Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To je uradno najbolj pomirjajoča skladba

9. jan 2017 15:15
0

Ker je zadnja leta mnogo ljudi zelo pod stresom, iščejo različne načine, kako se pomiriti in eden izmed njih – poleg pomirjajočega dihanja, joge ipd. – je tudi poslušanje pomirjajoče glasbe. Ta nam pomaga odklopiti, se pomiriti, upočasniti srčni utrip in celo znižati krvni tlak. Prav tako lahko izboljša spanec in izboljša produktivnost, ko smo preobremenjeni. Gre za skladbo 'Weightless' britanske ambient skupine Marconi Union.
 
 
Da so ustvarili to skladbo, so tesno sodelovali z glasbenimi terapevti s ciljem znižati krvni tlak poslušalcev; stopnjo stresa in srčni utrip. Skladba kombinira pomirjajoče zvoke in narave z ritmi in melodijami, idealnimi za sanjarjenje in spanje. Od instrumentov so vključili klavir in kitaro. Skladba naj bi bila tako pomirjajoča, da odsvetujejo poslušanje med vožnjo.
 

Kako in zakaj deluje?

Richard Talbot iz skupine Marconi Union je povedal: "Fascinantno je bilo delati s terapevti, da se naučiš, kako in zakaj določeni zvoki vplivajo na človekovo počutje. Vedno sem se zavedal moči glasbe, a kar smo delali doslej, smo le po občutku."
 
Po besedah Mindlab International, skupine, ki stoji za raziskavami, je moč te skladbe naravnost izjemna v primerjavi s katerokoli drugo, kar so jih kdaj testirali. “Weightless” za 65% zmanjša anksioznost in za 35% običajno stopnjo počivanja.
Dr. David Lewis-Hodgson iz Mindlab International je razložil: "Raziskave, v katerih smo snemali delovanje možganov, so pokazale, da glasba deluje na možgane na zelo globoki stopnji in ne stimulira le regij, odgovornih za procesiranje zvokov, temveč tudi tiste, ki so povezane z občutki, čustvi.”
 
A kaj je tako posebnega v tej skladbi, da je tako učinkovita? Bo besedah Lyz Cooper, ustanoviteljice britanske akademije za zvočno terapijo British Academy of Sound Therapy, vključuje osnovne glasbene principe, ki delujejo na sproščanje. Pravi, da skladba “vsebuje enakomeren ritem, ki se začne s 60 udarci na minuto in se postopoma upočasni na 50 udarcev.” Temu bo avtomatično sledil srčni utrip poslušalca, ki se bo prav tako upočasnil na ritem skladbe.
 
Zelo pomembna pa je tudi dolžina skladbe. Cooper razlaga: “Približno 5 minut traja, da se pojavi ta proces v možganih. Poleg tega ni ponavljajoče se melodije, kar omogoča možganom, da popolnoma odklopijo, saj ne poskušajo predvideti, kaj prihaja naslednje.”
 
Kako torej vključit te izjemne terapevtske učinke glasbe v svoj vsakdan? Nekateri pravijo, da je to primerno pri stresnih aktivnostih (npr. pomemben test ali sestanek), saj zmanjšajo anksioznost in izboljšajo rezultate. Idealno je tudi pred spanjem ali celo tekom cele noči – zelo potiho, seveda. Zanimiva uporaba, še bolj pa učinki, pa je bila v mestu Lancaster v Kaliforniji, kjer so skladbo predvajali preko velikih zvočnikov po celem mestu, kar je zmanjšalo število zločinov (manjši prekrški za 15% resnejši za 6%).
 
Vse torej kaže, da nam glasba pomaga zbistriti glavo; nas pomiriti; motivirati in se osredotočiti. Treba je le izbrati namenu ustrezno. Vsi se zavedamo pomena kakovostnega spanca in sprostitve in negativnega vpliva stresa in anksioznosti, zatorej imejte tole skladbo pri roki za stresne trenutke, ki upamo, da jih bo čim manj.
 
Poslušate jo lahko spodaj (in nikar med vožnjo):
 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.