Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Enodnevno čiščenje jeter po metodi dr. Hulde Clark

Pomlad, odličen čas za čiščenje jeter!

2. mar 2011 0:00 Natalija Sakelšek
8

Jetra imajo glavno vlogo pri presnovi in številne druge naloge, kot je razstrupljevanje zdravil, skladiščenje glikogena in sinteza plazemskih proteinov. V jetrih nastaja žolč, ki je udeležen pri prebavi. Jetra odraslega človeka tehtajo približno med 1 in 2,5 kilograma in so mehak organ, oblikovan v obliki bumeranga. Ležijo tik pod prepono na desni strani zgornjega abdomna, desno od želodca. V njihovi bližini je tudi žolčnik, kjer se skladišči žolč.

Jetra so eden redkih notranjih organov, ki so sposobni naravne regeneracije; lahko se popolnoma obnovijo tudi, kadar je ostala le še četrtina neprizadetega tkiva. Ali ste vedeli, da jetra nadzirajo trajanje delovanja nekaterih hormonov? Ko hormoni prehajajo skozi jetra, se inaktivirajo in gredo skozi ledvici v seč. Zato zdravniki ugotavljajo morebitno nosečnost s preskusom hormonskih sprememb v seču.

Jetra so največji organ za presnavljanje

Jetra dobivajo kri od jetrne in portalne arterije (zadnja prihaja iz črevesja). Ta kri je polna hranljivih snovi, pa tudi škodljivih, ki so posledica nezdravega življenja, onesnaženega okolja, konzervansov in ostalih škodljivih dodatkov v hrani in največjega sovražnika jeter: alkohola. Koristne in predelane snovi odtečejo preko vén v telo, škodljive snovi pa z žolčem neposredno v črevo, kjer se v blatu izločijo iz telesa. Jetra, žolč, žolčnik in žolčevod skupaj sestavljajo sistem, odgovoren za presnovo maščob in pomemben za shranjevanje v maščobah topnih vitaminov A, D, E in K.

jetra
Jetra (Foto: bcnu.ac.th)

Jetra imajo številne naloge:

 • izdelujejo žolč za prebavo hrane;
 • pomagajo vzdrževati raven krvnega sladkorja;
 • izdelujejo krvne beljakovine, in sicer več kot 95 %;
 • pomagajo pri strjevanju krvi;
 • nadzirajo nastajanje in uničevanje krvničk;
 • skladiščijo vitamine;
 • shranjujejo železo;
 • odstranjujejo strupe iz telesa;
 • shranjujejo energijo;
 • ustvarjajo toploto;
 • uničujejo mikroorganizme.

Temeljnega pomena za pravilno delovanje jeter sta dobro prepustna kapilarna mreža v jetrih in žolčevod. Ker pa je pogost nezdrav način življenja in posledično zaužita prekomerna količina strupenih snovi, se sestava žolča spremeni in začne tvoriti žolčni pesek. Moderni človek ima danes v povprečju kar 50 % zamašenih kapilarnih mrež in žolčevoda, kar pa se žal na ultrazvočni zaradi majhnosti žolčnega peska ne vidi. Tako je delovanje jeter omejeno na polovično zmogljivost.

Preprečevanje jetrnih bolezni

Zdrava prehrana

Popolne varnosti pred nalezljivimi jetrnimi boleznimi na žalost ni. Zdrav in odporen organizem se bo lahko dalj časa upiral povzročiteljem in akutno okužbo hitreje obvladal. Preventiva v tem kontekstu koristi tudi, če se okužimo. Večini ostalih jetrnih bolezni pa se lahko izognemo z urejenim in zdravim načinom življenja. Na tem mestu je potrebno najprej izpostaviti polnovredno prehrano bogato z vitamini in minerali, po mnenju nekaterih strokovnjakov tudi bogato z balastnimi snovmi. Ti elementi so izjemnega pomena za delovanje jeter. Ob zdravi prehrani ne bomo pridobili na telesni teži in jetra ne bodo zamaščena.

Sladila in alkohol

Pomembno se je seveda izogibati sladilom in predvsem alkoholu, ki je, v kolikor ga uživamo v pretirani količini, sovražnik jeter številka ena. Običajno in zmerno pitje alkohola jetrom komajda škoduje, pri rednem pitju alkoholnih pijač pa nastane problem, saj to postane razvada in pijemo vedno več, počasi se preusmerjamo na močnejše pijače in sploh se ne zavemo, kdaj smo zboleli za cirozo jeter ali pa tolščico. Da pride do teh bolezni, sploh ni nujno, da smo zasvojeni z alkoholom. Vendar ne zgolj alkohol, tudi ostala škodljive razvade zelo škodujejo jetrom.

Zdravila

Prav tako se poskušajmo izogibati sintetičnim zdravilom, ki jih lahko kupimo brez recepta in se raje sami zdravimo. V zdravilih (vseh; na recept ali brez recepta) so namreč kemične snovi in za jetra to pomeni veliko obremenitev, saj jih morajo razgraditi kot strupe! Mnogo ljudi uživa zdravila stalno in v prevelikih količinah! Posezite raje po naravnih sredstvih iz domače lekarne, oziroma pojdite v primeru resnejšega obolenja k zdravniku, ki bo bolezen dejansko zdravil in ne bo nestrokovno odpravljal bolezenskih znamenj z raznimi zdravili, ki škodujejo jetrom.

