Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zaradi prehoda z govedoreje na gojenje soje čedalje več otroške levkemije in smrti

2. nov 2023 11:11
0

Hitra širitev proizvodnje soje v Braziliji je pomenila tudi povečanje uporabe pesticidov. Raziskovalci so ugotovili statistično pomembno povezavo med širjenjem uporabe soje in smrtnimi primeri akutne limfoblastne levkemije (ALL) pri otrocih med letoma 2008 in 2019, kar predstavlja prvo analizo povezave med posredno izpostavljenostjo kmetijskim pesticidom in rakom, ki zajema celotno populacijo.

V zadnjih desetletjih je Brazilija postala vodilna svetovna proizvajalka soje in tudi vodilna porabnica pesticidov. Kljub zaskrbljenosti zaradi morebitnih posledic za javno zdravje je o učinkih izpostavljenosti pesticidom v splošni populaciji znanega malo. Nova študija Univerze Illinois Urbana-Champaign v sodelovanju z Univerzo v Denverju in Univerzo Wisconsin-Madison preučuje, kako sta širjenje soje in povečana uporaba pesticidov v brazilskih biomih Cerrado in Amazonka povezana s povečano smrtnostjo otrok zaradi raka.

"Brazilska Amazonija doživlja prehod z govedoreje z nizkimi vložki na intenzivnejšo pridelavo soje z veliko uporabo pesticidov in herbicidov. Razširitev se je zgodila zelo hitro. Če se pesticidi ne uporabljajo pravilno, imajo posledice za zdravje," je povedala Marin Skidmore, docentka na oddelku za kmetijsko in potrošniško ekonomiko, ki je del fakultete za kmetijske, potrošniške in okoljske vede (ACES) na U. of I. Skidmore je glavna avtorica članka, objavljenega v znanstveni publikaciji Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).


Marin Skidmore

"Med tem prehodom so bili dokumentirani primeri zastrupitev kmetijskih delavcev s pesticidi in dokazi o kemikalijah v vzorcih krvi in urina nekmetijskih delavcev v okoliških skupnostih," je dejala Skidmore.

Raziskovalci so preučevali posledice izpostavljenosti pesticidom za javno zdravje, pri čemer so se osredotočili na otroke kot najbolj ranljivo populacijo. Posebej so preučevali smrti zaradi akutne limfoblastne levkemije (ALL), najpogostejšega raka pri otrocih.

V svoji študiji so uporabili podatke o zdravstvenih posledicah, rabi zemljišč, površinskih vodah in demografskih podatkih v Amazoniji in Cerradu. Vzorec so sestavljala predvsem območja, ki so razvrščena kot "podeželska" in imajo vsaj 25 % kmetijskih površin.

Pridelava soje na območju Cerrado se je od leta 2000 do leta 2019 potrojila, na območju Amazonije pa se je povečala za 20-krat, z 0,25 na 5 milijonov hektarov. Tudi uporaba pesticidov na preučevanem območju se je v tem obdobju povečala za tri- do desetkrat. Brazilski pridelovalci soje uporabljajo pesticide 2,3-krat pogosteje na hektar kot v Združenih državah Amerike.

"Naši rezultati kažejo na pomembno povezavo med širjenjem brazilske soje in smrtnostjo otrok zaradi ALL v regiji," je nadaljevala Skidmore. "Rezultati kažejo, da je približno polovica smrti zaradi levkemije pri otrocih v desetletnem obdobju povezana z intenziviranjem kmetijstva in izpostavljenostjo pesticidom."

Skidmore in njeni sodelavci so pokazali, da je 10-odstotno povečanje proizvodnje soje povezano z dodatnimi 0,40 smrti zaradi ALL otrok, mlajših od 5 let, in dodatnimi 0,21 smrti, mlajših od 10 let, na 10.000 prebivalcev. Skupaj ocenjujejo, da je med letoma 2008 in 2019 zaradi ALL, povezanih z izpostavljenostjo pesticidom, umrlo 123 otrok, mlajših od 10 let, od skupno 226 prijavljenih smrti zaradi ALL v istem obdobju.

Raziskovalci so proučevali tudi onesnaženje vodnih virov kot glavni način izpostavljenosti pesticidom.

"Iskali smo dokaze o uporabi pesticidov v zgornjem toku, v povodju, ki se steka v regijo, in ugotovili, da je to povezano z izidi levkemije v regiji v spodnjem toku. To kaže, da je odtekanje pesticidov v površinske vode verjeten način izpostavljenosti," je pojasnila Skidmore.

"Približno 50 % podeželskih gospodinjstev v tej regiji je imelo ob popisu kmetijstva leta 2006 vodnjak ali cisterno, zato je bilo preostalih 50 % odvisnih od površinske vode kot vira pitne vode. Če je površinska voda onesnažena, lahko pesticidi, ki se uporabljajo pri pridelavi soje v zgornjem toku, prek vodnih poti dosežejo otroke, ki živijo v spodnjem toku."

"Skrbi nas, da so naši rezultati le vrh ledene gore. Izmerili smo en majhen, a zelo natančen rezultat. Zaradi izpostavljenosti pesticidom lahko pride tudi do primerov levkemije, ki niso smrtni, obstaja pa tudi tveganje vpliva na odraslo in najstniško skupnost," je dejala.

ALL je sicer ozdravljiva bolezen, vendar je zanjo potreben dostop do kakovostne zdravstvene oskrbe. Raziskovalci so v celotni amazonski regiji odkrili le dva pediatrična onkološka centra visoke zahtevnosti, čeprav zdravljenje lahko zagotavljajo tudi druge ustanove. Ugotovili so, da je bilo povečanje števila opaženih smrtnih primerov pediatrične ALL po širitvi soje omejeno na občine, ki so bile od centra za zdravljenje oddaljene več kot 100 kilometrov.

"Naši rezultati kažejo, da obstaja več načinov za ublažitev izpostavljenosti pesticidom in smrtnih primerov ALL," je dejala Skidmore. "To vključuje usposabljanje in izobraževanje kmetijskih delavcev, pametne predpise za uporabo pesticidov in dostop do zdravstvenega varstva. Zagotovo ne zagovarjamo popolne opustitve uporabe teh sredstev. Gre za pomembne in dragocene tehnologije, vendar je treba z njimi ravnati varno in z določenimi nadzornimi ukrepi."

Brazilija trenutno razvija program certificiranja, ki od uporabnikov pesticidov zahteva, da opravijo usposabljanje in izobraževanje o varnosti. Takšni programi obstajajo v številnih državah, tudi v Združenih državah Amerike, kjer morajo aplikatorji pesticidov pridobiti licenco in se vsako leto udeležiti programa izobraževanja in testiranja o varnosti pesticidov.

"Želimo poudariti, da ko se spremembe zgodijo hitro, so s tem povezana tveganja, in to ni izolirano samo za Brazilijo. Po vsem svetu se veliko pozornosti namenja intenzifikaciji kmetijstva za globalno prehransko varnost. Poiskati moramo ravnovesje, s katerim bomo pridobili proizvodne koristi in hkrati zmanjšali morebitna tveganja. Ko se te tehnologije hitro uvajajo v novi regiji, pogosto v nerazviti ali revni regiji, kako lahko zagotovimo, da so na voljo varovala, ki bodo preprečila, da bi se zgodil še kakšen tak primer?"

PREBERITE TUDI: Pesticidi povezani s hudimi obolenji naslednjih treh generacij

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo