), svežega mleka in izdelkov iz njega (pinjenca, kefirja, jogurta, kislega mleka), semen, oreškov, medu, gozdnih sadežev.
 
Sadje in zelenjava
Obroke s čim več svežega sadja in zelenjave sicer res lahko pripravimo v nekaj minutah, vendar to ne pomeni, da jih lahko tudi zaužijemo v naglici. Sveža, polnovredna, toplotno in kemično neobdelana hrana zahteva temeljito žvečenje in ga je tudi vredna. Prebava se namreč začne že v ustih. Pravzaprav bi morali vso hrano, pa naj bo še tako trdna, tako temeljito prežvečiti, da bi bila skoraj tekoča. Nikoli se ne spozabimo, da bi požirali cele kose, saj bi po nepotrebnem močno obremenili celoten prebavni sistem in ga postavili pred nemogočo nalogo. Še posebno meso, ki se ga dostikrat ne da temeljito prežvečiti, povzroča prebavilom največ neposredne škode, saj tam gnilobni procesi hitro zajamejo neprebavljene beljakovine iz njega. Mesna prehrana sicer škodi celotnemu organizmu tudi z drugimi strupenimi presnovnimi ostanki, ker vsebuje veliko purinov in tako povzroča presežke sečne kisline oziroma zakisanje telesa. Prav to je krivo za preutrujenost pa tudi hujše presnovne in degenerativne bolezni.
 
Čim manj mesa
Da je meso najboljši vir beljakovin, je za številne ozaveščene že mit. Beljakovin iz toplotno ali kemično obdelanega mesa človeško telo ne more izkoristiti, saj se aminokisline pri pečenju, praženju in kuhanju ali konzerviranju in barvanju mesa in mesnih izdelkov kemično tako spremenijo, da postanejo telesu in njegovi presnovi nedostopne. Organizem namreč lahko sprejema le levosučne aminokislinske molekule, ki pa se pri toplotni obdelavi mesa pri visokih temperaturah (zlasti pečenju in cvrenju) ali pri obdelavi s sredstvi za konzerviranje ali barvanje mesnih izdelkov spremenijo v desnosučne, ki jih naše telo sploh ne more izkoristiti. In ne samo to, desnosučne aminokisline celo preprečujejo izkoriščanje levosučnih, ki jih na primer zaužijemo s svežo rastlinsko hrano. Zato ni čudno, da pretežno mesna prehrana skoraj neizogibno pomeni podhranjenost celic z nujnimi esencialnimi aminokislinami. Dobra prehranjenost zahodnega, to je razvitega in dozdevno presitega sveta, ki uživa veliko mesa in mesnih izdelkov, je torej s stališča zadovoljevanja bioloških potreb po esencialnih aminokislinah v bistvu pravo stradanje na celični ravni.
Bolj ko je rastlinska hrana sveža, naravna, toplotno in kemično neobdelana, blagodejneje vpliva na naše počutje in zdravje, saj je lahko prebavljiva, polna biološko aktivnih snovi. Sveža rastlinska hrana je hranilo in zdravilo hkrati. To vse bolj potrjujejo tako izsledki molekularne biologije kot tudi biokemije in medicinske raziskave.
 
Namaz za kruh
Potrebujemo: večji avokado, manjšo čebulo, žličko gorčice brez konzervansov, sok polovice limone, sol, poper.
Priprava: Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Avokado prerežemo, mu odstranimo koščico in iz obeh polovic izdolbemo meso. Pretlačimo ga z limoninim sokom, ga solimo in popramo, potem pa vanj vmešamo še čebulo. Ponudimo s polnovrednim kruhom iz moke celega žitnega zrna.
 
