Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Škodljivost krem za sončenje: 3 razlogi, zakaj se jim je bolje izogibati

23. jul 2019 12:12
0

Oglasno sporočilo

... izdelkov za zaščito pred soncem. In ravno v tem obdobju se je – kljub ali zaradi? – povečane uporabe sončnih krem močno povečala tudi pojavnost rakavih obolenj, vključno s kožnim rakom. Je dejstvo, da se je v zadnjih 30 letih podvojila uporaba sončnih krem; hkrati pa tudi rakavih obolenj, naključje?

Čedalje več neodvisnih raziskav namreč kaže, da UV filtri prinašajo več kode kot koristi: tako namesto zdravilnih UV žarkov, ki ustvarjajo vitamin D, naše telo trpi pomanjkanje tega vitamina, hkrati pa je prepojeno s strupenimi kemikalijami UV filtrov. Zato se je sončnim kremam bolje izogibati in poskrbeti za zaščito na druge načine.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?
 

3 razlogi, zakaj se je bolje izogibati kremam za sončenje
 

1. Sončne kreme preprečujejo nastajanje vitamina D

Sončne kreme, torej izdelki z UV filtri, preprečujejo nastajanje vitamina D. Vitamin D je eden najbolj ključnih elementov za močan imunski sistem (poleg cinka, selena, vitamina C in česna) – in rakava obolenja so povezana z oslabljenim imunskim sistemom (tudi kožni rak).

Pomanjkanje vitamina D povzroča oslabljen imunski sistem, depresivno počutje, multiplo sklerozo, rahitis, tuberkulozo, kronično vnetno črevesno bolezen, diabetes tipa 1, revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus in Sjogrenov sindrom. Skratka, pomanjkanje vitamina D je povezano s hudimi avtoimunskimi in kroničnimi obolenji.

2. Večina UV filtrov je strupenih

Večina UV filtrov je strupenih tako za človekovo zdravje kot tudi okolje. Ko se kemične UV filtre izpostavi UV svetlobi, se začnejo odvijati reakcije, ki jih spremlja tudi nastajanje prostih radikalov, ki povzročajo poškodbe DNK, te pa so predpogoj za nastanek raka.

3. UV filtri se vpijejo v krvni obtok

Raziskava je pokazala, da se UV filtri vpijejo direktno v krvni obtok. V raziskavi so se molekule UV filtrov v krvni obtok vpile le nekaj ur po nanosu izdelkov in sicer v tolikšni meri, da je bila dovoljena koncentracija toksičnih snovi krepko prekoračena. Sedaj sledijo novi testi, ki bodo natančneje preučili stanje in verjetno se kaj kmalu obetajo nova pravila in priporočila glede uporabe in varnosti UV filtrov. Več o tem.

PREBERITE TUDI: Cinkov oksid v velikosti nanodelcev poveča nevarnost za nastanek kožnega raka
 

Kako se zaščititi pred soncem?
 

 1. Predvsem se nikar ne izogibajmo vsakemu sončnemu žarku. Sonce je vir življenja in nujno potrebno za nastajanje vitamina D. Ključ je v zmernosti.
   
 2. V najhujši sončni pripeki se umaknimo v senco ali nosimo oblačila lahka in tanka oblačila iz lahkih, zračnih materialov z dolgimi rokavi, obraz pa zaščitimo s slamnikom.
   
 3. Kadar ne gre drugače in moramo uporabiti izdelke z UV filtri, izberimo takšne z mineralnima filtroma cinkovim oksidom in titanovim dioksidom. Če je le možno, naj ne bosta v nano delcih.

PREBERITE TUDI: Škodljivi UV filtri
 

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.