Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Poskrbimo za lepoto od znotraj - 2. del

11. avg 2008 0:00 Tanja Matko
6

Današnji način življenja je poleg vsakdanjega stresa, s katerim se mnogi težko spopadajo, poslabšan tudi zaradi onesnaženosti, kajenja, UV sevanja, nezdravo in nepravilno prehrano, premalo spanja, premalo časa zase in za stvari, ki nas veselijo in za sprostitev.

Prehranska dopolnila

Dandanes so dejstva žal takšna, da je naša hra­na osiromašena hranilnih koristnih snovi, kot so vitamini, minerali in antioksidanti – pa tudi če ne bi bila, sodoben način življenja in izpostavljenost vsem zunanjim in notranjim agresorjem zahteva dodaten vnos telesu koristnih snovi. To pomeni, da boste zelo veliko naredili zase, svoje zdravje in vitalnost še v pozna leta, če boste jemali prehranska dopolnila. Raziskav na to temo je za vsak posamičen dodatek preprosto preveč, da bi jih lahko zajeli v enem članku, zato vam bomo samo našteli najpomembnejše in najbolj koristne:

 • vitaminski antioksidanti (vitamini A, C, E);
 • rastlinski antioksidanti (zeleni čaj, ekstrakt grozdnih pešk, picnogenol, lutein, likopen) in ostali antioksidanti: selen, Q10, melatonin (ki vpliva tudi na boljše spanje), cink in še mnogi drugi;
 • drugi telesu koristni dodatki: B kompleks, magnezij, kalcij, ostali vitamini in minerali.

­Uvedite ustrezna prehranska dopolnila k vsakemu obroku in v zadostnih količinah

 

Skratka, poskrbite za svojo kožo in celotno telo tudi od znotraj, kajti starajo se vsi naši organi, ne le koža, le da tega pač ne vidimo in ne opazimo, dokler ni že prepozno. Ali ste vedeli, da je večina bolezni, ki jih pripisujejo starosti, rezultat oksidativne škode, ki bi jo lahko v veliki meri preprečili z jemanjem večjih količin antioksidantov? In ne, RDA doze ne zadostujejo za tovrstne učinke.

Nega kože

Seveda pa ne pozabite tudi na ustrezno nego, o kateri je na Planetu Lepote že veliko člankov, zato se ne bomo ponavljali, na kratko pa: antioksidanti, po 25. ali 30. letu kisline in retinoidi ter seveda ustrezna UV zaščita vsak dan na vseh izpostavljenih delih telesa.

Opustite kajenje

Kajenje je najhujši sovražnik zdravja in mladosti – tako navznoter kot tudi navzven. Pri enem samem potegu cigaretnega dima se sprosti enormna količina prostih radikalov, ki imajo uničujoče oksidativno delovanje na naš celotni organizem (pri tem pa ne pozabite, da zastrupljate tudi vse, ki so okoli vas). Kajenje ima tako močno oksidativno delovanje, da nobena krema in noben prehranski dodatek (ali pa kombinacije več njih) ne more izničiti njegovega uničujočega delovanja. Cigaretni dim namreč sprošča kar 4000 različnih škodljivih kemikalij, ki vplivajo na vsak naš organ.


Opustite kajenje

Poleg tega ima kajenje izjemen vpliv na pospešeno staranje kože od znotraj. To vključuje nezdrav, rumenkast ali siv ten kože, utrujen videz polti, tanjšanje kože, uvelo kožo in gube. Kadilci oz. predvsem kadilke pa imajo nad zgornjo ustnico tudi izrazite globoke kadilske gube, ki takoj dodajo še kakšnih 10 let. In za vse to še plačujejo ...

Zato prenehajte takoj zdaj! Če potrebujete pomoč, se obrnite na ustrezne organizacije, kjer vam bodo pomagali z nasveti in vzpodbudo.

