Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Meditacija učinkovito sredstvo proti bolečini

22. apr 2011 13:33
0

Oglasno sporočilo

Raziskovalci z Wake Forest Baptist centra v Severni Karolini so v raziskavi prišli do ugotovitve, da le ena ura meditacije zmanjša bolečino skoraj za polovico, hkrati pa zagotovi tudi dolgoročno olajšanje. Tehnika meditacije deluje tako, da umiri predele v možganih, ki občutijo bolečino, hkrati pa spodbudi predele, ki se borijo proti bolečini.

To je prva raziskava, ki je pokazala, da dobra ura meditacije dramatično zmanjša bolečino in aktivacijo predelov možganov, povezanih z občutenjem bolečine. Opravili so jo na 15 prostovoljcih, ki so jim merili aktivnost možganov pred in po udeležbi 20-minutnih učnih ur meditacije. Med merjenjem aktivnosti možganov so jim na desno nogo namestili naprave za gretje. Meritve aktivnosti možganov so pokazale, da je prag bolečina udeležencev po meditaciji zvišal. Tako je bila bolečina, ki so jo povzročile grelne naprave, kar za 40 % manjša, neprijetnost bolečine pa za 57 %.

Raziskava je tako pokazala, da meditacija zagotovi celo večje zmanjšanje bolečine kot morfin, ki bolečino zmanjša le za 25 %. Zato lahko naslednjič, ko vas zagrabijo glavobol, migrena ali bolečina v križu, namesto po tabletah 'posežete' raje po meditaciji.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali se vam zašibijo kolena in se vam začnejo potiti dlani, ko se vam nekdo približa s široko odprtimi rokami? Ali pa vam je vsaj skrajno neprijetno?