Gibanje

Gibanje je dejavnik, mimo katerega ne moremo. Spada v okvir zdrave osebne nege, preprečuje debelost, pospešuje prekrvitev telesa in nas naredi srečne, lepše in privlačnejše. Od gibanja imajo neposredno korist tudi jetra, ki potrebujejo za svoje mogočno delovanje res veliko krvi.

Onesnaženo okolje

To pa je žal okvir, v katerem živimo in na katerega nimamo vpliva. Seveda strupi iz okolja vplivajo tudi na  slabo zdravje jeter. Zato posegajmo po biološko pridelanih živilih, ki obremenitev jeter s toksini nekoliko zmanjša, žal pa določeno tveganje seveda ostaja. Jetra zato čim manj obremenjujmo z že obravnavanim alkoholom in sladili.

Metoda čiščenja jeter z grenko soljo je že marsikomu znana in jo je že marsikdo preizkusil. Vendar je v tem času, ko je zima za nami, še posebej primerna in zato vredna pozornosti. Tako gre vzpodbuda vsem, da se je lotite in prečistite, kar se je na našem plemenitem organu škodljivega nabralo.

Dr. Hulda Clark v svoji knjigi Zdravilo za vse bolezni (The Cure for All Diseases) opiše preprosto metodo čiščenja jeter, ki je primerna za vsako zdravo osebo in se izvaja doma. V kolikor ste zdravi oziroma nimate resnejšega bolezenskega stanja, posvetovanje z zdravnikom ni potrebno. Avtorica, dr. Clarkova, ki je razvila ta poenostavljeni postopek, v svoji knjigi poroča, da si je več kot sto tisoč njenih pacientov brez komplikacij očistilo jetra. Zakaj si jih ne bi torej tudi vi?

Pri čiščenju jeter očistimo zamašene poti kapilarnih mrež in žolčevoda in marsikateri simptomi izginejo. Čiščenje jeter je priporočljivo izvesti pri povišanem holesterolu, slabi presnovi maščob, rumeni barvi kože ali beločnice, vetrovih, bolečinah v rami, nadlahti ali v zgornjem delu hrbtenice, kronični utrujenosti in motnjah pri spanju. Prav tako je čiščenje jeter uspešno pri pred-menstrualnemu sindromu (PMS) in močni menstruaciji, saj skrajša čas trajanja menstruacije in zmanjša bolečine. Poročajo tudi o pomirjevalnem' učinku čiščenja jeter, svetujemo ga vsem, ki imajo veliko stikov z ljudmi in se pri tem jezijo ali so nervozni.

Ljudje, ki že imajo žolčne kamne, si naj očistijo jetra samo pod strokovnim vodstvom oziroma pod vodstvom zdravnika, ker lahko pride do popolne zamašitve žolčevoda. Pri ljudeh brez simptomov je ponavadi potrebno 3 do 5 čiščenj v razmaku od 2 do 4 tednov, da se žolčevod in jetra zares očistijo. Pri ljudeh z zdravstvenimi težavami pa postopek ponavljamo tako dolgo, dokler simptomi ne izginejo oziroma se občutno zmanjšajo.

Postopek čiščenja jeter je relativno enostaven in poceni. Najbolje ga je izvajati v soboto, da lahko v nedeljo počivamo. Naslednji dan po čiščenju smo namreč zelo utrujeni, ker je žolčnik ponoči pospešeno deloval, namesto da bi počival. Učinek čiščenja je večji pri padajoči luni.

Postopek čiščenja jeter je zelo enostaven; dan ali dva pred čiščenjem uživamo prehrano, ki čim manj obremenjuje žolčnik. Ne jemo mastnih jedi, po možnosti uživamo hrano, ki ni živalskega izvora, da se žolčnik poleni ter začne v jetrih in žolčniku nabirati žolč. Tik pred spanjem popijemo večjo količino olja s stisnjenim sokom grenivke in s tem povzročimo pospešeno izločanje žolča, ki potisne pesek iz jeter in žolčevoda. Nečistoče se s pomočjo grenke soli izločijo skozi črevo.

Postopek čiščenja jeter

Do 14. ure

Uživamo hrano brez maščob in beljakovin (sadje, zelenjavo), najboljši so sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi. Ne jemo preveč oziroma se preveč ne nasitimo.

Od 14. ure dalje do 18. ure

Nobene hrane več, pijemo lahko samo ustekleničeno ali filtrirano vodo.

Ob 18. uri

Zmešamo 1 jedilno žlico grenke soli (dobi se v lekarnah) z 200 ml vode. Napitek bomo lažje spili, če vodo ohladimo, pa tudi limonin sok popravi okus. Sol bo potrebno večkrat zmešati, ker se rada usede na dno kozarca. Popijemo vso sol.

