Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Cinkov oksid v velikosti nanodelcev poveča nevarnost za nastanek kožnega raka

Izogibajte se nanodelcem v kozmetiki

8. jun 2012 0:00 Tanja Matko
8


Poletje in dopusti so pred vrati in osveščeni potrošniki že načrtujejo nakup izdelkov za zaščito pred soncem. Poleg izjemno pomembnih dejstev o škodljivih vplivih nekaterih UV filtrov, ki smo jih navedli že v članku Škodljivi UV filtri, pa je nova raziskava dodatno potrdila, da UV filtri v obliki nanodelcev niso varni. Še več – cinkov oksid v obliki nanodelcev poveča nevarnost za nastanek kožnega raka.


Raziskava

Raziskovalci z univerze za znanost in tehnologijo v Missouriju (University of Science and Technology) so v svojih testih namreč ugotovili toksičnost cinkovega oksida. Cinkov oksid je izjemno zanesljiv UV filter najširšega spektra, saj kožo zanesljivo ščiti tako pred UVA kot tudi UVB žarki. Je tudi popolnoma fotostabilen. A ko pride v kontakt s soncem, torej z UV žarki, nastane kemijska reakcija, ki sprošča nestabilne molekule, znane kot prosti radikali. Radikali se nato vežejo na ostale molekule, pri čemer lahko poškodujejo celice oz. DNA teh celic, kar lahko vodi v kožne spremembe, med njimi tudi kožnega raka.
Ugotovili so tudi, da dlje, kot je cinkov oksid izpostavljen UV žarkom, večja je nevarnost za nastanek poškodb v celicah.

V raziskavi so človeške pljučne celice potopili v raztopino, ki je vsebovala nanodelce cinkovega oksida, in opazovali, kako se te celice odzivajo ob izpostavljanju različnim tipom svetlobe v različnih časovnih obdobjih. Celice so testirali tako, da so jih za 3 ure izpostavili dolgovalovni UVA svetlobi in po 12 urah je kar polovica celic, ki so bile namočene v raztopino z nano cinkovim oksidom, umrlo. Imeli so tudi kontrolno skupino celic, ki je pred izpostavljanjem sevanjem niso potopili v nanodelce cinkovega oksida, da so lahko primerjali rezultate. Ugotovili so, da so celice, ki so bile izpostavljene nanodelcem cinkovega oksida, propadle hitreje kot celice, ki jim niso bole izpostavljene.

Tudi ko so bile celice izpostavljene navadni svetlobi, se je njihovo stanje poslabšalo, medtem ko so celice, ki so bile izpostavljene UV svetlobi, drastično izgubile na viabilnosti.


Zakaj pride do odmrtja celic?

Raziskovalci so mnenja, da zato, ker ko nanodelci cinkovega oksida absorbirajo UV žarke, reakcija sprosti elektrone, ki verjetno ustvarijo molekule radikalov. Te se nato vežejo z ostalimi molekulami, pri čemer in se obnašajo kot paraziti in poškodujejo ostale celice.


Kaj to pomeni v zvezi z izdelki za zaščito pred UV žarki?

To pomeni, da vam priporočamo, da se izogibate izdelkov za zaščito pred soncem, ki vsebujejo nanodelce, ne glede na to, ali gre za nanodelce cinkovega oksida, ali pa titanovega dioksida, za katerega je raziskava prav tako pokazala, da je zdravju izjemno škodljiv. Izberite izdelke, ki ne vsebujejo nanodelcev in preverite, katere filtre vsebujejo, in na katerem mestu seznama sestavin (INCI) se nahajajo – bolj, na začetku, kot je sestavina navedena, več jo izdelek vsebuje.

Za popolno zanesljivost podatkov bodo morali raziskovalci seveda opraviti še dodatne, zahtevnejše raziskave, do takrat pa previdnost v obliki izogibanja nanodelcem ni odveč.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

8

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • rene

   • 16. maj 2013 18:10

    mislim, da od marca letošnjega leta velja, da je potrebno označiti če gre za nanodelce.
    joj, meni res sploh ni jasno s čim naj se namažem, da si ne delam še večje škode Confused

   0
   • jessyca

   • 16. maj 2013 17:41

    Kakor jaz vem, tudi ni nujno, da proizvajalec označuje, ali gre za nano delce ali ne. Vendar določeni proizvajalci to že poudarjajo, da jih ne vsebuje (npr. Bio Beaute by Nuxe). Sem pa zadnjič opazila na Eucerinovih kremah za zaščito pred soncem, da med sestavinami v oklepaju piše da gre za nano delce (in to celo pri tisti, ki je namnejena posebej otrokom)!

   0
   • Tanja

   • 11. jun 2012 11:48

    Lisa, Alena, nekateri navedejo, večina ne. Bolj, kot je krema bela oz. pušča sled, bolj je verjetno, da NISO nanodelci in obratno. Tikkah, kolikor je meni znano, niso dolžni navesti, ali gre za nanodelce, razen, če mi je kaj ušlo? Gre bolj za njihovo 'dobro voljo'. Sicer je ta raziskava o vplivu nano cinkovega oksida na celice ob izpostavljanju UV žarkom, ne o tem, ali gredo skozi kožo ali ne. Vem, da so nekatere raziskave pokazale tudi, da ne gredo skozi kožo, ampak najbrž je to odvisno tudi od velikosti nanodelcev. Poleg tega imamo lahko kakšne mikro poškodbe, praske, ranice ... za katere morda sploh ne vemo in kjer gredo lahko v telo. Skratka, jaz bi se jim raje izogibala. Lubenica, ti bom dala na ZS, tule je link čisto raztegnil članek še čez celo desno stran izven portala.

   0
   • Lubenica

   • 9. jun 2012 20:19

    A bi se dalo dobiti referenco originalnega znanstvenega članka?

   0
   • tikkah

   • 8. jun 2012 23:53

    seveda pa obstajajo tudi protiargumenti: "Reviews of scientific data by major regulatory agencies have concluded nanoparticles of titanium dioxide and zinc oxide remain on the surface of the skin and in the outer dead layer (stratum corneum) of skin. They do not absorb into the bloodstream and do not affect living skin cells. Studies coming to these conclusions have tested these nanoparticles on healthy, intact human skin and on various types of human and animal skin samples." (Paula Begoun)

   0
   • tikkah

   • 8. jun 2012 23:48

    jaz sem v eni kremi v dmu pod sestavinami videla poleg zinc oxide v oklepajo nano. v evropi to zakonodaja zahteva - correct me if i'm wrong

   0
   • Alena

   • 8. jun 2012 14:12

    Tudi mene zanima kaj piše, da veš, da so nanodelci.

   0
   • Lisa

   • 8. jun 2012 14:04

    Kako lahko potrošniki vemo, da je bila uporabljena nanotehnologija? Je to posebej navedeno na embalaži? Hvala

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?