Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ali boste imeli otroke? Odvisno od vaše osebnosti!

22. avg 2013 13:00
0

Oglasno sporočilo

Moški z nevrotičnimi osebnostmi imajo redkeje in manj otrok v primerjavi s prejšnjimi generacijami, je pokazala raziskava, objavljena v strokovni reviji European Journal of Personality. Ugotovili so tudi, da imajo ekstrovertirani moški več otrok, medtem ko imajo ženske, ki so zelo delavne, vestne, natančne in zanesljive, manj otrok – pri čemer so se te ugotovitve nanašale na vse generacije.


njcap.org

Raziskava tako lahko pojasni marsikaj v zvezi z dejstvom, da je v razvitih državah rodnost močno upadla, saj ima osebnost precejšnji vpliv na upad rodnosti v zadnjih letih v Evropi. Spremembe v populaciji so pomemben dejavnik za bodoče spremembe v zvezi z obnovljivimi vitri, podnebjem, energijo in hrano.

Še zlasti so raziskovalci opazili upad števila otrok pri nevrotičnih (se jim menja razpoloženje in so zelo čustveni) moških, pri čemer se ta učinek nanaša le na moške, rojene po leti 1957. Sprememba je po mnenju raziskovalcev posledica novih norm glede odločanja za otroke; npr. danes pari čakajo dlje časa, preden se odločijo za otroke, poleg tega se pari bolj 'testirajo' med seboj, preden se odločijo za skupne otroke in njih vzgojo.

Raziskavo so opravili na podlagi natančnih rojstnih podatkov na Norveškem in integrirane ankete o osebnostih, ki je raziskovalcem omogočila povezave med ženskim in moškim odločanjem za otroke in njihovimi osebnostnimi značilnostmi. Pri moških pogosto ni točno znano, koliko otrok imajo, saj se informacije ne ujemajo s podatki iz uradnih registrov, a na Norveškem imajo zelo natančne podatke.

Kljub temu, da študija obravnava Norveško, so raziskovalci prepričani, da se lahko ugotovitve prenesejo na vse razvite države, saj so bili trendi, ki so jih opazili na Norveškem (npr. stopnja ločitev, kasnejše poroke, višja starost za otroke …), kasneje opaženi tudi v drugih državah po svetu.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.