Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomen govorice telesa na zaposlitvenih razgovorih

Govorica telesa kadroviku pove marsikaj

21. feb 2009 17:02 Moje Delo
0

Oglasno sporočilo

Na zaposlitvenih razgovorih želite v prvi vrsti predstaviti vaše izkušnje, sposobnosti, znanja in veščine, saj spadajo med najpomembnejše kriterije, da ste na koncu izbrani. Toda na končno odločitev kadrovika vpliva tudi to, kako se odrežete med pogovorom – kakšen prvi vtis dobi o vas, kako se obnašate med razgovorom, katere kretnje uporabljate. Vaša govorica telesa lahko kadroviku pove marsikaj.

govorica_telesa 

Prikrivanje nervoze ali prepričljivo laganje je na razgovorih težko izvedljivo, saj nas izda neskladje med našimi kretnjami, drobnimi telesnimi znaki in povedanim. Človeški um ima očitno svoj obrambni mehanizem, ki ga je težko pretentati.


Nervoza

Glavni znaki nervoze so lahko jecljanje, rožljanje z vsebino žepa, pokašljevanje, vitje rok, grizljanje ustnice, nohtov, peresa ali drugih predmetov, mencanje z rokami, česanje s prsti, potenje, tleskanje z jezikom, obrambno sklenjene roke čez prepono, rdečica na obrazu, pomanjkanje sline v ustih idr. Po nekaj začetnih minutah razgovora nervoza ponavadi skoraj povsem popusti in se lahko bolj sproščeno osredotočimo na pogovor, če pa se napetost pogovora in težavnost vprašanj stopnjujeta, nas lahko živčnost povsem "sesuje". Da se temu uspešno izogibamo, moramo omiliti dejavnike, ki najpogosteje vplivajo na nervoznost.

Nepripravljenost na intervju
Dobro proučite podjetje, v katerem imate razgovor, in če je možno, pridobite tudi kakšno informacijo o osebi, s katero imate razgovor. Pripravite se na vprašanja, ki jih pričakujete, in si tudi sami poskušajte pripraviti nekaj premišljenih vprašanj, ki odsevajo vaše pridobljeno znanje o organizaciji. Na intervju pridite spočiti.

Zamujanje
Noben kadrovik noče videti, da kandidat zamudi, saj ima svoj čas natančno odmerjen, poleg tega pa s tem izražate še eno lastnost – da niste zanesljivi. Če boste na pogovor prišli z zamudo, vas bo morda sprejel, vendar pa boste po vsej verjetnosti deležni manjše pozornosti, kot bi je bili, če bi se držali dogovorjenega. Nihče ne more absolutno predvideti, kaj ga čaka med potjo (kolona, okvara, nesreča …), zato je najbolje, da za posamezen razgovor upoštevate vsaj 30-minutno rezervo, za bolj oddaljene kraje pa tudi do dve uri.

Premajhna samozavest
Navdati se morate s pozitivno energijo in si reči: "Najboljši/a sem. To zmorem narediti." Tudi drugi niso popolni, in če ste prepričani, da lahko učinkovito opravljate zahtevano delo, potem se nimate česa bati.

Prevelika želja dobiti službo/narediti dober vtis
Če greste na razgovor za službo, ki si jo resnično želite, dajte seveda vse od sebe, vendar pazite, da v preveliki želji ne "izgorite". Tudi če službe ne boste dobili, se morate zavedati, da ne bo konec sveta. Po nevihti vedno posije sonce.


Laganje

Ali lahko uspešno lažemo na razgovoru? Težko; težava je v tem, da se podzavest odziva samodejno in neodvisno od povedane laži – izda nas govorica našega telesa. Izjeme so politiki, odvetniki, igralci, televizijski napovedovalci, skratka ljudje, ki jim je laž na nek način "poklicna dolžnost". Najlažje je seveda lagati po telefonu, saj sogovornik ne vidi našega telesa. Izkušen kadrovik bo na razgovoru zagotovo prepoznal kandidata, ki laže, saj ga ima pred seboj in ga nenehno opazuje. Znaki laganja so lahko: povešena brada, krčevit nasmeh s stisnjenimi ustnicami, mrščenje, čez prsi prekrižane roke, mežikanje, izmikanje pogleda, dotikanje nosu ali obraza, šviganje s pogledom sem in tja, odsekani udarci ene dlani v drugo, drgnjenje tilnika idr. Seveda je lahko vaše laganje med razgovorom uspešno – potem ste zares pravi igralec. Še vedno pa boste morali paziti, da vas ne bodo razkrinkali kasneje.


Kaj lahko pripomore k dobremu nastopu?

Naslednji vzorci telesne govorice lahko velikokrat pripomorejo k ustvarjanju dobrega začetnega vtisa na razgovoru:

 • veder prihod;
 • sproščen nasmeh;
 • stik z očmi;
 • čvrst stisk rok;
 • gibi rok, s katerimi pospremimo svoje besede;
 • vzravnana drža;
 • rahla nagnjenost naprej med sedenjem; z njo namreč izrazimo zanimanje.

Da boste izboljšali vaš nastop, predhodno vadite telesne kretnje (tudi verbalne) pred ogledalom. Poleg tega prosite prijatelja, da vam pomaga uprizoriti namišljeni razgovor – on/a igra vlogo spraševalca, vi pa kandidata za zaposlitev. Z njegovo/njeno oceno vašega nastopa boste dobili bolj objektivno sliko in na razgovoru boste lahko prepričljivejši.

Izkušeni kadroviki vedo, da je pojavljanje nervoze pri kandidatih razumljiv pojav, zato poskrbijo, da kandidate na začetku razgovora sprostijo, na primer s pripovedovanjem kakšne šale o njihovem podjetju.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 4 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 5 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.