Omega 3 maščobne kisline se razlikujejo:
- AHA kisline so v rastlinskih virih - laneno seme, laneno olje, ... Te kisline se potem pretvorijo v DHA in EPA, ki so prvotno prisotne le v ribah in ribjem olju - vendar je prehranjevanje z ribami domljivo zdravo, predvsem zaradi vsebnosti živiga srebra.
Pred holesterolom in srčnimi bolezni neposredno varujejo le DHA in EPA kisline, in ne AHA kisline. Pretvorba iz AHA kislin pa je ponavadi dokaj neučinkovita, čeprav vseeno dobro vplivajo na zdravje, vendar ne toliko kot učinki omega 3 v ribah, ki se jih ne da dobiti v nobeni drugi rastlinski hrani.
Jaz do sedaj od prehranskih dopolnil jemljem le b komleks, vitamin c in bazični prah. Ne vem ali bi še omega 3 začela?! Kje se pa kupi to ribje olje v naravni obliki - koliko je priporočena dnevna uporaba in kako ga sploh pojeste? Ali imaš potem zadah po ribah?