Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prehrana matere vpliva na zarodek že pred zanositvijo

24. mar 2010 15:00
0

Oglasno sporočilo

V dandanašnjih dneh je znano, da je materino zdravje zelo pomembno že mesece pred zanositvijo, saj vpliva na zdravje novorojencev in otrok oz. odraslih tudi kasneje v življenju. Mnoge raziskave so namreč pokazale, da prehrana matere, vnos beljakovin in maščob močno vpliva na zarodek in ima dolgoročne posledice, saj lahko povzroči epigenetske spremembe (gre za postgenomske spremembe v strukturi DNA, ki ne predstavljajo spremembe zaporedja genov).

Preveč sladkarij? Nosečniški diabetes in zaviran razvoj zarodka
Čas med ovulacijo in spočetjem je kritičnega pomena tako za zdravje matere kot tudi fetusa. V raziskavah, opravljenih na miših, so odkrili, da so imele spremembe v metabolizmu miši dolgoročne posledice. Ko jo prenesli zarodke miši z diabetesom kmalu po oploditvi v zdrave miši, so ugotovili mnoge defekte: na nevroloških ceveh, srcu, udih ter defekte v rasti potomcev. Izsledki te raziskave kažejo, da je treba spremeniti poglede o zdravju mater tudi na čas pred zanositvijo.

Jemljite vitamine že pred zanositvijo
Po mnenju dr. Kevina Sinclaira z univerze University of Nottingham lahko prehrana matere vpliva na zarodek in ga spremeni že v času spočetja. V raziskavah, opravljenih na ovcah in glodalcih so ugotovili, da je bil naraščaj živali, ki so imele pomanjkanje vitaminov B12 in folne kisline, debelejši, razvili so inzulinsko rezistenco in imeli višji krvni pritisk, ko so dosegli srednja leta, kar dokazuje, da se zgodnje molekularne spremembe lahko pokažejo šele čez mnoga leta.

Prehrana s premalo beljakovinami povzroči prevelike otroke
Prenizka količina proteinov v prehrani v prvih nekaj mesecih po spočetju, ko se jajčece še razvija, povzroči abnormalno rast, kardiovaskularne bolezni, visok krvni pritisk in pretiran nemir pri otrocih.
Naraščaj miši, ki so imele premalo beljakovin v prehrani, je zrasel prevelik, saj je maksimalno izkoristil vse nutriente, da je skompenziral pomanjkanje, ki ga je imel v maternici.

Glede na epigenetsko teorijo se spremembe dogajajo kadarkoli skozi vplive iz okolja in eno izmed najbolj kritičnih obdobij v življenju je ravno zelo zgodaj, ko se ustvarja epigenetski spomin, ki kasneje vpliva na podvrženost posameznika določenim boleznim. Seveda pa ta 'spomin' ostane skrit, dokler ga ne sprožijo dejavniki iz okolja in razvije se bolezen.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Trendi se spreminjajo in medtem, ko smo pred nekaj leti nosile izjemno vpadljive, t. i. 'statement' ogrlice, so sledile ...