Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vaje za plosk trebuh

Raven trebuh – oblikovanje veličastnih trebušnih mišic

19. apr 2012 0:00 Tamara Smonker
4

Oglasno sporočilo

Moč in definicija trebušnih mišic prideta iz pravilnega izvajanja različnih kombinacij vaj, konsistence in dobro zastavljene rutine. Debata o tem, kako priti do ravnega trebuha, je neskončna. Če vprašate deset različnih trenerjev, katere so najboljše vaje za oblikovanje trebušnih mišic, vam bo vsak povedal drugačen odgovor. Ali obstaja ena sama vaja, ki  bo naredila vaš tebuh trd kot skalo? Odgovor je na žalost NE.

trebusne_misice

Najbolj vidna trebušna mišica – rectus abdominic, poteka od vrha sramne kosti pa do prsnice. Z veznim tkivom je pripeta na zunanje stranske mišice – external obliques, ki potekajo diagonalno  od od reber do medenične kosti. Notranje trebušne mišice – internal obliques, pa potekajo ravno obratno, diagonalno navzgor od medenične kosti proti rebrom. Najglobja trebušna mišica – transverse abdominis, teče horizontalno okrog sredine in se pripne na spodnji del hrbta in se skrči, ko se aktivirajo ostale trebušne mišice, kar pomeni, da je možno trenirati v izolaciji.

Pa ločimo dejstvo od izmišljotine. Poskusite si odgovoriti na naslednje izjave:

Vaje za moč kot so trebušnjaki bodo uničile maščobo okrog trebuha.
NE. Maščobe samo na enem delu telesa ni možno izgubiti. Vaje za moč trupa in trebušnih mišic so seveda pomembne za krepitev trebušnih mišic, ampak ne bodo odstranile telesne maščobe. Da bi izgubili maščobo tudi okoli trebušnega predela, je potrebno trenirati celotno telo, da spodbudimo celotno mišično maso in izstrelimo maščobo in kalorije skozi konsistentno rutino. Pri tem je seveda pomembno pravilno prehranjevanje in genetska sestava, ki tudi igra precej pomembno vlogo pri tem, ali kopičite več ali manj maščobe v vašem srednjem predelu.

Če želite bolj čvrst in raven trebuh, morate trenirati trebušne mišice vsak dan.
NE. Čeprav so trebušne mišice sestavljene iz večinoma počasnih vlaken, kar pomeni, da si hitro opomorejo od obilice vaj in treniranja, vseeno potrebujejo rehabilitacijo tako kot vsa ostala mišična vlakna. Potrebujejo čas za počitek, regeneracijo in gradnjo. Za čvrst trebuh več kot štirikat tedensko ni potrebno trenirati trebušnih mišic.

Trening za trebušne mišice naj bo na koncu treninga.
DA. Če je vaš trening sestavljen iz počepov, sklec oziroma vaj, ki vključujejo več mišičnih skupin naenkrat, potem potrebujete močan in svež trup za izvajanje teh vaj.  Zaradi tega delamo trebušne vaje na koncu, da je lahko celoten trening čimbolj učinkovit. Po drugi strani pa se dogaja, da odlagamo trebušne vaje vedno na konec in tako še prevečkrat zmanjka časa za dober trening trebušnih mišic. Tako, da mogoče ne bi bilo napačno kakšo vajo za trebušne mišice dodati vmes med trening za ostale mišične skupine.

Ker so trebušne mišice 'mišice vzdržljivosti', je potrebno narediti ogromno ponovitev, da dosežemo rezultat.
NE. Najbolj optimalen rezultat bodo prinesle vaje s počasnim kontroliranim gibanjem in pravilno izvedbo, čeprav so trebušne mišice med bolj vzdržljivimi. To pomeni, da več kot tri serije in 25 ponovitev ni potrebno presegati. Tu šteje kvaliteta ni ne kvantiteta.

 

vaje_za_plosk_trebuh3

Pojdi na stran

4

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • flowerlady

   • 5. feb 2013 21:29

    Hvala vam, definitivno bom poskusila Smile

   0
  • 0
   • Smonker

   • 23. maj 2010 19:26

    Hey Tia,
    za medicinsko žogo lahko zamenjaš, 1,5 litra plastenke napolnjene z vodo... bolje kot nič... =)

    Vaja za voljo pa pride.... kmalu... =) več pa ne povem zaenkrat...

    =)

   0
   • Tia5

   • 19. maj 2010 20:41

    A ima kdo kakšno idejo s čim zamenjati medicinsko žogo, če je nimaš?
    Drugače pa super članek Smile Sam še vaja za voljo manjka Smile

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 6 dnevi
   odličen
  • Akasha 27. avg 2019 8:51
   Lahko bi bilo bolje...
  • numi 26. avg 2019 22:34
   noro lepo diši
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Se še spomnite leta 2000 in kako popularna je bila francoska manikira?