Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Post preprečuje nalaganje maščob in podaljšuje življenje

22. jul 2010 16:23
0

Oglasno sporočilo


... pomembno vlogo pri metabolizmu energije, pomaga pri izključitvi proizvodnje maščob in holesterola, kadar se telesu odtegne hrano, torej pri postenju. Skupina encimov z imenom sirtuini namreč prepreči aktivnost sorodnih proteinov, imenovanih SREBP, ki kontrolirajo sintezo maščob in holesterola v telesu. V normalnih pogojih naše telo proizvaja ustrezne količine maščob in holesterola, ki sta nujna za življenje. Prehrana, bogata s slabimi maščobami pa povzroči, da se stopnja maščob in holesterola v krvi dvigne, kar vodi v kardiovaskularne bolezni, sladkorno bolezen (diabetes) tipa 2, visok krvni tlak in druge bolezni.

Če pa se telesu za določen čas odtegne hrano, se to odzove tako, da ugasne proizvodnjo in shranjevanje maščob in holesterola in začne porabljati zaloge maščob kot primarni vir energije. Ugotovitve so rezultat več raziskav, opravljenih na črvih, mušicah in miših. Ko so genetsko zelo debele miši hranili z zelo mastno hrano, ki je vsebovala tudi učinkovino, ki poveča aktivnost sirtuinov, se je zmanjšala količina maščobe, ki se je živalim shranila v jetra. Ugotovitve bodo lahko uporabili za zdravljenje in preprečevanje metabolnih bolezni kot sta arteroskleroza in diabetes tipa 2.

Sirtuini pa so povezani tudi s povečano dolgoživostjo kot odziv na zmanjšan vnos kalorij, kar so opaziti tako pri ljudeh kot tudi živalih.

PREBERITE TUDI: Post in dieta preprečujeta in zdravita bolezni

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zima je tu in predstavljamo vame 6 trendov plaščev, ki bodo letošnjo zimo najbolj 'in'.