Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj storiti, da otroci med počitnicami ne bodo le pred ekrani?

13. jun 2018 11:12
0

Oglasno sporočilo

V moderni dobi tehnologije, ko imamo napredne naprave na vsakem koraku in otrokom (pre)lahko dostopne, pa obstaja nevarnost, da bodo otroci počeli le to – strmeli v ekrane; ekrane telefonov; televizije; računalnikov in tablic. Ker so starši običajno polovico dneva v službi, pravega nadzora nad tem, kaj otrok počne, ni.

PREBERITE TUDI: Pomemben (in zelo osnoven) dejavnik pri vzgoji fantov

Večina odraslih še pomni, kako smo včasih preživljali počitnice; igranje na igriščih, v naravi, lovljenje, aktivne igrice in druženje z drugimi otroci. Zato zlahka obsojamo dandanašnje otroke, kako teh stvari ne znajo več početi. Ampak roko na srce, priznajmo si; če bi bili mi danes otroci, bi se lahko odrekli tem stvarem? Verjetno ne, verjetno bi reagirali enako kot današnji otroci, ki so v takih časih pač zrasli. Nanje vplivajo sovrstniki in vzgoja. In medtem, ko nad sodobno družbo nimamo vpliva, imate lahko vpliv s svojo vzgojo. Poskusite z naslednjo strategijo.

1. Vpišite jih v tabore

Vpišite jih v poletne kolonije, tabore in druge aktivnosti. Ko so otroci v družbi drugih otrok z organiziranimi aktivnostmi in pod nadzorom, jim ne bo dolgčas, da bi posegali po telefonih. Če boste izbrali pravi tabor, ki jih je na voljo mnogo, se bodo lahko naučili česa novega, športno udejstvovali in sklepali nova (resnična) prijateljstva v živo. Pogovorite se z otrokom, kaj bi ga veselilo in naj pomaga pri izbiri dejavnosti. Naj si ustvari prave poletne spomine!

2. Družinske športne aktivnosti

Držite se načela, da je potrebno preizkušati nove stvari, saj imamo le eno življenje. Bodite aktivni, saj imate le eno telo. Družite se z družino, saj je skupni čas zelo dragocen. Združite vse te ideje v eno in si omislite skupno aktivno preživljanje prostega časa z družino. Otroci bodo navdušeni, vidva s partnerjem pa prav tako. Soteskanje, vožnja s kajakom, pohodništvo, plezanje, potapljanje,… Možnosti je nešteto.

PREBERITE TUDI: Kako vzgojiti ustvarjalnega otroka (in ne ambicioznega robota)?

3. Bodite vzor

Ne pozabite, otrokom ste največji vzor. Če ste sami neprestano na telefonu, pred računalnikom ali televizijo, bo tudi otrok to vedenje sprejel za normalno. Tudi sebi postavite meje. 

4. Postavite časovne omejitve

Če le lahko, otroku postavite časovne omejitve koriščenja naprav.

5. Določite prostore v svojem domu, kjer se naprav ne sme uporabljati

Zlahka lahko postavite pravila, da se naprav ne sme uporabljati v kopalnici ali za jedilno mizo. Tega se nato dosledno držite vsi.

6. Določite pravilo 'en ekran naenkrat'

Ne dovolite, da otrok hkrati ob gledanju televizije uporablja še telefon in računalnik. Enako naj velja za odrasle. Če skupaj z otroci gledate film, pustite telefon pri miru. 

7. Telefona naj ni na počitnicah

Ko gre otrok na poletni tabor, naj telefona ne jemlje s seboj. Tam so vzgojitelji, ki na otroke pazijo. Naj se otrok nauči biti samostojen in brez vas. Enako velja za vas; pustite otroku svobodo in ga ne preverjajte neprestano. 

Neprestano izpostavljanje ekranom ne škodi le zdravju, temveč tudi slabša zmožnosti otrok, da vzpostavljajo druge socialne stike, samostojnost in iznajdljivost. Kot starši, morate otroku pomagati, da spoznava nove izkušnje. 

PREBERITE TUDI: Tako helikoptersko starševstvo škoduje vašim malčkom

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
   • lalalaand je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Na poletje se pripravljam tako, da poskušam čimbolj zdravo jesti, torej čim manj predelane hrane in čimveč zdrave in sveže hrane. Poleg tega se poskušam čimveč gibati.

    Moja poletna nega kože obvezno vsebuje kremo z spf, brez katere ne morem ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.