Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pesticidi povezani s hudimi obolenji naslednjih treh generacij

10. sep 2014 11:43
0

Oglasno sporočilo

... kako pomembno je izogibanje pesticidom in podobnim strupom, če želimo preprečiti nastanek bolezni. Tako ni dovolj le, da jemo sadje in zelenjavo, temveč moramo izbrati čim bolj naravno, če se le da, ekološko pridelano hrano. Škodljivost pesticidov so pokazale že mnoge raziskave in mnoge pesticide so že prepovedali.

Nova raziskava pa je pokazala na strupene učinke pesticida metoksiklor (Methoxychlor), ki so tako močni, da segajo kar v tri nadaljnje generacije, saj povzročijo epigenetske spremembe. Tako lahko mi nosimo posledice izpostavljenosti naših staršev ali starih staršev, med katerimi so celo bolezni ledvic, jajčnikov in debelost – in enako bodo naši potomci, celo vnuki, nosili posledice naše izpostavljenosti.

Raziskovalci z univerze Washington State University so povedali: "To, čemur je bila izpostavljena vaša prababica med nosečnostjo, npr. pesticidu metoksiklor, lahko povzroči dramatično povečanje podvrženosti za nastanek določenih bolezni, in to boste prenesli tudi na svoje vnuke, četudi sami ne boste izpostavljeni."

Nadomestek pesticida DDT (Dikloro-Difenil-Trikloroetan) prepovedan leta 2003

DDT so predstavili leta 1948 in ga veliko uporabljali do sredine 70. let, ko so ugotovili njegovo strupeno delovanje na okolje in ga je nadomestil metoksiklor. Uporabljali so ga za pridelke, okrasne rastline, živino in domače živali. V nekaterih državah po svetu ga uporabljajo še danes. Leta 2002 so metoksiklor prepovedali v EU in 2003 v ZDA, saj so ugotovili njegovo izjemno toksičnost in delovanje kot motilec endokrinega sistema. Obnaša se lahko namreč kot hormon estrogen, kar ima izjemne učinke na reproduktivni sistem.

Novejše raziskave odkritja epigenetskih sprememb potrjujejo

Ko so raziskovalci izpostavili podgane metoksiklor v količini, kot je tipična v okolju, so opazili porast bolezni ledvic, jajčnikov ter pojava ekstremne debelosti v potomcih kar treh generacij. Pojavnost več bolezni hkrati je narasla v tretji generaciji (pravnuki). Razložili so, da pesticid vpliva na to, kako se geni vklapljajo in izklapljajo, čeprav DNK ostane nespremenjena – gre za t.i. transgeneracijsko epigenetsko dedovanje.

V zadnjih letih so odkrili tovrstno delovanje mnogim strupenim sintetičnim snovem, med drugimi pesticidom, plastiki, fungicidom, dioksinom, bisfenolu-A (BPA) in drugim. Novejše raziskave odkritja še potrjujejo.

Posledice? Debelost, bolezni, neplodnost

Večina transgeneracijskih bolezni se prenaša po ženski liniji, odkrili pa so tudi mutacije epigenoma sperme pravnukov. Epigenetske spremembe, ki so jih opazili, so povezane prav s pesticidom metoksiklorom, najpogostejše posledice pa so zmanjšana plodnost ali neplodnost in vrste hudih bolezni.
Raziskava je bila objavljena na spletu na PLOS ONE.

Kaj storiti? Ne zadovoljite se s konvencionalno pridelano hrano, temveč skušajte uživati čim več domače, organsko pridelane.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.