Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako ravnati, ko vam na zaposlitvenem razgovoru postavijo ilegalno vprašanje?

Marsikateri delodajalec sprašuje po stvareh, ki niso bistvene za opravljanje razpisanega dela

11. jan 2010 14:35 Moje Delo
0

Oglasno sporočilo

Številni državni in lokalni pravni akti regulirajo vprašanja, ki jih delodajalci smejo postaviti kandidatom za zaposlitev na razgovorih. Vprašanja delodajalca – ne glede na to, ali gre za zaposlitveni razgovor, informativni intervju ali psihometrično testiranje – se morajo nanašati na zaposlitev, za katero se potegujete. Za delodajalca mora biti osrednje gledišče: "Kaj moram vedeti, da se odločim, ali oseba lahko opravlja naloge v sklopu dela, ki ga nudim?"

Žal marsikateri delodajalec sprašuje po stvareh, ki niso bistvene za opravljanje razpisanega dela. To so predvsem vprašanja o družinskem in zakonskem stanu, o nosečnosti, o načrtovanju družine in druga osebna vprašanja, ki niso v neposredni povezavi z delom. Prepovedana so tudi vprašanja z namenom razkrivanja rasnega in etičnega porekla, političnega, verskega in ideološkega prepričanja, sindikalnega članstva in informacij v zvezi z zdravjem in spolno usmeritvijo, razen, če je pridobitev takšnih podatkov nujna zaradi izpolnjevanja z zakonom določenih obveznosti delovnega mesta.

Da boste lahko na razgovoru takoj prepoznali ilegalno vprašanje, vam predstavljamo nekaj primerov:

 • Ali ste že pridobili državljanstvo Slovenije? (To vprašanje je dovoljeno le, če gre za dela v vojski, policiji, sodstvu in javni upravi.) Kje ste bili rojeni? Kje so bili rojeni vaši starši?
   
 • Kakšen je vaš zakonski status? Ali ste poročeni? Ločeni? Kako to, da ste še samski? Kdaj se nameravate poročiti? Ali načrtujete imeti družino? Koliko otrok imate? Kako imate urejeno varstvo otrok?
   
 • Katerim klubom in socialnim organizacijam pripadate? (Dovoljeno le, če je to pomembno za opravljanje dela.) Ali pripadate kakšni verski skupini? Ali hodite v cerkev? Koga ste volili na zadnjih volitvah? Naštejte mi pet politikov, ki so vam všeč / vam niso všeč?
   
 • Koliko ste visoki? Koliko ste težki? (Vprašanja o teži in višini niso dovoljena, razen če gre za opravljanje določenih del, ki zahtevajo določene minimalne standarde.)
   
 • Ali ste imeli v zadnjem času ali v preteklosti katero koli bolezen ali operacijo? Če da, jih naštejte in pripišite datume, kdaj ste jih preboleli! Kakšno je zdravstveno stanje vaše družine? Kdaj ste izgubili oster vid? Ali ste kdaj poskusili mamila? Ali potrebujete kakšno pomagalo ali prilagoditev pri opravljanju tega dela? (To vprašanje lahko izpraševalec postavi šele, ko predstavi delo, ki ga ponuja.)
   
 • Ali ste bili kdaj osumljeni kaznivega dejanja? (To vprašanje ni dovoljeno, saj smatramo osebo, osumljeno kaznivega dejanja, kot nedolžno, dokler ni  pravnomočno obsojena.)

Če vam na razgovoru postavijo ilegalno vprašanje, kar ni tako redek pojav, imate na razpolago vsaj tri možnosti:

 • Lahko odgovorite na vprašanje – imate vso svobodo, da to naredite, če želite. Vendarle, če se odločite, da boste odgovorili na ilegalno vprašanje, ne pozabite, da s tem dajete informacije, ki se ne nanašajo neposredno na zaposlitev. Zelo verjetno je, da boste dali 'napačen' odgovor, ki bo pokvaril vaše možnosti, da boste dobili delovno mesto, za katerega kandidirate.
   
 • Lahko zavrnete odgovor na vprašanje, kar je vaša pravica. Na žalost, odvisno seveda od utemeljitve vaše zavrnitve, tvegate, da se delodajalcu prikažete kot nekooperativni ali preveč samosvoji, to pa sta lastnosti, ki bi jih delodajalec težko pripisal 'idealnemu' kandidatu.
   
 • Lahko razmislite o namenu vprašanja in odgovorite na način, ki bi se lahko nanašal na zaposlitev in hkrati ne daje osebnih informacij.


Na primer, če spraševalec vpraša: "Ali ste že pridobili državljanstvo Slovenije?" ali "Iz katere države izvirate?", mu lahko odgovorite preprosto z "Imam dovoljenje za delo v Republiki Sloveniji."

Na podoben način lahko delodajalec vpraša: "Kdo bo skrbel za vaše otroke, ko boste morali zaradi tega dela potovati?". Odgovorite: "Lahko usklajujem potovanja in delovni urnik, ki ga to delo zahteva, s svojim privatnim življenjem."

Na vprašanje "Ali ste poročeni?", je lahko vaš odgovor "Zagotavljam vam, da moje zasebno življenje ne bo vplivalo na učinkovito opravljanje mojega dela."

Če spraševalec naravnost vztraja pri ilegalnih vprašanjih, lahko na diplomatski način vprašate: "Ali smem vprašati v kakšni povezavi je to z mojo sposobnostjo opravljati to delo?"

Torej, ni vam potrebno odgovarjati na ilegalna vprašanja, ki niso v neposredni zvezi z delom, za katerega se potegujete. Da pa ne boste izpadli 'trmoglav' kandidat, na taka vprašanja odgovarjajte posredno, vedno vaš odgovor vežite na razpisano delovno mesto.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Trenutno se prevladujoča obtožnica glasi: "Posamezniki, ki dvomijo v ukrepe ali ne spoštujejo ukrepov, so krivi za smrt ljudi s covid-19."