Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 pravil, kako vzgojiti samozavestne, pametne in empatične otroke

14. apr 2023 12:48
0

Ena od najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite kot starš, je to, da svojim otrokom priznavate dosežke in zdrave navade. Tako boste pri otrocih spodbudili dobro vedenje, samozavest in lastno vrednost.

Pomembno pa je sprejeti dejstvo, da ni nihče popoln – tudi vaš otrok bo sprejemal slabe odločitve. Od tega, kako boste ravnali in se odzvali na take situacije, pa je odvisno, ali bo v prihodnje sprejemal boljše odločitve in razvijal zdrave navade.

To naredijo starši, ki vzgajajo samozavestne, pametne in empatične otroke, ko se njihovi otroci vedejo neprimerno:

1. Osredotočijo se na otrokovo vedenje

Pohvaliti določeno vedenje je bolje kot pohvaliti otroka kot celotno osebo. To je razlika med besedami: "Ti si tako dober otrok!" in "Tako dobro si pospravil svoje igrače nazaj v omaro!". Na ta način otroci niso vedno pod drobnogledom razvrščanja med "dobre" ali "slabe" otroke. Kritizirani so zaradi svojega vedenja, ki ga lahko spremenijo, da izpolnijo pričakovanja. 

Druga stran bi morala biti še bolj očitna: bolje je kritizirati otrokovo vedenje kot pa otroka kot osebo. 

Na primer: "Ni mi bilo všeč, da si udaril svojega mlajšega brata. To ni bilo lepo," namesto da bi rekli: "Ti si slab brat."

Upamo, da bodo otroci prišli do zaključka, da obstajajo boljše možnosti, o katerih lahko razmislijo v prihodnosti. Mi vemo in oni vedo, da so sposobni boljših odločitev.

2. Uporabljajo občutek krivde in ne sramu

Adam Grant, profesor psihologije, pravi, da je uporaba kančka krivde za popravljanje otrok boljša kot uporaba sramu. Trdi, da je sramota neučinkovita tehnika z zelo slabimi posledicami. Krivda pa je lahko, če jo uporabljamo previdno, močna motivacija.

Če na primer vaš otrok naredi nekaj narobe, mu sramotenje sporoča, da ni dober človek, medtem ko je krivda, ki od otroka zahteva, da razmisli o tem, kako je določeno vedenje zgrešilo cilj, motivator za bolj pozitivno vedenje v prihodnosti.

"Ko otroci čutijo krivdo, običajno občutijo obžalovanje, sočustvujejo z osebo, ki so jo prizadeli, in si prizadevajo, da bi to popravili," pravi Grant.

Opozarja na študijo, v kateri so malčkom dali lutko iz cunj, ki ji je med igro odpadla leva noga: Malčki, nagnjeni k sramu, so se izogibali raziskovalcem in niso prostovoljno povedali, da so lutko zlomili. Malčki, nagnjeni k občutku krivde, pa so bili tisti, ki so jo skušali popraviti.

3. Gradijo njihovo vrednost

Še preden se malčki razvijejo v predšolske otroke, jih je treba vzgajati tako, da doma pomagajo. Vključevanje otrok v vsakodnevna opravila jim zagotavlja sočutje do sebe in jim daje občutek, da lahko ponudijo nekaj koristnega.

Otrokovo identiteto lahko okrepite tako, da mu postavite vprašanja, kot so: "Boš delil? Skrbel? Boš skrben? Se lahko 10 minut igraš s svojim mlajšim bratcem, da bi pomagal mamici?"

Zelo pomembno je, da to začnete že ko so zelo majhni. Če boste čakali na osnovno šolo, bo prepozno – prihajalo bo do upiranja in spopadov, ker ne bodo navajeni pomagati. 

4. Pogovarjajo se o čustvih

Odličen starševski nasvet je dal Dr. Markus Paulus, profesor razvojne psihologije na Univerzi Ludwig Maximilian v Münchnu v Nemčiji, ki priporoča odprte pogovore in dejavnosti, ki raziskujejo čustva. Če je vaš sin kričal na sestro, ga vprašajte, kako se je takrat počutil in kako misli, da se je lahko počutila ona, ko je kričal nanjo.

Gre za to, da otroke popeljete v čudoviti svet čustev. V neki študiji so raziskovalci opazovali starše, ki so svojim malčkom brali slikanice, in ugotovili, da so otroci, ki so jih prosili, naj se pogovarjajo o čustvih v knjigah, običajno hitreje in pogosteje delili svoje stvari.

5. Izogibajo se podkupovanju

Včasih starši obupajo nad popravljanjem slabega vedenja in se zatečejo k podkupovanju. Vendar strokovnjaki menijo, da bi se morali starši tej tehniki izogibati. Podkupovanje je strategija, ki deluje le na kratek rok. Dobro vedenje ni nekaj, kar bi bilo treba kupiti z igračami in hrano. Starši bi morali izkoristiti otrokove naravne rezervoarje, ki želijo delati dobro.

PREBERITE TUDI: 5 znakov, da vaš otrok morda potrebuje več pozornosti

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Večina nas pozna koga, ki je prepričan, da je strokovnjak za vse, ne glede na svoje dejansko znanje.