Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nano delci titanovega dioksida povzročajo poškodbe pljuč

26. jan 2011 15:06
0

Oglasno sporočilo

... lahko po najnovejših podatkih povzročijo vnetje pljuč, če se jih vdihava. Raziskava, objavljena v Proceedings of the National Academy of Sciences, ki so jo izvedli švicarski in francoski raziskovalci, je namreč pokazala, da uporaba nano delcev titanovega dioksida lahko predstavlja nevarnost za zdravje ljudi, ker lahko povzroči poškodbe, podobne tistim, ki nastanejo ob izpostavljenosti azbestu*.

Raziskovalci z univerz University of Lausanne’s Department of Biochemistry v Švici in University of Orléans’ Laboratory of Molecular Immunology and Embryology v Franciji so preučevali vnetne procese, ki jih povzročijo nano delci titanovega dioksida. Teste so izvajali na človeških celicah in laboratorijskih miših in ugotovili, da titanov dioksid v obliki nano delcev sprošča molekule, ki lahko napadejo DNA, beljakovine in celične membrane in tako povzroči pljučno vnetje.

Glavni raziskovalec in vodja raziskave je povedal, da lahko azbest in nano delci titanovega dioksida delujejo na zelo podoben način in se lahko nalagajo v pljučih, zato opozarja na previdnost. Poleg tega se izdelki, ki vsebujejo titanov dioksid v obliki nano delcev, vpijejo globlje v kožo (ni še znano, do kje), kar prav tako sproža polemike glede negativnih vplivov na zdravje.

Nova regulativa EU o kozmetičnih izdelkih, ki bo stopila v veljavo 13. julija 2013, sicer zahteva, da bo potrebno vse kozmetične izdelke, ki bodo vsebovali nano delce, pol leta preden se jih bo dalo na tržišče, prijaviti posebni komisiji, poleg tega bo morala biti vsebnost nano delcev jasno in nedvoumno navedena na sezamu sestavin v obliki Titanium dioxyde [nano].

* Če azbestna vlakna pridejo v pljuča, lahko povzročijo bolezni kot so azbestoza in rak pljuč. Mezoteliom je redka oblika raka popljučnice ali potrebušnice in skoraj v vseh primerih jo povzroči azbest. Rak, ki je posledica izpostavljenosti azbestu, je neozdravljiv. Med prvo izpostavljenostjo in pojavom znakov bolezni lahko mine tudi do 40 let.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Prišel je december in hkrati čas praznovanj in zabav.