Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Top 5 mat rdečih drogerijskih šmink

13. avg 2018 13:12 Tanja Matko, univ. dipl. iur.
0

In za vsako žensko obstaja ustrezen (zagotavljam, da več kot eden!) rdeč odtenek. In če jih želimo tudi imeti več, bomo pogosto posegle po drogerijskih, torej nižje cenovnih šminkah.

Nekoč je sicer veljalo – in, razen redkih izjem, tudi ni bilo daleč od resnice – da je drogerijska kozmetika slabša. A dandanes je resnica svetlobna leta stran. V nižje in srednje-cenovnem razredu najdemo naravnost vrhunske izdelke za ličenje vseh vrst, med drugimi tudi šminke.

Še zlasti problematične so (bile) mat šminke. Se še spominjate prvih obstojnih in mat šmink, ki so ustnice izsušile, da so bile bolj podobne nagubani harmoniki kot vabljivim in mamljivim, mehkim ustnicam? In ki so se tako vžrle v ustnice, da jih je bilo skorajda nemogoče odstraniti in niti olje ni pomagalo? No, ti časi so nepreklicno mimo.

V preteklih dveh mesecih sem kot velika ljubiteljica rdečih šmink preizkusila skorajda vse, kar nam ponujajo police drogerij v Sloveniji. In moram priznati, da sem bila z nekaj izjemami navdušena. Predstavljam vam 5 najboljših rdečih šmink, ki jih lahko kupimo za 5 do 15 evrov in ki vas bodo navdušile tako s svojimi odtenki kot tudi neizsuševanjem in obstojnostjo.

Testirala sem kar nekaj šmink, predstavljam pa vam svoje zmagovalke.

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme
 

1. Bourjois Rouge Velvet The Lipstick

Kaj naj rečem … Uau. Da sem nad temi šminkami navdušena, dokazuje že dejstvo, da sem jih uvrstila med Top 5 izdelkov meseca septembra 2017. Kolekcija vključuje lep nabor čudovitih, uporabnih odtenkov. A to še zdaleč ni vse, kar odlikuje te prekrasne šminke.

Za ta test, kjer sem testirala prav rdeče šminke, sem izbrala odtenek 08 Rubi's Cute, ki je eden najbolj čudovitih rdečih odtenkov, kar sem jih kdaj videla in imela in prekrasno pristaja na mojo olivno polt.

Prvo, kar prijetno preseneti pri šminkah Bourjois Rouge Velvet The Lipstick, je čudovita mazljivost, saj mehke in kremne kot svila zdrsijo po ustnicah. Še zlasti pri bolj živih in temnih odtenkih teh šmink je treba biti kar previden pri nanosu, saj so res izjemno pigmentirane in ne dopuščajo kiksov. Kmalu po nanosu se fiksirajo in ostanejo obstojne praktično cel dan brez puščanja odtisov na kozarcih (ali kje drugje). Zlasti zato, ker se hitro fiksirajo in posušijo, je treba biti pri nanosu hiter in natančen.

Malce jih obledi le kak obrok, sploh masten, sicer pa bodo brez kakršnegakoli zlivanja v gubice okoli ustnic zdržale do odstranjevanja zvečer. In kar me je pri vsem najbolj pozitivno presenetilo: ne izsušujejo. Resnično niti malo. Kljub temu, da je končni videz popolnoma mat in da je tako neverjetno, prav sanjsko obstojna, niti malo ne izsuši ustnic. In to mojih, ki so tako zelo nagnjene k izsuševanju in zato pred leti sploh nisem mogla nositi šmink (obsojena sem bila na glose).

PREBERITE TUDI: Veliki test tekočih pudrov - 8. del

Če cel dan nisem jedla, je barva postopoma le malenkost obledela, sicer pa šminka dejansko zdrži (najmanj) 8 ur – lahko tudi več.

Skratka, ene najboljših šmink, kar sem jih kdaj imela in toplo priporočam preizkus, sploh če iščete šminke, ki združujejo dober nabor čudovitih odtenkov; prekrasno mazljivost; izjemno obstojnost in odsotnost vsakršnega izsuševanja.

2. Rimmel Stay Matte Liquid Lipstick

Še ena, ki me je pozitivno presenetila, saj sem pričakovala vsaj izsuševanje, če ne še kaj drugega, kot so npr. razpokane ustnice, polne lusk. Na testu sem imela čudovit rdeč odtenek 500 Fire Starter, ki je tudi edini rdeči odtenek izmed petih, kolikor jih je na voljo. Šminka je tekoča, torej ne v tulcu in se nanaša kot glos. Je močno pigmentirana, zato je treba biti tudi tu zelo previden in natančen pri nanosu, morebitne kikse pa je potrebno hitro popraviti.

