Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Sladkor in nezdravo življenje močno pospešujeta staranje

20. dec 2011 11:42
0

Oglasno sporočilo

... počutje je bilo narejenih že mnogo raziskav. A sladkor oz. sladkarije ne vplivajo le na to, temveč tudi naš videz – dokazano je namreč, da pospešujejo staranje in so ljudje, ki pojedo veliko sladkarij, v srednjih in zrelih letih videti starejši od svojih sovrstnikov.

PREBERITE TUDI: Sladkor, največji ubijalec moderne dobe
 

zdrav_obrok_1
Foto: ourvanity.com

Znano je, da visok krvni sladkor izredno slabo vpliva na zdravje, nova raziskava pa je poleg tega pokazala, da nezdrava prehrana in odsotnost gibanja povzroči, da smo (pre)zgodaj videti starejši od vrstnikov. Razlog za to je nalaganje sladkorja v telesu, ki se ga težko odstrani, ta sladkor pa se potem veže na kolagen v koži, s čimer se močno poslabšuje elastičnost kože, saj sta kolagen in elastin ključni beljakovini, odgovorni za mladostno napetost in elastičnost kože.

PREBERITE TUDI: Uživanje sladkorja lahko poškoduje srce

Raziskovalci predvidevajo, da se zaradi preveč sladkorja ovira proizvodnjo inzulina, za katerega je znano, da igra ključno vlogo pri staranju. Vodja raziskave, David Gunn je povedal: "To je še dodaten razlog, da je treba živeti zdravo – nezdrav življenjski slog ne bo prizadel le vašega zdravja, temveč tudi vaš videz. Ljudje, ki jedo zdravo in so fizično aktivni, so videti mlajši, ker imajo nižji krvni sladkor."

Diana van Heemst z univerze Leiden na Nizozemskem pa je dodala: "Dejstvo, da zdrav življenjski slog močno pripomore k mlajšemu videzu, je še dodatna motivacija, da se ljudje potrudijo in začnejo živeti bolj zdravo ter v svoje življenje uvedejo pozitivne spremembe na tem področju – za zdravje in dobro počutje tudi v srednjih in zrelih letih."

Več o sladkorju si lahko preberete tudi na tej temi na forumu.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vsi, ki so svoje otroštvo preživeli v devetdesetih letih prejšnjega ...