Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako se ubraniti zimske depresije?

Nosite žive barve in poskrbite za zdravo hrano in gibanje

16. nov 2011 11:30 Tina Martinec Selan
3

Oglasno sporočilo

Temperature pod ničlo, sneg, kratek dan, megla, pomanjkanje sončne svetlobe, ... vsi našteti dejavniki zimskega vremena vplivajo na naše fizično, še bolj pa psihično počutje in so 'krivi' za slabše razpoloženje, malodušje, brezup, občutek nekoristnosti, dolgočasja in celo depresije. Brez skrbi, niste edini! Raziskave kažejo, da za tovrstno 'zimsko depresijo' (ang. Seasonal Affective Disorder ali SAD) resno zboli okoli 10 % prebivalstva, vsaj občasno pa se v milejši obliki z njo srečuje dobra polovica ljudi.

zimska_depresija_1 


Simptomi zimske depresije so poleg že naštetega malodušja, negativnih misli, pesimizma, brezupa in pomanjkanja energije še potreba po spanju, ki je večja kot običajno (tudi če človek spi 10h na noč ali več, se zbudi utrujen in se preko daljšega časovnega obdobja nikakor ne more dovolj naspati), povečana potreba po hrani, lahko celo prenajedanje, še sploh z ogljikovimi hidrati (kruh, testenine, sladkarije), pa tudi socialna osamitev in umik od prijateljev, sorodnikov, znancev in družabnih priložnosti nasploh. Kadar se omenjenim simptomom pridruži še močan občutek obupa, samomorilne misli ter nezmožnost soočanja z vsakdanjimi obveznostmi, je priporočljiv obisk osebnega zdravnika, ki lahko svetuje tudi obisk specialista psihiatrije. Kadar pa vašo zimsko depresijo še lahko obvladate in jo sicer čutite, a vas kljub temu ne onesposoblja za delo in življenje, si lahko dolge temne dneve olajšate in popestrite na katerega izmed spodnjih načinov.

Nosite žive barve

Ker nam pozimi narava ne daje optičnih stimulusov, ki jih prejemamo poleti (zelenje, cvetje, kontrast modrega neba in sončne svetlobe, ...), temveč nas obdajajo zamolkle barve in sivina, si moramo popestriti naš vsakdan vsaj z izbiro barvnih oblačil. Če se počutite posebej malodušno, vas nič ne bo dvignilo tako kot živo rdeča jopica ali vsaj šminka. Podobno vas bodo razvedrile tudi ostale žive, svetle ali živahne barve, izogibajte pa se črni, sivi in temno rjavi, še posebej tiste dneve, ko je vaša energija že tako ali tako na minimumu.


Spremenite frizuro ali si omislite nov parfum

Naslednji zabavni ukrep je odločitev za spremembo frizure ali parfuma. Če ste naveličane vsakdanje rutine, dolžine ali barve svojih las ali pa svojega parfuma sploh ne zavohate več, vas nič več ne vznemirja, je definitivno čas za spremembo. Skrajšanje las ali večja sprememba oblike (npr. rese, frufru ali kaj drugega) vas bodo poživili tako navzven kot tudi navznoter. Podobno si lahko omislite nov parfum, pri čemer poskušajte najti kaj, kar vam je blizu, a vseeno drugačno kot parfumi, ki jih že imate doma. Nenazadnje lahko začnete ovohavati pomladanske vonje, karkoli to za vas že pomeni. Tudi če je koledarsko gledano še zima, nikjer ne piše, da ne smete s svojim vonjem pričarati nekaj pomladnega vetriča že sedaj.

zimska_depresija_parfumi

Jejte zdravo in pisano hrano.

Čeprav vas mika, da bi se prenajedali s testeninami, čokolado, piškoti, kruhom, picami in podobno, nikar ne pozabite na uravnoteženo prehrano. Poleg vitaminskega pripravka, ki ga najbrž že jemljete, poskrbite tudi za dovoljšen vnos sadja in zelenjave. Priprava kosila naj vam predstavlja izziv, hrana na krožniku naj bo dekorativno zložena in čimbolj pisana. S tem boste poskrbeli ne le za raznolikost vseh prehranskih skupin, ampak vas bo pogled na pisan krožnih tudi razvedril in vam vzpodbudil apetit.


Poskrbite za gibanje!

V mrazu, temi in megli je nabolj mikavno ostati v toplem zavetju doma. Pa vendar se zelo poudarja tudi dovoljšna količina gibanja vremenskim razmeram navkljub. Lahko se odločite za obliko rekreacije v zaprtem prostoru (aerobika, pilates, spinning, tenis, košarka, fitnes ipd.), nikar pa ne pozabite tudi na sprehod v naravi. Hitra hoja ali hoja navkreber vas bo prijetno ogrela, pljuča si boste napolnili z zrakom, na sprehodu pa si boste tudi zbistrili misli ali pa ga izkoristili za koristen pogovor s partnerjem, otrokom ali prijateljico. Ne pozabite se ustrezno obuti in obleči, kar pomeni več toplih plasti, čevlje z narezano gumo, ki ne drsijo, ter seveda kapo, rokavice in šal, ki si ga lahko po potrebi zavijete preko ust, da ne vdihavate mrzlega zraka direktno v pljuča.

Pojdi na stran

3

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • Mariposa07

   • 22. nov 2011 8:02

    Za razliko mene ta sivina prav navdušuje, lepo mirno je vse. In ne rabim ne frizure, ne parfume, kaj še le živih oblačil Confused da bi se dobro počutila.
    Kako čudno, jaz sem pa ravno najbolj zaspana spomladi in poleti. Poletne popoldneve vse prespim, ker me zeloo uspavajo. Poletni večeri so pa polni nadležnega brbotanja Confused

   0
   • Malina

   • 7. feb 2010 21:42

    Tulipan, super te je brati in čestitke za to, da se tako uspešno spopadaš z zimskimi težavami :)!

   0
   • Tulipan

   • 7. feb 2010 20:08

    Malina, super optimističen članek :). Jaz to zimo precej lažje preživljam kot prejšnja leta, in sicer predvsem po zaslugi zgoraj opisanih metod, ki jih očitno že nekaj mesecev počnem kar podzavestno (novi parfumi, svetle in živahne barve oblačil, make upa, novi načini spenjanja las, dodatki, sprehodi v naravi, tudi kadar se mi sprva ne da, plesni treningi za druženje in sprostitev, večerno branje knjige s kakavom). Skratka, vse napisano v članku drži :)) in komaj čakam pomlad!

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da se boste lažje odločile, kaj obleči, smo vam pripravili 6 predlogov, kaj letošnjo pomlad nosijo Parižanke.