Še en razlog, da je treba biti natančen pri nanosu je tudi ta, da se izjemno hitro fiksira (še hitreje kot Bourjois) in so popravki skorajda nemogoči. A brez skrbi, to je le plus, saj je tako obstojna, da z le malo bledenja preživi tudi normalen obrok. In kar je najboljše – tudi ta niti malo ne izsuši ustnic. Tudi na kozarcih ne pušča sledi in dejansko lahko zdrži cel (delovni) dan.

Odtenek 500 Fire Starter, ki sem ga testirala, je naravnost čudovit: intenzivna topla srednje rdeča, s katero obraz kar zažari (vsaj moja rumeno-olivna polt – nisem pa prepričana, da bi pristajala tudi roza-kožkam). Vsekakor pa priporočam, da jo preverite, saj jo odlikujejo enake lastnosti kot zgornjo Bourjois: torej čudovit rdeč odtenek, izjemna obstojnost in neizsuševanje. Tudi to sem že uvrstila med Top 5 izdelkov, in sicer meseca maja letos.

PREBERITE TUDI: Top 5 izdelkov po izboru urednice: april 2018

Torej omenjeni dve šminki Bourjois in Rimmel sta daleč najbolj obstojni od vseh, kar sem jih imela na testu in meni osebno tudi barvi res vrhunski, pravi rdeči. Če iščete dolgo obstojno šminko, ki preživi tudi obrok in res zdrži skoraj cel dan, priporočam, da preverite ti dve.

3. Pupa I'mat Lipstick

Ne vem, zakaj, ampak kar nekakšno naklonjenost čutim do znamke Pupa. Ko sem videla, da so predstavili mat šminke, sem se zelo razveselila, saj se mi je kar zdelo, da bodo izjemne kakovosti. In res niso razočarale.

Ker se nisem mogla odločiti, kateri odtenek bi testirala, saj sta oba rdeča delovala prava 'must-have', sem vzela kar oba: svetlejšega 070 in temnejšega 071. Žal so le oštevilčeni in nimajo imen, kar se mi zdi škoda, saj izvirna, iznajdljiva in privlačna imena dodajo svoj čar kozmetiki; sploh šminkam; in sploh rdečim. Na srečo to ne vpliva na kakovost ali barve in tako sem se zaljubila v oba odtenka in v same šminke. Embalaža je nadvse ljubka, kot kromirana, še posebej pa sta mi všeč šminki, ko se ju odpre in zavrti ven. Že v tulcu sta namreč povsem mat, kar mi deluje izjemno privlačno.

Že hiter poteg po ustnicah razkrije prijetno, kremno teksturo in dobro pigmentacijo. Temnejši odtenek 071 je bolj seksi in ženstven, idealen predvsem za zvečer ter jesensko-zimski čas; medtem ko je svetlejši prijetno spomladansko-poletni in potegne na rahlo rozkasto-koralno oz. jagodno. A brez skrbi, še vedno ostaja čudovita, klasična rdeča, ki ima morda malce retro pridih in kakršno bi si lahko predstavljali na seksi lepoticah 50-ih let preteklega stoletja.

PREBERITE TUDI: Rdeča šminka je najbolj seksi

Obstojnost je dobra – nikakor ne tako intenzivna kot omenjeni Rimmel in Bourjois, ki sta res 'colorstay' in na kozarcu bo ostal kak odtis, sploh ob svežem nanosu – a ne bo vam kar sama od sebe izginila z ustnic. Tudi izsuševanja nisem zasledila, so pa tudi brez vonja, če vas ta pri kozmetiki moti (sama moram priznati, da mi je všeč, če šminke prijetno dišijo). Če nisem jedla, je nanos ostal praktično nespremenjen, le tekom časa (ur) je počasi bledel zaradi pitja in premikanja ustnic.

Zelo lep videz pa pride tudi, če obe šminki kombinirate: tako temnejšo nanesete bolj ob zunanji rob ustnic in svetlejšo na notranji. S tem ustvarite tudi navidezno polnejši videz ustnic brez uporabe glosa. Vsekakor med mojimi najljubšimi in zares vredne nakupa.

