Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj bi morali tudi vi poskusiti 'mindfulness' meditacijo

5 nasvetov, kako začeti in vztrajati

6. jun 2017 12:26
0

Oglasno sporočilo
Zadnja leta čedalje pogosteje slišimo o tem, kako zelo pomembna je meditacija za zdravje in počutje, kar potrjujejo tudi raziskave. In vsi, ki so se je malo resneje lotili, so poročili o neverjetnih blagodejnih učinkih, s čimer so prepričale še ostale, da so jo preizkusili, ki so bili prav tako navdušeni; ki so nato prepričali ostale, da so jo preizkusili, ki so bili prav tako navdušeni … saj vemo, kako to gre, mar ne?
 
 
In medtem, ko ni treba, da se lotimo intenzivne mindfulness meditacije, ki so jo pred več kot 2000 leti razvili budisti, se lahko malce posodobljene lotimo sami. Koristi bodo vseeno velike, med drugim se boste lahko bolje skoncentrirali; bolj boste zbrani; pozitivni učinki na zdravje; zmanjšanje stresa; boljši spanec; večja kreativnost … in še in še.
 
A hkrati mnogi kaj kmalu odnehajo, čeprav se zavedajo vseh pozitivnih učinkov. Zakaj? Najpogostejši razlogi so naslednji:
 
1. Ne zavedajo se popolnoma, kaj mindfulness meditacija sploh je.
2. Ne vedo, kako začeti.
3. Nimajo načrta, kako jo izpeljati in se je držati.
4. Nimajo podpore (skupine, družine ali prijateljev).
 
Za mindfulness meditacijo velja enako kot za vsako drugo spretnost: treba se je je naučiti, to pa terja nekaj truda in časa. A kljub temu je veliko lažje in hitreje, kot si morda mislite – potrebujete le nekaj vodenja, napotkov in usmeritev.
 

PREBERITE TUDI: Meditacija proti anksioznosti in depresiji

 

Preberite si spodnjih 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se je boste držali in ostali motivirani.

 

1. Napišite si cilj

Večina uspešnih ljudi bo potrdila, da je ena izmed skrivnosti uspeha v postavljanju ciljev. Če nimamo cilja, je nekako tako, kot bi hoteli da nas navigacija nekak odpelje, ne, da bi navedli, kam. Ne vemo, kam gremo, niti kam bomo prispeli. Zatorej preden začnete z meditacijo, si določite cilje.
 
Cilje seveda tudi zapišite. Določite, kako pogosto in kako dolgo boste meditirali in kako se boste naučili tehnik meditacije. Ni treba, da gre za elaborat, a naj bodo specifične in natančno določene. Prav tako si ne zastavite previsokih ciljev, sicer se boste kaj malu počutili, da jih nen morete doseči in boste obupali.
 
Napišite kratko izjavo s ciljem in jo nastavite nekam, kjer jo boste zagotovo videli popolnoma vsak dan (npr. na ogledalo v kopalnici; na rob računalniškega monitorja ipd.).
 
 

PREBERITE TUDI: Transcendentalna meditacija

 

2. Začnite s kratkimi meditacijami

Najboljši način, kako začeti z meditacijo, je, da preprosto začnete. Morda zveni očitno, a presenečeni boste nad tem, kako težko je lahko. Pogosto odlašamo, dokler ne najdemo 'popolnega' časa – a popolnega časa ni – gre le za to, da si čas sploh vzamemo. Zatorej ne čakajte in ne odlašajte – začnite takoj.
 
 

3. Poiščite si miren prostor

Nujno in skorajda najpomembneje je, da si najdete miren prostor, kjer vas ne bo nihče (z)motil. Zaprite oči in začnite slediti svojemu dihanju. Opazujte, čutite, kako se vam pljuča širijo in spet krčijo; kako se vam razteza in krči prsni koš ob vsakem vdihu in izdihu. Naj bo vaše dihanje naravno in sproščeno. Ko se bo začelo sproščati tudi vašem telo, boste opazili, kako se sprošča tudi vaše dihanje in postaja čedalje bolj usklajeno in gladko.
 
Če pride do kake motnje, jo le opazujte in dovolite, da mine. Ne jezite se in ne obremenjujte z njo – naj odide, nato se spet osredotočite na svoje dihanje.
 


PREBERITE TUDI: Meditacija učinkovito sredstvo proti bolečini
 

3. Prakticirajte pisanje meditacije

Pisanje meditacije je relativno nova tehnika, s pomočjo katere reprogramiramo svojo podzavest, ki nam potem pomaga doseči cilje. Vzame le 5 do 10 minut na dan in je izjemno učinkovita. Gre za to, da si vsak dan znova zapisujete afirmacije, s čimer prisilite možgane, da se 'prevetrijo' in ustvarijo nove povezave, ki vam bodo bolj koristile kot dosedanje. S tem boste (lažje) opustili slabe navade in se lotili novih in to brez opaznega, zavestnega truda.
 
 

4. Pridružite se skupini za mindfulness meditacijo

Skupina je lahko izjemno močno orožje, ki vam pomaga ohranjati motivacijo ter vztrajati pri svojem izvajanju meditacije. Pridobili boste ne le s skupinsko meditacijo, temveč tudi od podpore so-meditatorjev. Če ni take skupine, ustvarite svojo s pomočjo prijateljev somišljenikov.
 


PREBERITE TUDI: Kako lahko sami učinkovito obvladujemo stres
 

5. Naučite se intenzivnejše meditacije

Globlja in intenzivnejša meditacija vam bo dala še večje učinke, boljše rezultate. Za to, kako se je naučiti, obstaja več načinov, a najboljši bo kaka dobra knjiga, kjer so razložene tehnike in kako jih aplicirati. Na voljo je precej dobrih knjig, pa tudi video posnetkov in podkastov.
 
 

Zaključek

Sprejeti odločitev, da bomo začeli z meditacijo, je preprosta – a z njo zares začeti in vztrajati pa je malo druga zgodba. Zgornjih 5 nasvetov vam bo pomagalo, da boste lažje začeli in ostali motivirani, naučili pa se boste tudi, kako obvladovati stres in priti do notranjega miru.
 
Vsakič znova, ko si boste vzeli 10 minut zase in mindfulness meditacijo, boste presenečeni, koliko notranjega miru vam prinese, koliko bolj mirni in zbrani boste. Še zlasti vam bo koristila po zelo stresnih dogodkih in situacijah, pa tudi ko boste morali biti zbrani za kako zahtevnejše delo.
 
 

PREBERITE TUDI: Kako vam joga lahko spremeni življenje?

 

Foto: pixabay

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ste se že kdaj ozrli nazaj na kako svoje preteklo razmerje in si rekli: "O čem, za vraga, sem razmišljala?"