Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

7 korakov priprave na zaposlitveni razgovor

Zaposlitveni razgovor je velika preizkušnja

30. sep 2010 11:20 Moje Delo
0

Oglasno sporočilo

Zaposlitveni razgovor je velika preizkušnja. Vaš življenjepis in spremno pismo sta bila ravno dovolj zanimiva in informativna, da vas je kadrovik povabil na razgovor. Sedaj morate dokazati, da ste res primerni in sposobni opravljati delo.

kadroviki 


Intervju s sabo potegne mnogo več, kot preprost pogovor s kadrovikom, od njega je odvisen vaš način življenja. Iskalec zaposlitve pogosto verjame, da je kadrovik večvredna stranka na zaposlitvenem razgovoru – on odloča o njegovi prihodnosti, drži njegovo usodo v svojih rokah, ima moč, da nekoga zaposli, je sodnik iskalčeve vrednosti.

Mislite, da bo iskalec, ki tako razmišlja, sposoben samozavestno predstaviti svojo ponudbo in kadrovika prepričati? Težko. Verjetno boste pred kadrovikom prestrašeni, živčni, negotovi, skratka neprepričljiv kandidat. Namesto, da si delate utvare o vsemogočnem kadroviku, ki odloča o vaši usodi, si ga predstavljajte kot osebo, ki ima problem – zapolniti mora delovno mesto, da bo lahko podjetje nemoteno delovalo. Predstavljajte si sebe kot rešitelja problema kadrovika. Dejstvo, da iščete zaposlitev, ni nekaj, česar bi se morali sramovati.

Delodajalci / kadroviki vas želijo prek osebnega srečanja bolje spoznati in oceniti. V kratkem času (10 do 60 minut) želijo čim bolje dopolniti informacije, ki ste jih posredovali v pismeni prijavi in osebni predstavitvi. Delodajalec skuša v tem času ugotoviti vaš način razmišljanja, komuniciranja, vaše prednosti in slabosti.

Kandidati imate med razgovorom priložnost podrobne predstavitve razlogov, zakaj se čutite primernega za razpisano pozicijo. Od vas se pričakuje, da se na razgovor temeljito pripravite. Ponujamo vam sedem korakov, ki vas bodo polno oborožili za vse, kar vas čaka.


1. Spoznajte bodočega delodajalca
Kaj dela vaš potencialni delodajalec, kakšna je njegova pozicija na trgu, kakšen njegov finančni položaj? Kakšna so njegova pričakovanja glede veščin, izobrazbe in predhodnih izkušenj, kaj jim lahko ponudite? Informacije o vašem potencialnem delodajalcu lahko dobite iz številnih virov – znancev, medijev in publikacij, podatkovnih baz…


2. Dokažite, da ste strokovnjak na svojem področju
Kaj zahteva razpisano delovno mesto (glejte objavljen zaposlitveni oglas)? Če npr. delo zahteva poznavanje zakonodaje iz določenega področja, potem lahko pričakujete kakšno vprašanje na to temo. Če je zahtevano dobro obvladanje tujega jezika, boste to morda morali dokazati pred kadrovikom.


3. Pripravite odgovore
Večina delodajalcev postavi kandidatom nekaj splošnih klasičnih vprašanj, ki se od razgovora do razgovora ponavljajo v bolj ali manj isti obliki. To so predvsem vprašanja o vaših delovnih izkušnjah, osebnosti, načrtih in ambicijah.


4. Pripravite vprašanja
Vaša priložnost. Postavljajte vprašanja, ki poudarjajo vaše poznavanje področja razpisanega dela, vaš interes za delovno mesto. Poskušajte pridobiti dodatne informacije, s katerimi lahko ponovno presodite, ali vam delovno mesto ustreza.


5. Izgledajte dobro
Bodite oblečeni razpisanemu delu primerno. Če se prijavljate na delovno mesto direktorja, potem morate izgledati kot direktor. Če za hosteso, potem bodite oblečeni tako, kot se od hostese pričakuje. Vaša vizualna podoba se mora skladati z vizualno podobo izbranega delovnega mesta. Bodite urejeni, ne pretiravajte z estravagantnimi modnimi dodatki.


6. Ne bodite živčni
Normalno je, da ste živčni pred razgovorom. Toda živčnost vam ne bo pomagala. Imate omejen čas, v katerem morate narediti vse, da prepričate kadrovika. Zapomnite si, vi ste tisti, ki rešuje kadrovikov problem, ni kadrovik tisti, ki rešuje vaš problem.


7. Obvladajte prostor
Nastop je na razgovoru ključen. Samozavesten vstop v prostor, urejenost, profesionalen odnos ter stisk rok - vse to vpliva na ustvarjanje dobrega prvega vtisa. Ne pozabite, nikoli ne morete popraviti prvega vtisa, zato naj bo ta najboljši!

Želimo vam veliko uspeha pri iskanju zaposlitve!

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 7 dnevi
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kavbojke so kos, ki se nahaja v omari skorajda vsakogar.