Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomemben (in zelo osnoven) dejavnik pri vzgoji fantov

7. nov 2017 11:15
0

Oglasno sporočilo

Kaj je skrivnost vzgoje, ki vpliva na življenje in razvoj malega nadebudneža? So to novodobni vzgojni prijemi, posebne metode, ali pretirana skrb in kompliciranje? 

PREBERITE TUDI: Otroci potrebujejo mikrobe, ne pa sterilnega okolja

Vrnimo se na začetek, k osnovam. Prišli so časi, ko sedimo, sedimo in sedimo. Mnogo več kot včasih. Včasih ni bilo prevoznih sredstev, bilo je več opravil na svežem zraku in ljudje so bili mnogo bolj v stiku z naravo. Dandanes pa zares veliko sedimo. In to kljub temu, da nas stalno opozarjajo, da je to za naše telo izjemno škodljivo. Odrasli sedijo 8 ali več ur na delovnem mestu, otroci pa v šolah. Zakaj to dopuščamo, če točno vemo, da je to za nas in za naše otroke zelo škodljivo? Posledice so pri otrocih zelo škodljive.

Raziskave so potrdile naslednja dejstva:

 • pretirana zaščita otrok s strani staršev ima lahko resne vplive in posledice na otrokov razvoj in zdravje;
 • pomanjkanje fizične aktivnosti povzroča težave s koncentracijo;
 • ko so otroci živahni, radoživi in polni energije, jih okregamo - čeprav se obnašajo povsem naravno.

Vzemimo za primer male fantke. Večina jih ima energije 'za izvoz', so živahni, polni energije, ki jo morajo nujno sprostiti. V njihovi naravi je skakanje, tekanje, skrivanje in igranje. Ob tem se fizično tudi razvijajo in sproščajo. V šoli pa so dandanes prisiljeni sedeti tudi do 8 ur skupaj, količina ur telesnih aktivnosti (telovadbe) pa je premajhna. Vsak odstop od mirnega sedenja je pogosto kaznovan tudi s tem, da se otroku zato dodeli še več nalog, ob čemer zopet sedi pri miru, miselna koncentracija pa je vse težja. 

Sodeč po raziskavi, izvedeni na Finskem, je dejstvo, da so otroci, ki so bili fizično bolj aktivni, dosegli tudi boljše rezultate pri pouku, medtem ko so se tisti, ki so pretežno sedeli, slabše zbrali in posledično težje izvajali miselne naloge. Medtem ko rezultati veljajo predvsem za fantke, naj to za deklice ne bi veljalo enako, saj imajo deklice manjšo težnjo po stalnem gibanju, prav tako naj pomanjkanje gibanja pri puncah ne bi bistveno vplivalo na učni uspeh.

Zaradi vse večje količine domačih nalog, napredne tehnologije in preveč zaščitniškega starševstva, otroci vse preveč časa prebijejo notri, namesto zunaj, na prostem, kjer bi se lahko gibali. Še dobro, da je to odvisno tudi od nas, da to lahko pri sebi ali pri naših otrocih spremenimo in popravimo.

PREBERITE TUDI: Tako helikoptersko starševstvo škoduje vašim malčkom

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Aktualno dogajanje pa je vplivalo tudi na to, kakšne so poroke in, jasno, kakšne obleke izberejo neveste.