Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Neplodnost

Neplodnost je pogostejša, kot si mislimo

22. sep 2010 11:23 Adela Pislak Bali
6

Oglasno sporočilo

Na žalost pa vedno ni tako, saj ima težave s plodnostjo več parov, kot bi mislili. O neplodnosti govorimo takrat, ko po enem letu rednih spolnih odnosov (dva do trikrat tedensko) ne zanosi. Možnost zanositve se s starostjo manjša, težave s plodnostjo pa ima že vsaka tretja ženska nad 35. letom. Zdrav par med dvajsetim in tridesetim letom, ki ima redne spolne odnose, ima vsak mesec približno petindvajset odstotkov možnosti za zanositev. Neplodnost je lahko primarna ali sekundarna (pred prvim otrokom ali po njem).

Podatki o številu neplodnih parov se med seboj razlikujejo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima tovrstne probleme 5 do 8 odstotkov vseh parov v razvitih deželah in kar 30 odstotkov v razvijajočih. V Sloveniji ima težave z neplodnostjo približno vsak šesti par.

"neplodnost"


Približno v 30 odstotkih primerov je vzrok za neplodnost para pri ženski, v 30 odstotkih pri moškem, v 25 pri obeh, pri preostalih 15 odstotkih pa pravega vzroka ne poznamo, kar pa ne pomeni, da ga ni. Najpogostejši vzrok neplodnosti pri moškem je nezadostno število semenčic. Čeprav je potrebna samo ena, da oplodi jajčno celico, pa število semenčic, ki je manjše od 60 do 200 milijonov v enem semenskem izlivu, naredi spočetje manj verjetno. Pomembna je tudi kvaliteta semenčic, ki pa po nekaterih raziskavah v populaciji moških v zadnjem času upada. Vzroki so prekomerno onesnaženje, stres, uživanje drog, tobaka, alkohola. Vzroki neplodnosti pri ženski so najpogosteje: endometrioza (bolezen, kjer se tkivo, podobno maternični sluznici, pojavi izven nje), hormonske motnje ter neprehodnost ali slaba prehodnost jajcevodov.

Pri približno polovici neplodnih parov ženska kasneje zanosi, z biomedicinsko pomočjo ali brez nje, narašča pa odstotek parov, ki se zdravijo zaradi neplodnosti. Neplodnost je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije bolezen oziroma simptom nekega bolezenskega dogajanja pri ženski, moškem ali pri obeh. Zdravljenje neplodnosti iz medicinskega vidika zajema različne možnosti, kot so terapija z zdravili, kirurški posegi, IUI (intra uterina inseminacija ali injekcija sperme v maternico, v primeru moške neplodnosti je možna tudi oploditev s semenom darovalca) ter IVF (In Vitro Fertilization ali zunajtelesna oploditev), ki se najpogosteje uporablja takrat, ko so bile izčrpane že vse druge možnosti, zajema pa približno polovico zdravstvene pomoči neplodnim. Zanimivo je, da je verjetnost uspešnosti postopka približno med dvajset in trideset odstotkov v enem poskusu, najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na uspešnost, pa je starost ženske. V Sloveniji zavarovalnica plača šest postopkov zunajtelesne oploditve, po deležu otrok, rojenih z biomedicinsko pomočjo, pa smo v evropskem vrhu. Po izkušnjah mnogih neplodnih parov pa so čakalne dobe še vedno predolge, tako naj bi bilo Mariboru trenutno na postopke zunajtelesne oploditve potrebno čakati eno leto, na pregled pa pet mesecev.


"neplodnost"


Zadnja desetletja so prinesla revolucionarne spremembe v znanju in možnostih, ki so na voljo na področju zdravljenja neplodnosti. Nove, vse manj ortodoksne metode, kot je na primer nadomestno materinstvo, pa odpirajo mnoga vprašanja. Je obvezno, da se jih poslužujejo samo ljudje, ki so neplodni, ali lahko to stori kdor koli, ki mu ustreza? Naj bodo dostopne samo parom ali tudi samskim ljudem, kako je z istospolnimi pari? Kaj pa starejši pari? V Sloveniji je meja (za žensko) trenutno 42 let. Ali naj dajalce sperme podvržemo genetskim testom? Kaj pa v primeru, ko se par, ki je spodbudil nadomestno materinstvo, razveže še pred rojstvom otroka? Ali si nadomestna mati premisli?

Pojdi na stran

6

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • mojca

   • 9. jun 2008 16:09

    Super članek, res se zamisliš. Večina nas starševstvo odlaga, potem pa mislimo da bo 123 uspelo ko se bomo odločili. :/

   0
   • samsara

   • 6. jun 2008 22:38

    Petka, v praksi večinoma ne, na žalost.

   0
   • petka

   • 3. jun 2008 22:49

    Mene pa zanima ali ima par v tem času tudi psihološki pomoč?

   0
   • sasska

   • 2. jun 2008 16:59

    Super članek na to tako občutljivo in bolečo temo. Js poznam par, ki je pred tednom dni dobil otročka in par, ki ga bo dobil decembra, oba para sta pa imela problleme pri zanositvi. Sedaj so vsi tako veseli.

   0
   • Kirka

   • 2. jun 2008 11:13

    Fajn članek. Zelo poučen, sem ga z veseljem prebrala.

   0
   • Tanja

   • 1. jun 2008 22:32

    Huh, ne bi si mislila, da so tovrstne težave tako pogoste. Najbrž ravno zato, ker je to še vedno "sramota" in tabu tema. :-S

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Nastopilo je poletje in kljub previdnosti je oz. bo marsikdo dobil sončne opekline, ki so vse prej kot nedolžna stvar.