Zmanjšajte stres

Tudi o vplivu stresa na naš organizem je bilo že veliko napisanega, zato vas bomo samo napotili na ustrezen članek o stresu in njegovem vplivu na naše zdravje. Naredite vse, kar je v vaši moči, da ga zmanjšate na najmanjšo možno mero. Na kožo stres vpliva tako, da se vam lahko pojavijo akne, ekcemi in alergije, polt pa je utrujenega, pustega videza, dolgoročno pa stres pospešuje staranje.

Pijte dovoljn tekočine (vode in nesladkanih čajev)

Poskrbite, da dobite dovolj tekočine vsak dan. Minimum je 1,5 litra dnevno, če pa se zelo znojite, ob športnih aktivnostih in poleti pa količino vnesene vode podvojite. Če pa želite še boljši učinek, si naredite blag zeleni čaj, ki ima izjemno antioksidantno delovanje, ter ga pijte skozi cel dan. Tako boste poskrbeli, da bo vaše telo dovolj hidrirano – vključno s kožo. Če si boste naredili zeleni čaj, pa boste tako še neprestano vnašali dragocene antioksidante.

Nikar ne pijte sladkanih pijač, saj ima sladkor zelo slab vpliv na naše celotno telo (žal povečanje telesne teže in možnost za nastanek diabetesa tipa II­ ni njegov edini negativni učinek).
 

Čas za sprostitev

Vzemite si čas za sprostitev, za stvari, ki vas veselijo. Hodite na sprehode v naravo, na svež zrak (tudi onesnažen zrak v mestih vsebuje ogromno snovi, ki imajo močno oksidativno delovanje), družite se z ljudmi, ki so vam blizu. Nikar ne zanemarite dobrih medosebnih odnosov, ki so v dandanašnjem materialistično-kapitalističnem svetu žal vse prepogosto postavljeni na stranski tir. Enako velja za hobije, prosti čas in podobno, zato se organizirajte tako, da si boste tedensko vzeli vsaj nekaj ur samo zase in za vse ljudi in hobije, ki vas veselijo in osrečujejo.
 
Poskrbite tudi za sprostitev in stvari, ki vas veselijo
6

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
   • anamarija

   • 15. avg 2008 19:39

    Tole o konkretizaciji se zelo strinjam. Sploh kar se tiče dodatkov. Drugače pa super napisan članek!

   0
   • Tinka

   • 14. avg 2008 21:51

    Jaa, Tanja, konkretizacija Smile Prosim, tudi meni bi prav prišla.

   0
   • Tanja

   • 14. avg 2008 20:21

    Ja, vidim, da je nadaljevanje oz. konkretizacija določenih delov članka neizbežna. Smile 1

   0
   • Pegasus

   • 14. avg 2008 16:21

    Krasen članek! Zeleni čaj pijem že kar nekaj let redno, zadnje dni pa v velikih količinah, kar kakšna dva litra blagega čaja dnevno - se mi zdi še boljše kot pitje vode same, bolj odžeja! Bom pa sedaj tudi malo resneje začela z vnosom vitaminov in mineralov. Strnjena oblika informacij o potrebnih dodatkih bi bila morda lahko tema naslednjega članka...

   0
   • Saska1

   • 14. avg 2008 13:03

    Super članek! Se pa strinjam, da bi kakšen seznam z priporočenimi dodatki in njihovo količino, ter kombinacijo jemanja zelo prav prišel. Sama se namreč zadnje čase poglabljam v to, pa ni nikjer strnjeno, tak da bi to bilo super Smile

   0
   • irmica

   • 14. avg 2008 12:47

    Tole temo je dobro redno brati! Odlično bi bilo, če bi v delu foruma Rekreacija in zdrava prehrana med obveznimi temami na vrhu bila tudi taka o prehranskih dodatkih s seznamom dodatkov, ker je trenutno veliko raztreščenega po forumu in je nepregledno.

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Postenje je ena najbolj zdravih stvari, ki jih lahko naredimo zase.