Ob 20. uri

Zopet si zmešamo 1 jedilno žlico grenke soli z 200 ml vode in jo spijemo.

Ob 21.45. uri

Pripravimo se  za v posteljo.

Ob 22. uri

Dobro premešamo (najboljše v kozarcu ali steklenici z zamaškom) 125 ml olivnega olja z najmanj 170 ml sveže stisnjenega grenivkinega soka. Mešanico spijemo stoje ob postelji, potem pa se takoj uležemo na hrbet z rahlo dvignjeno glavo, ker jetra tako boljše delajo. Na jetra položimo termofor ali topel obkladek, če imamo to možnost. V tej legi ostanemo najmanj 20 minut, da se bodo kamni in pesek lahko izločili. Zaspimo.

Grenka sol, grenivka in olivno olje­
Grenka sol, grenivka in olivno olje

Naslednji dan zjutraj

Ob 6. uri

Zopet spijemo mešanico grenke soli (1 jedilno žlico) in vode (200 ml), vendar ne pred 6. uro zjutraj. Lahko gremo nazaj v posteljo.

Ob 8. uri

Še zadnjič spijemo mešanico soli in vode, če do takrat še nismo dobili driske.

Ob 10. uri

Lahko začnemo jesti. Začnemo s sadjem in nadaljujemo s kuhano zelenjavo brez maščobe.

Zjutraj (lahko pa tudi kasneje ali prej) bomo dobili drisko. V straniščni školjki se bo blato usedlo na dno, žolčni pesek, ki je svetlo zelene barve, pa bo plaval na vrhu, saj je poln maščobe. Izločijo se lahko tudi holesterinski kristali rjave barve, ki zapirajo žolčevode. Preden se bodo jetra dokončno očistila, moramo izločiti najmanj 2000 kamenčkov, zato čiščenje po potrebi ponovimo čez dva tedna. Vendar so izjemni uspehi že po prvem čiščenju. Sami boste presodili, koliko ste izločili in če je ponovno čiščenje potrebno.

Po čiščenju jeter se počutimo najprej utrujene, potem pa neverjetno pomirjene. Splošno počutje je izrazito boljše. V tradicionalni kitajski medicini so jetra v povezavi z elementom les in s čustvom jeze. Kitajci namreč menijo, da jetra skrivajo in hranijo vsa čustva. Zato je pomembno, da jetra tudi energijsko pravilno delujejo. V kolikor je delovanje jeter moteno, so energijsko neuglašeni tudi ostali organi v našem telesu. Ta metoda čiščenja uravnava naše telo posledično holistično, kar je čudovita popotnica tako za medsebojne odnose in psihično počutje kot tudi za fizično zdravje. Ne pozabimo, da zdravje ni zgolj odsotnost bolezni, ampak je več kot to, je dobro psihofizično ravnovesje!

Odlično zdravje vam želim!

8

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Tanja

   • 3. dec 2016 19:55

    Zdrava, kaki rezultati? Kako je ško oz. gre? Smile

   0
   • zdrava

   • 2. dec 2016 20:03

    Danes delam čiščenje jeter po petih letih. Komaj čakam jutri Smile

   0
   • Tanja

   • 26. jul 2010 16:12

    Laurena (in ostale, če se je katera še lotila) - kako je šlo? Smile 1

   0
   • Laurena

   • 16. jul 2010 15:35

    Super tale članek, sem z zanimanjem prebrala in me je tako navdušilo, da se bom kar ta vikend tega lotila Smile 1 Najlepša hvala za vse informacije in napotke!

   0
   • zdrava

   • 18. jun 2010 7:50

    Osebno imam izkušnje s to metodo čiščenja in sicer sem jo izvajala že trikrat. Zadeva ni preveč zahtevna. Zatakne se pri okusu grenke vode, moj sistem je tak da si zamašim nos in spijem na ''eks''. Tudi šejk iz olja in grenivk ni ravno okusen, sploh ker okus ostaja še nekaj časa potem. Najbolje si je takoj dobro umiti zobe in sprati z ustno vodo. To je to. Zjutraj se pa terapija obnese, kot piše v članku, se boste res sčistile:). Prav tako mi ni bilo nič slabo na dan pitja vode s soljo, niti naslednji dan, ko je aktivna prebava. Po čiščenju pa telo prav kliče po sadju!

   0
   • madeira*

   • 17. jun 2010 15:25

    Prijateljica naredi tako kuro na vsake toliko časa in je zelo zadovoljna. Jaz se še nisem spravila, ampak bi se pa rada enkrat v prihodnosti Smile

   0
   • Eowyn

   • 17. jun 2010 14:22

    Zanimivo. Prvič slišim za tak postopek. Ni mi sicer jasno kako spraviš tako količino olja po grlu...

   0
   • SPA

   • 17. jun 2010 12:21

    Ta članek je pa kot naročen - ravno pred kratkimi sem nekje zasledila nekaj o čiščenju jeter. Sliši se zanimivo, me pa zanimajo tudi osebne izkušnje.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?