Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mutacije genov zaradi nezdravega življenja očeta se dedujejo več generacij

3. jul 2013 13:00
0

Oglasno sporočilo

... povzročil očetov nezdrav življenjski slog, se lahko podeduje v več naslednjih generacij, čeprav je do mutacij prišlo še pred spočetjem. Še več – ugotovitve raziskave so pokazale, da so mutacije genov prisotne v vseh celicah otrok, tudi v njihovih lastnih zarodnih celicah. To pomeni, da očetov življenjski slog močno vpliva na DNK več naslednjih generacij in ne le neposrednih potomcev.


Falko Updarp/zefa/Corbis

Eden izmed sodelujočih raziskovalcev z Department of Toxicology and the School for Nutrition, Toxicology and Metabolism z univerze Maastricht na Nizozemskem, ki so sodelovali v raziskavi, je povedal: "Gre za pilotsko študijo in upamo, da bodo naše ugotovitve podprle začetek novih, še natančnejših študij, ki raziskujejo vlogo dnevnega izpostavljanja mutacijam zarodnih celic, ki se prenašajo na potomce."

V raziskavi so preučevali dve skupini družin; prva je imela zelo nizke dohodke, druga pa zelo visoke, pri čemer so ta kriterij vzeli kot odločitve glede življenjskega sloga, ki jih sprejemajo starši. Tako so bili npr. očetje iz družin z nižjimi dohodki pogosteje kadilci kot bogatejši očetje. Raziskovalci so preverili mutacije DNK pri vseh otrocih in ugotovili, da so bile veliko pogostejše v skupini z nižjimi dohodki. To pomeni, da način življenja staršev vpliva na zdravje otrok že veliko časa pred spočetjem.

Raziskovalci so še povedali, da je preventivna nega kar se tiče mater že dolgo časa uveljavljena kot kritična za zdravje in dobro otrok – zdaj pa so neizpodbitno potrdili, da imajo izjemen vpliv tudi očetje in njihov način življenja že pred spočetjem.
Raziskava je bila objavljena ta mesec v reviji FASEB Journal.

PREBERITE TUDI: Le 2 tedna nezdrave prehrane lahko povzročita raka

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 2 dnevoma
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 3 dnevi
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije.