Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Le 2 tedna nezdrave prehrane lahko povzročita raka

30. apr 2015 14:51
0

Oglasno sporočilo

... zdravje, počutje in videz. A nova raziskava je ne le potrdila vse dosedanje ugotovitve – to je, da "smo to, kar jemo", temveč dala šokantne podatke, da le dva tedna nezdravega prehranjevanja močno povečata nevarnost za nastanek raka. Tako zahodnjaška prehrana, ki vsebuje veliko nezdravih maščob in mesa in malo vlaknin (zelenjave) vodi v nastanek raka črevesja. Raziskovalci so namreč odkrili dramatičen vpliv prehrane na rizične faktorje, ko so ljudje le za dva tedna spremenili prehrano.

Prehrana z veliko vlakninami močno zmanjša riziko in dokazuje, da imajo bakterije v črevesju pri tem veliko vlogo. Rak črevesja je četrti najpogostejši na svetu, pri čemer je v razvitem svetu z zahodnjaško, predelano prehrano neprimerljivo pogostejši. Da bi preverili vpliv prehrane, so raziskovalci dve skupini udeležencev, od katerih je imela ena zdravo in druga nezdravo zahodnjaško prehrano, za dva tedna zamenjala način prehranjevanja. Pred in po zamenjavi prehrane so jim naredili kolonoskopijo in merili pokazatelje morebitnega raka črevesja in bakterije v črevesju.

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morali jesti ekološko pridelano hrano?

Na začetku je imela skoraj polovica udeležencev v skupini, ki se je prej prehranjevala nezdravo, v črevesju nenormalne izrastke (polipe), ki so sicer neškodljivi, a lahko napredujejo v raka. Niti eden iz skupine, ki se je prehranjevala zdravo, torej predvsem z zelenjavo, teh izrastkov ni imel. Po dveh tednih zamenjane prehrane je imela skupina, ki se je prej prehranjevala nezdravo, veliko manj vnetnih procesov v črevesju in manj pokazateljev prihajajočega raka črevesja.

V drugi skupini se je zgodilo ravno obratno – po le dveh tednih nezdrave hrane se jim je nevarnost za nastanek raka močno povečala. Razlog za to je vpliv prehrane na bakterije v črevesju: zdrava prehrana povzroči povečano proizvodnjo butirata, stranskega produkta metabolizma vlaknin, ki ima pomembno protirakavo delovanje. Bakterije v črevesju čedalje bolj prepoznavajo kot ključne za vsesplošno zdravje, ne le zdravo črevesje in imunski sistem. Med drugim močno vplivajo tudi na depresijo, krvni tlak, zdravo kožo in hujšanje.

PREBERITE TUDI: Sodobna prehrana: skrite pasti in kako deluje naše telo?

"Ljudje lahko močno zmanjšajo nevarnost za nastanek raka z zdravo prehrano, ki vsebuje veliko vlaknin. To sicer ni novo, a zares smo presenečeni nad tem, kako hitro se to zgodi v katerokoli smer. Ugotovitve so tudi zelo zaskrbljujoče, saj kažejo, da lahko pričakujemo velik porast rakavih obolenj v zahodnem svetu," so povedali raziskovalci.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Nature Communications.

Ugotovitve raziskave so tako ponovno potrdile, da sami vplivamo na svoje zdravje s svojim življenjskim slogom. Ali kaj pazite na svojo prehrano in življenjski slog?

Foto: Tijana/Fotolia

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • mijauuu je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Posebnih priprav na poletje nimam, razen tega, da naredim malo reda med oblekami v omarah in preverim stanje sandalov Smile Glede kože pa obvezen spf 50, izogibanje namočnejšemu soncu (kakor se pač da), več vlaženja obraza Smile
    0
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 4 dnevi
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 4 dnevi
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.