4. L'Oreal Color Riche Matte Lipstick

L'Orealova linija šmink Color Riche Matte pa me je – poleg kakovosti, seveda – navdušila tudi z vonjem. Ne vem, zakaj, ampak res mi je zelo všeč, da šminke dišijo; pomembno pa mi je tudi to, kako diši. In vonj L'Orealovih Color Riche mi je naravnost čudovit – prav zasvojljiv in me spominja na kozmetiko pred desetrletji (v pozitivnem smislu, seveda). Tako, verjeli ali ne, je to šminka, ki jo najpogosteje vzamem s sabo – potem, ko grem od doma s celotnim make-upom – ne glede na to, katero šminko sem sicer pred tem nanesla. Preprosto je enostavna za nanos, čudovito diši in lepo neguje ustnice.

Ko sem gledala odtenke in se hotela odločiti, katerega vzeti na test, odločanje ni bilo prav v dolgo ali težavno. Takoj me je osvojil odtenek popolne, prave rdeče, poimenovan 346 Scarlet Silhouette. Sicer je še nekaj rdečih odtenkov, a noben me ni prepričal oz. ni bil to, kar sama želim in pričakujem, da rdeča šminka je. Torej prava, močna, intenzivna rdeča – ne glede na to, ali je malce svetlejša; prava 'true' red (kamor bi uvrstila tudi Scarlet Silhouette); ali malo temnejša rdeča.

PREBERITE TUDI: Kako popolno nanesti rdečo šminko

Je srednje do dobro pigmentirana, nekje v rangu Maybelline Mat šmink, morda malenkost bolj. Tekstura je izjemno prijetna, kremna, čudovito zdrsi po ustnicah – nobenega bremzanja ali zatikanja. Ustnic ne izsušuje – prej nasprotno: lepo jih navlaži, da so mehke in gladke. Na sploh se mi zdi tekstura zelo podobno prijetna Maybelline šminkam: torej mehka, kremna, negovalna.

5. Maybelline Color Sensational Creamy Matte Lipstick

Tudi pri teh sem se, kot pri Pupinih, nekaj časa odločala med dvema odtenkoma, a na koncu podlegla in izbrala oba. Tako sta se na testu znašli dve čudoviti klasično-rdeči šminki: svetlejši odtenek 965 Siren in Scarlet in temnejši 970 Daring Ruby.

Kaj naj rečem – še dve novi ljubezni. Oba odtenka sta za malenkost manj pigmentirana kot Pupina, a nikar ne pričakujte prosojnosti. So mehke in kremne in čudovito zdrsijo po ustnicah, končni videz pa je popolnoma mat. Kljub temu so ustnice mehke in negovane, saj niti malo ne izsušujeta. Obstojnost je zelo dobra – brez hrane dejansko zdržita vsaj pol dneva, ne gre pa za super obstojne šminke, ki ne bi puščale odtisov na kozarcih. Nanos tekom dneva le enakomerno bledi, sama tekstura, nanos in obstojnost pa so zelo podobni L'Orealovi.

Svetlejši odtenek Siren in Scarlet potegne na živahno jagodno in je prekrasen, živahen, a prefinjen odtenek, idealen predvsem za poleti (nekako imam poleti raje malenkost svetlejše in bolj živahne odtenke in pozimi malček temnejše in umirjene). Temnejši Daring Ruby nakazuje na eleganco dam 50-ih let preteklega stoletja; časov, ko so bile ženske še ženstvene in moški videti kot moški.

PREBERITE TUDI: Moške privlačijo rdeče ustnice

Torej še dve čudoviti kandidatki, vredni preizkusa – tako kar se tiče teksture kot tudi samih odtenkov in končnega videza.

Končno mnenje

To so torej moje favoritke, za lažjo izbiro pa še kratke povzetek:

 • Če iščete izjemno obstojne šminke, ki ne izsušujejo, vsekakor priporočam Bourjois in Rimmel. Pri nanosu je treba biti natančen in malce pohiteti, saj se hitro fiksirajo. Po tem so dejansko obstojne cel dan, tudi kak obrok prenesejo brez hujših posledic.
 • Če imate raje mehke, kremne in negovalne, ki so tudi malce manj obstojne, a vseeno ne izginejo z ustnic po prvem kozarcu vode, potem preverite L'Oreal in Maybelline. Pigmentacije je srednja, precej manjša kot pri Bourjois in Rimmel, pa tudi Pupa, a nikakor niso prosojne.
 • Če iščete kremne in negovalne, a intenzivno pigmentirane, botem bodo idealna izbira Pupa.


Na fotografiji nosim Rimmel Stay Matte Liquid Lipstick v odtenku 500 Fire Starter.


In ne pozabite: za vsako žensko obstaja (več kot en) rdeč odtenek!

PREBERITE TUDI: Rdeča šminka - vodič do popolne rdeče

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena.