Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nočno delo povzroča raka na dojkah

3. jul 2013 8:00
0

Oglasno sporočilo

V preteklosti so raka na dojkah povezovali z delom na izmene, o tej teoriji pa je bilo kar nekaj dvomov, največ zato ker niso dobro ocenili izpostavljenosti, hkrati pa niso zajeli dovolj raznolikega vzorca žensk, ki imajo izmenično delo. Kljub temu so ugotavljali, da je rak na dojkah zelo pogost pri medicinskih sestrah.


nightnursenation.com

V tej novi raziskavi so sodelujoče prostovoljke spraševali glede njihovih vzorcev dela, hkrati pa so preverili njihove zdravstvene kartoteke, saj jih je zanimalo, kateri tip raka imajo. To sta zelo pomembna faktorja, saj tveganje variira glede na hormonsko občutljivost, do katere pa pogosto pride pri motenem spanju, zaradi spalnega hormona melatonina. Nočno delo lahko namreč poveča izločanje estrogena.

V obeh skupinah je približno ena od treh žensk delala v nočni izmeni. Pri ženskah, ki so delale v nočni izmeni med 15 in 29 let niso opazili povečanega tveganja za razvoj raka na dojkah, pri ženskah, ki pa so delale v nočnih izmenah 30 ali več let, pa je bilo tveganje za razvoj raka na dojkah kar dvakrat večje. Povezava med nočnim delom in rakom na dojkah je bila enaka med tistimi, ki so delale v zdravstvu in v drugih poklicih.

Raziskovalci kot glavno težavo pri tej povezavi vidijo melatonin, na razvoj raka na dojkah pa lahko vplivajo še drugi dejavniki, med drugim motnje spanja, vitamin D in razlike v življenjskih slogih.

Raziskovalci se zavedajo, da je ta raziskava zajela dokaj mali vzorec, je pa kljub temu nek pokazatelj, zato bodo to še naprej raziskovali.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Če ste zaenkrat izpuščale temne ustnice, misleč, da gre za kratkotrajen trend, je morda sedaj pravi trenutek, da jih le poizkusite.