Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Diabetes lahko podvoji nevarnost za nastanek raka pri ženskah

2. avg 2010 11:28
1

Oglasno sporočilo

... je pokazala, da ima to neverjetno pozitiven vpliv na zmanjšanje raka prostate pri moških, žal pa novice niso tako dobre za ženske - diabetes tipa 2 lahko namreč kar podvoji nevarnost za nastanek genitalnega in drugih vrst raka.

Ta raziskava ni prva, ki je pokazala takšen vpliv diabetesa na nastanek raka pri ženskah, je pa prva, ki je pokazala statistične razlike rizika med ženskami in moškimi. V raziskavi so preučili 16721 diabetikov, pri čemer so upoštevali spol. Leta 2000, ko se je raziskava začela, ni imel nobeden izmed udeležencev v raziskavi raka. Nato so jih sledili 8 let in v tem času se je pojavilo 1639 primerov različnih vrst raka med ljudmi, ki so imeli diabetes, kar so nato primerjali s 83874 zdravimi ljudmi, ki niso imeli diabetesa. In kaj so odkrili? Dobre novice za moške, slabe novice za ženske.

Raziskava je namreč pokazala, da ima diabetes pri moških zaščitno delovanje pred nastankom raka, še zlasti proti raku prostate. Tudi številka nikakor ni zanemarljiva, saj zmanjša nevarnost za nastanek raka kar za 47 %. Žal pa je ravno obratno pri ženskah: diabetes v kombinaciji z ženskimi hormoni močno poveča riziko za nastanek raka, še zlasti raka na jajčnikih in maternici, pa tudi na črevesju. Vendar raziskovalci pravijo, da ni razloga za paniko, saj čeprav sta rak jajčnikov in črevesja zelo resna, je splošni riziko pri ženskah na splošno nizek, ter da je treba delovati preventivno. Tako priporočajo, da se ženskam z diabetesom večkrat naredi preiskave črevesja, sploh glede na to, da pogostost diabetesa skupaj z nezdravim načinom življenja v zadnjih letih strmo narašča.

Diabetes tipa 2 se kot posledica nezdravega načina življenja ponavadi pojavi v odrasli dobi in se ga pogosto lahko obvladuje s spremembo življenjskega sloga; zdravo prehrano in več gibanja. V ZDA, ki slovijo po še posebej nezdravi prehrani, prizadene kar 10 % žensk že pri starosti 20 let. Za preprečenje nastanka diabetesa pa je seveda potreben zdrav življenjski slog celo življenje, ta pa vključuje raznoliko prehrano, bogato z vlakninami, zdravimi maščobami in gibanjem ter malo slabimi maščobami in enostavnimi ogljikovimi hidrati, sploh sladkorjem.

1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • 1pomlad

   • 3. avg 2010 13:54

    Kako to, da nikjer ni naveden avtor članka. Moti me tudi dejstvo, da članek govori o neki raziskavi, ki pa ni nikjer navedena kot vir.

    Članek je poln pravopisnih napak.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozitiven PCR test vam torej ne prinaša nobenega relevantnega podatka. Ne pove vam, ali je človek sploh okužen korona virusom.