Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Dobri odnosi s starši preprečijo popivanje pri najstnikih

21. jan 2010 11:32
0

Oglasno sporočilo

... vrstniki, ki imajo težave v odnosu s starši, kar posledično zmanjša možnost za nastanek alkoholizma. Ugotovitve raziskave, ki je bila objavljena v časniku Journal of Studies on Alcohol and Drugs, so še podkrepile nadvse pomembno vlogo, ki jo imajo starši pri tej problematiki.

Pretekle raziskave so pokazale, da je starost, pri kateri začne otrok piti, odločilna pri tem, ali bodo imeli težave z alkoholizmom in z njim povezanimi problemi (pretepanja, težave pri izobraževanju in delu). Ta raziskava je pomembna, saj kaže preventivni učinek, če začnejo mladostniki piti kasneje, to pa je povezano z dobrimi odnosi s starši. Skratka, pomembne so okoliščine, v katerih in zaradi katerih otrok začne piti in odziv staršev.

V raziskavi so trikrat v dveh letih anketirali 364 najstnikov in ugotovili, da so najstniki, ki so pili že pri prvi anketi, so pri drugi pili še več in pri tretji imeli že resne težave s pitjem alkohola. Podrobnejši pregled rezultatov ankete pa je pokazal, kako zelo velik je vpliv staršev; namreč le najstniki, ki so pozno začeli s pitjem alkohola in hkrati imeli zelo dobre odnose s starši, so imeli malo možnosti za nastanek težav z alkoholizmom. Dober odnos s starši pomeni, da so se najstniki lahko staršem zaupali s svojimi težavami, da so pri njih našli oporo in razumevanje ter da so starši spoštovali njihove občutke.

Starši bi se zato po mnenju raziskovalcev morali zavedati, kako zelo pomemben je njihov odnos do svojih otrok, tako za njihov duševni razvoj kot tudi nevarnost za nastanek raznih odvisnosti. Če so na voljo svojim otrokom, ko imajo ti težave, to lahko prepreči alkoholizem in druge odvisnosti in težave.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ni boljšega dokaza, da se moda neprestano vrača, kot tile zvezdniški outfiti.