Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Post preprečuje nalaganje maščob in podaljšuje življenje

22. jul 2010 16:23
0

Oglasno sporočilo


... pomembno vlogo pri metabolizmu energije, pomaga pri izključitvi proizvodnje maščob in holesterola, kadar se telesu odtegne hrano, torej pri postenju. Skupina encimov z imenom sirtuini namreč prepreči aktivnost sorodnih proteinov, imenovanih SREBP, ki kontrolirajo sintezo maščob in holesterola v telesu. V normalnih pogojih naše telo proizvaja ustrezne količine maščob in holesterola, ki sta nujna za življenje. Prehrana, bogata s slabimi maščobami pa povzroči, da se stopnja maščob in holesterola v krvi dvigne, kar vodi v kardiovaskularne bolezni, sladkorno bolezen (diabetes) tipa 2, visok krvni tlak in druge bolezni.

Če pa se telesu za določen čas odtegne hrano, se to odzove tako, da ugasne proizvodnjo in shranjevanje maščob in holesterola in začne porabljati zaloge maščob kot primarni vir energije. Ugotovitve so rezultat več raziskav, opravljenih na črvih, mušicah in miših. Ko so genetsko zelo debele miši hranili z zelo mastno hrano, ki je vsebovala tudi učinkovino, ki poveča aktivnost sirtuinov, se je zmanjšala količina maščobe, ki se je živalim shranila v jetra. Ugotovitve bodo lahko uporabili za zdravljenje in preprečevanje metabolnih bolezni kot sta arteroskleroza in diabetes tipa 2.

Sirtuini pa so povezani tudi s povečano dolgoživostjo kot odziv na zmanjšan vnos kalorij, kar so opaziti tako pri ljudeh kot tudi živalih.

Več o tem, kako se lotiti posta

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  • Dow* 14. nov 2021 20:07
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:38
   v redu
  • Dow* 5. okt 2021 18:36
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da je uživanje sladkorja izjemno škodljivo za zdravje, čivkajo že ptički na strehi.