Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

8 temeljnih razlik med ženskimi in moškimi možgani

25. sep 2018 13:44
0

Ne glede na to, kako se nas v zadnjem času trudijo prepričati, da med ženskami in moškimi ni razlik v razmišljanju, čustvovanju in delovanju, je dejstvo, da med nami so razlike. In to ne ravno majhne.

Ženski in moški možgani imajo dejansko drugačno strukturo, zaradi česar spola različno dojemata stvari; analizirata, reagirata, čutita in se izražata. Tudi zvok in prostor zaznavata različno. Skratka, med ženskimi in moškimi možgani obstajajo strukturne in kemične razlike.

Tako imajo ženski možgani večji hipokampus, ki je center za spomin, in večjo gostoto nevronskih povezav v hipokampus. Zato ženske informacije in dogodke absorbirajo širše, z vsemi petimi čuti. Prav tako bolj zaznavajo, kar se tekom dneva dogaja okoli njih.

PREBERITE TUDI: Ali boste imeli otroke? Odvisno od vaše osebnosti!
 

1. Multitasking

Ena izmed prvih stvari, kjer se pokažejo razlike med ženskimi in moškimi možgani, je 'multitasking' ali večopravilnost. Zagotovo se vam je že zgodilo, da kak moški ni mogel slediti niti toku vaših misli ob pogovoru – kaj šele, da bi delal več stvari hkrati. In kaj šele, da bi jih delal skoncentrirano in dobro!

Tako pač je – moški možgani so narejeni tako, da se načeloma lahko posvetijo le eni stvari naenkrat in to popolnoma. Medtem ko ženske lahko mirno opravljajo več stvari hkrati: nadzirajo otroka (ali dva); poleg kuhajo kosilo; govorijo po telefonu in še kaj vmes, in to uspešno. Moški možgani preprosto niso 'zvezani' na način, da bi lahko to počeli, medtem ko ženski so.

Ženski možgani uporabljajo več bele možganovine kot moški; poleg tega so boj povezani in lahko hkrati v njih poteka več procesov hkrati. V moških možganih načeloma lahko poteka le en proces hkrati.

2. Reševanje problemov

Moški naj bi bili boljši pri izluščenju problemov in posledično njih reševanju. Ženske imajo navado, da o stvareh, ki jih motijo, govorijo in govorijo in jih premlevajo in pogrevajo. Moškim gre to pogosto na živce, a tudi ob tem ženskem početju se problem kristalizira in kmalu pride do rešitve. In četudi ne, se jim počutje izboljša že, če lahko o nečem, kar jih teži, spregovorijo in imajo občutek, da so slišane in razumljene.

Moški način reševanje problemov je povsem drugačen. Vedno jim je temeljni cilj ugotoviti, kje je problem, da kar najhitreje najdejo optimalno rešitev.

PREBERITE TUDI: Kakšen vpliv imajo luksuzni izdelki na partnerski odnos?
 

3. Komunikacija in govor

Zakaj vas v besednih dvobojih vedno premaga, dragi moški? In zakaj imate občutek, da ji »ne pridete do konca«? Razlog je preprost: je pač boljši komunikator, kot ste vi. Bolje zna argumentirati stvari, kajti ne pozabite, njeni možgani so bolj povezani, leva in desna hemisfera delujeta hkrati. Zato ženske lažje, hitreje in bolje sprocesirajo stvari in povežejo v logičen zaključek in argumente. V moških možganih pa je bolj aktivna leva hemisfera, kar pomeni, da delujejo bolj počasi in se osredotočajo na le eno stvar.

Poleg tega sta v ženskih možganih centra za govor na obeh straneh, v moških pa le na eni. Tekom pogovora bo moški uporabil manj besed za opis določene situacije ali argumentiranje kot ženska. To je tudi razlog, da so ženske v povprečju bolj zgovorne kot moški.

4. Odnosi in povezanost

Ženske so skrbnice, zdravilke, negovalke. Če boste žalostni, zaskrbljeni ipd., vam bodo njen objem, tolažilne besede in nežna skrb dale občutek, da bo še vse v redu.

Ženski možgani proizvedejo več hormona sreče serotonina in več hormona povezanosti oksitocina kot moški. Sploh oksitocin se v velikih količinah sprošča med porodom, kar pomaga ustvariti tesno vez med materjo in otrokom.

PREBERITE TUDI: Ženske poteze obraza določajo dolžino njihovih razmerij


 

5. Matematični problemi in uganke

Načeloma so moški možgani bolj primerni za reševanje matematičnih problemov in ugank. Razlog, da jih dandanes ženske čedalje bolj prekašajo, je v tem, da so volj vestne in marljive ter se v problem bolj poglobijo. Raziskave kažejo, da so v razvitem svetu ženske v šolah načeloma že povsod prekašale moške pri predmetih, ki so načeloma bolj gladko šli moškim.
Moški možgani so boljši za reševanje matematičnih problemov, ker je tovrstni predel njihovih možganov večji.

6. Teritorij in ambicioznost

Medtem, ko so ženske skrbnice in negovalke, so moški pridobitelji in zaščitniki teritorija in svojega 'plemena'. Moški so zato težje dolgo časa pri miru kot ženske in so bolj agresivni in fizično reaktivni.

PREBERITE TUDI: Biti sam(ski) ne pomeni, da si osamljen (v resnici je to ključ do osebne rasti)
 

7. Čustva

Sicer naj bi oba spola premogla enako paleto čustev, vendar jih ženske intenzivneje doživljajo oz. jim pustijo bolj 'prosto pot'. Ko ženske opravljajo vsakodnevna opravila, ob tem lahko uporabljajo svojo logiko in čustva. Prav tako načeloma lahko bolje zaznavajo občutke drugih, zaradi česar so bolj intuitivne.

8. Detektorji laži

Veliko bolje in hitreje zaznajo laž in neresnice na sploh kot moški, kar je verjetno povezano z njihovo bolj intuitivno naravo, šestim čutom. Zahodnjaki smo sicer večji del tega izgubili, a tisti, ki so ostali v stiku s sabo oz. se jim je uspelo vrniti, hitro zaznajo neresnice – tako od ljudi kot tudi medijev. Ženske znajo tudi bolje brati obrazno mimiko in govorico telesa – in to vse na nezavedni ravni.

PREBERITE TUDI: Intima v partnerskem odnosu

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.