Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nočno delo in posledice za zdravje – ali je vredno?

12. avg 2019 8:12 K.K.
0

Oglasno sporočilo

Če delate ponoči ali se spogledujete s službo, ki vključuje tak režim, se vprašajte kakšni so vaši kratkoročni in dolgoročni karierni cilji, preden se odločite. Vprašajte se, kako bo sprememba vplivala na vaše osebno življenje. Raziščite še ostale dejavnike, ki so vam pri službi pomembni (odnosi, plačilo in podobno) in presodite, če so zadosten razlog, da načnejo vaše zdravje.

Navajamo vam nekaj slabosti izmenskega oziroma nočnega dela.

1. Bolj ste nagnjeni k zdravstvenim težavam.

Človeška bitja po naravi nismo nočna; naša telesa so programirana tako, da ponoči počivajo. Če spremenimo ta vzorec, se lahko počutimo izčrpane in nerazpoložene, prilagajanje spalnega vzorca pa lahko pri ljudeh s šibkim srcem povzroči stres, nepravilen srčni utrip in celo kardiovaskularne zaplete. Zmanjšanje socialnih interakcij lahko negativno vpliva tudi na naše duševno zdravje.

2. Lahko je dolgočasno

Zaradi vsesplošnega zmanjšanja aktivnosti ponoči boste delali v mirnem okolju. Čeprav je to za nekatere ljudi morda popolno, je za druge prava nočna mora; če sicer uživate v vrvežu napornega dne, vas bo tišina dolgočasila in zelo verjetno je, da boste tudi zelo zaspani.

3. Lahko povzroči družinsko trenje

Vaš lastni razpored bo nedvomno v nasprotju z razporedom vaše družine. Zaradi vašega delovnega časa se lahko vaša družina počuti zapostavljeno, še posebej, če imate majhne otroke, ki koncepta dela ne razumejo v celoti.

PREBERITE TUDI: Nočno delo povzroča raka na dojkah
 

4. Imeli boste težave s (kakovostnim) spanjem

Ni zagotovila, da boste čez dan dobro spali. Obstajajo motnje in ljudje, ki potrebujejo vašo pozornost. Poleg tega lahko poleti svetloba in vročina otežita kakovostno spanje in upanje na 8 ur spanja postane utopija.

5. Ni pretirano varno

Potovanja na delo in iz dela vas izpostavljajo mnogim nevarnostim, saj se večina zločinov zgodi ponoči. Če ste varnostnik ali delate v organizaciji, ki je atraktivna, ste lahko še posebej ranljivi. Upoštevajte tudi, da je vaše delovno mesto med drugim bolj nagnjeno k vlomu in težavam z mimoidočimi ravno ponoči.

6. Vikendi kot takšni izgubijo smisel

Delo ponoči vpliva na sposobnost telesa, da se med vikendi ustrezno prilagodi. Zato lahko vsaka motnja v vašem urniku - na primer poskušanje ostati buden ves dan in spanje ponoči - lahko povzroči boleče rezultate in dolgoročno vpliva na vaše zdravje. Če vaše delo zajema 365 dni v letu, pa najbrž niti več ne opazite, da je vikend.

7. Vaša pozornost se bo zmanjšala

Pomanjkanje spanja vpliva na vašo budnost, kar pomeni, da se boste morda težko osredotočili na svoje delo. To lahko privede do nesreč, površnega dela ali – v nekaterih primerih – celo do poškodb.

PREBERITE TUDI: Ženske, ki delajo ponoči, so bolj izpostavljene tveganju za nastanek raka

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da se ne le več panično ne skrivam soncu, temveč celo namenoma sončim, verjetno ni več skrivnost.