Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 neprijetnih posledic, ki jih depresija pusti na vašem telesu (in kako si pomagati)

14. okt 2022 12:16
0

Oglasno sporočilo

Serotonin je nevrotransmiter, na katerega se je v zadnjih nekaj desetletjih pri ustvarjanju 'zdravil' za depresijo osredotočila velika farmacija in je imel veliko več kot le petnajst minut slave. A neupravičeno.

Hormon kortizol je njegov prav tako dobro znani bratranec. Če ste že slišali za kortizol, veste, da je povezan s stresom, zato ima precej slab sloves. A tudi kortizol je nujno potreben za življenje in vsi imamo včasih visoke ravni kortizola.

Zjutraj se nam kortizol dvigne, da se lažje prebudimo iz spanja in z malo zagona začnemo dan. Predstavljajte si ga kot naravno jutranjo skodelico kave v vašem telesu. Običajno se raven kortizola tekom dneva umiri in postopoma upada, tako da se pred spanjem počutimo utrujeni in čedalje bolj zaspani.
Zato je tudi depresija običajno najhujša zjutraj, čez dan pa se stanje izboljša.

Razlog za slab sloves kortizola so primeri, ko je zaradi neprestanega stresa kortizol povišan večino časa.

Zato ima depresija tudi določene fizične vplive na naše telo – preberite, katere.

1. Zmanjša odpornost telesa

Kortizol vpliva na vašo sposobnost tvorbe belih krvničk, zaradi česar ste bolj nagnjeni k okužbam in na sploh slabšemu zdravju.

2. Povzroča povečano količino trebušne maščobe

Zaradi kortizola se lahko začnejo nabirati maščobne obloge, še zlasti okoli pasu, ki jih je zelo težko izgubiti.

3. Hitreje se starate

Kortizol razgrajuje mišice in vezivno tkivo, zaradi česar ste hitreje videti starejši.

4. Povzroča nespečnost

Ne pozabite, da je to vaša skodelica kave, zato lahko visoka raven kortizola zunaj vaše jutranje rutine povzroči, da se ponoči počutite nemirno in se ne morete umiriti.

5. Zmanjšuje delovanje ščitnice

Kortizol vpliva na raven ščitnice, kar lahko povzroči zaprtje, suho kožo, utrujenost in celo spremembe v menstrualnem ciklu.

Prva pomoč

Zdaj se boste morda zaradi tega seznama počutili še bolj depresivne, kot ste že bili, a to nikakor ni namen objave. Obstaja namreč preprost majhen trik za hitro znižanje ravni kortizola, ki ne bo le ublažil vaše depresije, ampak vas bo tudi zaščitil pred negativnimi učinki kortizola na vaše telo.

Raziskovalci so odkrili, da se raven kortizola zmanjša za približno 25 odstotkov, če samo dve minuti držite položaj moči (na primer stojite z rokami na bokih in prsmi navzven ali dvignete roke v zmagovalni položaj, kot da ste pravkar zmagali na dirki).

To je četrtina negativnih učinkov, ki jih odpravite, če le dve minuti časa namenite skrbi za svoje telo.

Poskusite zdaj. To počnite vsako uro. Postanite vsakodnevna navada.

Depresija lahko z vašim telesom počne strašljive stvari, vendar je to še vedno vaše telo in vi odločate, kako daleč bo šlo. Narava nam nikoli ne daje negativnih stvari, ne da bi nam dala tudi sredstva za njihovo odpravljanje.

Kako si še pomagati?

Glede na to, da je bila serotoninska teorija ovržena kot izmišljotina farmacevtske industrije, da bi lahko prodajala antidepresive, je bolje začeti pri morebitnih vzrokih za depresivno počutje, med drugim:

1. Vam morda primanjkuje esencialnih hranil?

Pomanjkanje zgolj ene od naštetih snovi – omega-3 maščob, vitaminov B, C in D ipd. – lahko daje znake depresije. Kaj šele, če vam jih primanjkuje več od naštetih?

2. Ali in koliko se gibate?

Raziskava za raziskavo že desetletja dokazujejo in potrjujejo, da premalo gibanja deluje depresivno in obratno – ljudje, ki se redno gibajo, so ne le bolj zdravi in vitkejši, temveč imajo tudi redkeje depresivno počutje.

3. Kako se prehranjujete?

Nezdrava, predelana hrana dokazano sproža depresivno počutje, medtem ko zdrava in nepredelana hrana deluje kot antidepresiv.

4. S kakšnimi ljudmi ste obkroženi?

Pogosto se znaki depresije pojavijo, če smo obkroženi z ljudmi, ki nas ne sprejmejo, ne cenijo in ne spoštujejo. Ali ki nas, še huje, celo namerno ponižujejo in se nas trudijo razvrednotiti; nam ne priznavajo naše vrednosti. S kakšnimi ljudmi ste obkroženi? Se počutite sprejete, razumljene in spoštovane?

5. Ali jemljete kakšna 'zdravila'?

Mnoga 'zdravila', ki to v resnici niso, saj ničesar ne (o)zdravijo, temveč le kamuflirajo simptome bolezni in s stranskimi učinki ustvarjajo dejanske bolezni in težave, imajo za stranski učinek tudi depresivno počutje.

Med drugim so to: hormonska kontracepcija, beta blokerji, kortikosteroidi, pomirjevala, 'zdravila' za Parkinsonovo bolezen, antikonvulzivi, stimulanti, zaviralci protonske črpalke (PPI) in zaviralci histaminskega receptorja H2, statini, antibiotiki ipd.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 4 dnevi
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vintage obleke so v zadnjih letih vse bolj priljubljena izbira na rdeči preprogi – od Oskarjev do Met Gala in vseh vmes.