Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Joga ima pozitiven vpliv na depresijo in anksioznost

14. sep 2010 10:25
0

Oglasno sporočilo

... boljša od drugih vrst telesne vadbe. Rezultati raziskave so prvič pokazali povezavo med izvajanjem poz pri jogi, povečanim nivojem gamaaminobutirne kisline (GABA) in zmanjšano zaskrbljenostjo in napetostjo. Nizek GABA nivo je namreč povezan z depresijo in drugimi, dandanes zelo pogostimi anksioznimi motnjami.
Znanstveniki so primerjali nivo kisline v možganih sodelujočih, ki so hodili na jogo in tistih, ki so se sprehajali.

V raziskavi sta 12 tednov sodelovali dve naključno izbrani skupini zdravih posameznikov. Prva  skupina je trikrat na teden eno uro vadila jogo, druga pa se je enak čas sprehajala. Možgane udeležencev so pred raziskavo slikali z magnetno resonanco, slikanje pa so ponovili po dvanajstih tednih vadbe.

Vsi sodelujoči so morali tekom raziskave ocenjevati svoje psihološko stanje in tisti, ki so se udejstvovali pri jogi, so poročali o opaznem zmanjšanju zaskrbljenosti in izboljšanju počutja. Potrdili so torej povezavo med povišanim nivojem spojine GABA in pozitivnimi spremembami v počutju, zato znanstveniki predlagajo, da bi joga lahko postala potencialna terapija za določene psihične težave.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Z Leo Pisani, strokovnjakinjo za kulturo oblačenja, smo se pogovarjali o celoviti podobi, ženstvenosti in kako pomembna je naša podoba.