Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Znate reči ne? Včasih je treba in obstaja formula, kako se naučiti

10. avg 2015 13:34
0

Oglasno sporočilo

A hkrati se tolikokrat zgodi, da ne moremo reči ne, nato pa nam je žal, ker smo s tem zanikali sebe, svoje želje in potrebe. Pogosto gre zgolj za to, da neka prošnja ni v skladu z našimi urniki ali pomanjkanjem časa; lahko pa gre za ljudi, ki izkoriščajo ustrežljivost in pripravljenost pomagati nekaterih in odnos se kaj kmalu sprevrže v enostransko izkoriščanje. Ne glede na to, kje tiči vzrok – obstaja način, kako prijazno zavrniti prošnjo za pomoč.

ernestoeslava / Pixabay

Ali je prošnja razumna, sprejemljiva?

To veste samo vi in nihče drug. Kar je 'razumno' za eno osebo je morda povsem nesprejemljivo za drugo.

Spoštujte svoje želje in potrebe

Zavedati se morate svoje morebitne specifične situacije in spoštovati svoje želje in potrebe. Vedno je dobro priskočiti drugim n pomoč, a ne tako, da s tem škodujete sebi in pozabljate nase. Če imate kronične bolečine v hrbtu pač ne boste prijatelju pomagali pri selitvi.

PREBERITE TUDI: To je uradno najbolj pomirjajoča skladba
 

Zaupajte svojim občutkom

Vaša intuicija vas bo vodila, če se ji boste le prepustili in ji zaupali. Morda niti ne veste razloga, zakaj bi morali prošnji za neko uslugo reči ne, a če tako čutite, nikar ne oklevajte.

Izvedite podrobnosti

Morda imate premalo informacij, zato se podrobno pozanimajte o vsem, kar vam je pomembno, preden se odločite. Recite npr. "Če pristanem na to, kaj vse to pomeni zame, kaj vse vključuje, kaj bom moral/a narediti?"

Vzemite si čas za premislek

Če za odločitev potrebujete čas, si ga vzemite in prosilcu to povejte "Potrebujem čas za premislek." Včasih prehitro odgovorimo, še preden smo imeli sploh čas premisliti, zato je bolje, da si vzamemo čas, da preučimo vse prednosti in slabosti ene in druge odločitve in se nato odločimo. Nič kaj prijetna ni situacija, ko prehitro rečemo da in nato ne moremo izpolniti obljube ali, obratno, rečemo ne, a bi brez težav naredili uslugo.

PREBERITE TUDI: Pretirana prijaznost vas lahko tudi ubije
 

Poslušajte svoje občutke

Če nekaj v vas okleva, se počutite ujeti, manipulirani ali kaj podobnega, potem je to verjetno znak, da morate reči ne.

Bodite direktni

Kako zavrniti prošnjo? Direktno kot je le mogoče. Preprosto recite 'Ne, ne morem' in na kratko dodajte, zakaj ne, v vsakem primeru pa se izognite dolgim in širokim razlagam in opravičevanjem. Če vas npr. prijateljica prosim, če bi popazili na njena dva otroka za dva dni, ko gre na službeno pot, a imate ravno tisti vikend rezerviran dopust, recite npr. "Z veseljem bi, a imam ravno ta vikend že plačano razvajanje v/ne … in žal ne bom mogel/a".

Izogibajte se krivdi

Ko ste sprejeli odločitev, pojdite dalje. Nikar se ne mučite z občutki krivde, če ste odgovorili z 'ne'. To je včasih težko, še zlasti za ljudi, ki so po naravi bolj ustrežljivi, a vsakdo ima pravico reči 'ne'. Zagotovo tudi vi ne bi želeli, da vam nekdo reče 'da', čeprav mu ni do tega.

PREBERITE TUDI: Stres, morilec sodobnega časa
 

Zavrnitev ne pomeni, da ste sebični

Mnogi imajo občutek, da so sebični, če nekomu odrečejo pomoč – a če imamo kakršenkoli razlog za to, je to znak skrbi zase in ne sebičnosti. Pripravljenost pomagati je zelo lepa lastnost, a nikakor ne smemo ob tem pozabiti nase.

Kakšne so vaše izkušnje, znate reči ne? To storite z lahkoto ali imate težave s tem? Se potem počutite krivi?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Trenutno se prevladujoča obtožnica glasi: "Posamezniki, ki dvomijo v ukrepe ali ne spoštujejo ukrepov, so krivi za smrt ljudi s covid-19."