Naravni riž z vaniljevo skuto
Potrebujemo: 100 g naravnega nebrušenega riža, 300 g skute, polovico vaniljevega stroka, ½ l svežega polnomastnega mleka, dcl gostega mareličnega ali breskovega soka.
Priprava: Riž pristavimo v štirih skodelicah hladne vode. Ko zavre, zmanjšamo vročino. Posodo pokrijemo in riž kuhamo pri zmerni vročini, dokler ne vpije vse vode. Posodo odstavimo in prelijemo še z mlekom. Tako ga pustimo stati pol ure. Skuto gladko razmešamo z gostim sokom, da postane kremasta, potem pa vanjo vmešamo še vaniljin stržen iz polovice stroka. Dodamo jo rižu in premešamo. Skodelice napolnimo do dveh tretjin in jih morda okrasimo s cvetom kakšnega sadnega drevja. Bleščeče bel, poliran riž je obstojnejši, a kaj nam to pomaga, ko pa nima več nobenih naravnih aktivnih snovi. Beljakovine, rudnine, vitamine, topne vlaknine in kakovostne maščobe so namreč spravljene v kalčku in srebrnkasti notranji mehki ovojnici, skrito pod slamnato zunanjo ovojnico, ki jo odstranijo hitro po žetvi. Naravni, to je nebrušeni riž (s kalčkom in notranjo srebrnkasto ovojnico) je edini, ki deluje blagodejno na naše zdravje in počutje. Tako imenovani parboiled riž je z biološkega stališča že zelo osiromašen, skoraj nič boljši od belega brušenega.
 
Solata iz ohrovta in korenčka
Potrebujemo: manjšo glavo ohrovta, 4 korenčke, dcl korenčkovega soka, sok polovice limone, 2 žlici hladno iztisnjenega olivnega ali bučnega olja, sol, poper.
Priprava: Glavi odstranimo stržen in morebitne poškodovane ali uvele zunanje liste. Potem jo prerežemo na polovici in ju razrežemo na tanjše rezine ter jih z roko razrahljamo. Korenje dobro operemo, osušimo in ostrgamo ali po potrebi olupimo. Na strgalniku ga tanko nalistamo in skupaj z ohrovtom stresemo v skledo. Pripravimo preliv iz korenčkovega in limoninega soka in soli in ga vmešamo med zelenjavo. Tik preden solato postrežemo, jo zabelimo še z oljem in popramo. Ponudimo s polento, ajdovimi žganci ali krompirjem v oblicah.
 
Enolončnica s sojo
Potrebujemo: 300 g soje, čebulo, 3 pore, 300 g graha (lahko globoko zamrznjenega), 2 žlički pripravka za zelenjavno kvasno juho, žlico masla, 300 g bučk (ali buče), žlico ali dve hladno iztisnjenega olja, sol, poper.
Priprava: Sojo namočimo čez noč. Naslednji dan jo pristavimo v sveži vodi in počasi skuhamo do mehkega. Peno, ki se nabere, preden zavre, odstranimo z žlico ali zajemalko. Grah v posebni kozici skuhamo v čim manj vode do mehkega. Por in bučke operemo (bučo olupimo in razrežemo na kose) in očistimo morebitnih poškodovanih delov. Oboje narežemo na tanjše kolobarje. Čebulo olupimo, sesekljamo in na hitro v večjem loncu prepražimo na maslu. Dodamo por in bučke in oboje dušimo nekaj minut v pokritem loncu. Nato prilijemo dobrega pol litra vode, dodamo kuhano sojo, grah in sol in jo takoj odstavimo. Preden enolončnico ponudimo, raztopimo v njej še žličko pripravka za zelenjavno kvasno juho, jo zabelimo z oljem in popramo. Ponudimo s polnovrednim kruhom iz moke iz celega pšeničnega zrna.
 
Solata z gomoljem zelene
Potrebujemo: dobrega četrt kg težak gomolj zelene, 2 kiselkasti jabolki, čebulo, žlico limoninega soka, 5 žlic tekočega jogurta (ali žlico hladno iztisnjenega olivnega olja), sol.
Priprava: Gomolj dobro operemo, olupimo in drobno nastrgamo na strgalniku ali sesekljamo v sekljalniku. Stresemo v skledo in pokapamo z limoninim sokom. Jabolki dobro operemo pod tekočo vročo vodo, ju osušimo, razrežemo na četrtine in jima odstranimo peščišči. Potem jih razrežemo še na manjše kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Oboje stresemo k nastrgani zeleni. Prelijemo z jogurtom (ali oljem) in solato solimo. Premešamo in ponudimo z rženim kruhom.
Piše: Polona Kovič
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Beljakovine
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.