Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Izgorelost (burnout, adrenal fatigue)

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Bruneta
Starost: 11Pridružen: 14. okt 2012Prispevkov: 1774Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 21. dec 2018 18:52
Povezava do prispevka

 

Nadaljevanje od tukaj - sem naredila novo temo.
Tanja

 

Tanja je napisal/a

Je bilo pa stanje v izgorelosti, iz katere se še vedno pobiram, katastrofalno. Dobesedno imam za 2 leti skoraj black out.

Če ni preveč osebno, ali ahko mogoče kaj več napišeš o tvoji izgorelosti in kako si pri tem pomagaš?

Nazadnje urejal/a Tanja 23. jan 2019 13:15; skupaj popravljeno 1 krat
Vse kar se zgodi, se zgodi z razlogom.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 4. jan 2019 14:37
Povezava do prispevka

Kaj natanko pa te zanima, Bruneta (poleg tega, kako si skušam pomagati)?

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Bruneta
Starost: 11Pridružen: 14. okt 2012Prispevkov: 1774Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 4. jan 2019 16:41
Povezava do prispevka

Hotela sem te samo vprašati kakšne težave so se ti pojavile zaradi izgorelosti... in kdaj se je stanje normaliziralo, kako si si pri tem pomagala?

Brala sem, da imajo dostikrat spominske motnje, predvsem kratkoročnega spomina... kako je bilo pri tebi glede tega? 

Vse kar se zgodi, se zgodi z razlogom.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 23. jan 2019 12:59
Povezava do prispevka

V bistvu je celotna stvar za knjigo napisati, ampak bom skušala biti kratka.

Po nekaj letih EKSTREMNEGA stresa, ko se mi je sesulo celo življenje na vseh področjih (pa že tako ni to, kar je videti navzven in na FaKebooku & co.), sem se nekega dne, ko se mi je dobesedno dan za dnem; teden za tednom; mesec za mesecem LETA vse rušilo, zbudila nenormalno utrujena. Res NENORMALNO. Nekaj je bilo drugače. Čisto druga vrsta utrujenosti kot ko si preveč delal in/ali telovadil in/ali premalo spal …

Tisti dan mi je tudi, kot bi odrezal, nehalo pasati sladko. Prej sem celo življenje oboževala čokoladarije – od tega dne naprej 0, samo še slano. In to nenormalno slano. (Kasneje sem ugotovila, da sesutje hormonov, jasno, vpliva tudi na ščitnico).
In od tistega dne je bilo tako vsak dan, dan za dnem, niti en sam dan se nisem več počutila normalno. To je bilo v začetku avgusta 2016. Meni se sanjalo ni, kaj se dogaja, sem se še naprej gonila s športom, delom … ker mi je to vedno dajalo energijo. Ampak se to kar ni zgodilo – v bistvu sem se (nevede) še bolj izčrpavala.

To je trajalo do konca novembra, ko sem vzela 5 tabl. Roaccutana (ki je total strup – še hujši, kot sem mislila) + istočasno mi je v enem tednu zbolela in umrla muca (tumorji povsod – itak, konzerve – isto, kot bi mi živeli od fast fooda) in 2 dni zatem je trenerju na fitnesu še cca. 20-kilogramska utež padla na moje stopalo in mi zlomila prst. Skratka, ko ima hudič mlade ...

Po vsem sr* vsa leta sem se takrat prav veselila veselega decembra, imela sem namen hoditi malo ven, se zabavati … vsaj malo odklopiti. No, moj 'veseli' december je bil ležanje doma z zlomljenim prstom. Po kakem tednu pa je ta utrujenost prešla v tako hudo utrujenost, da se nisem mogla več premikati. Ponoči, ko sem spala in sem se hotela obrniti z levega na desni bok, to bilo tako težko, kot bi 300-kilogramska krava ležala na meni in sem se morala pod njo obrniti. GROZA.

Muka mi je bilo iti na wc, pod tuš … apetit na 0. Skoraj nisem mogla jesti; komaj sem se premikala … To je trajalo več kot mesec, meni nič jasno, raziskujem študiram … nakar le pridem do 'adrenal fatigue' in nato 'burnout' – in končno mi je postalo jasno. Izgorela sem – v celoti, popolnoma, do konca.

Kaka najmanj 4 leta sem bila v 1. fazi: potem slabe pol leta v 2. (avgust do november 2016) in potem padla v tretjo. Skratka, sama sem ugotovila in naštudirala, kaj je narobe z mano in se sama zdravila. Ker sem tako zdravo živela in redno športala, sem bila sveto prepričana, da se bom pobrala v pol leta max – WRONG. Stres je trajal predolgo + tudi še takrat (in še lep čas), tako, da sem še sedaj daleč od 'stare' mene.

Poleg grozljive utrujenosti, da se komaj premikaš in ti je slabo od te utrujenosti, imaš tudi povsem zrušen hormonski – vsaka pikica te spravi v total stres, anksioznost – pa nič ne moreš. Samo se odvije, reakcija v telesu.

Skratka, vsaka stvar te vrže iz tira; slabo spiš; nenormalna utrujenost NON STOP; spomin na 0; apatičnost in depresivnost (ampak AD NISO zdravilo (v nobenem primeru sicer, ker so total nateg), ker je to počutje posledica fizičnega počutja); vzkipljivost (OMG; s kolk folka sem se spičila, ker so mi šli vsi za pop* na živce - pa se ne zavedaš in ne moreš si pomagati); ne moreš skoraj nič športat (ko je nahjuje, itak 0, ker greš komaj na WC, pod tuš), meni je ves apetit šel, čokoladarije mi niso več pasale ... prav v hibernacijo greš.

Spomin, ki je bil skoraj dobesedno spomin zlate ribice, je sedaj že precej bolje. Dejansko sem pozabila na take stvari kot so pomemben sestanek in podobne zadeve. Pa za dan prej, s kom sem se dobila, čeprav je bila to edina oseba v celem mesecu (ker itak nikamor in nič nisem mogla – prav vegetiraš, hiberniraš).
Spalnec je slab, zbujaš se, težko zaspiš nazaj (ampak s spanjem imam od nekdaj težave). In ker si ne spočiješ zares, kar je najbolj ključno (spanje in 0 stresa), se še bolj vleče.

Zanimivo je tudi to, da KAMORKOLI sem šla k uradni medicini (zdravnikom) in za KARKOLI sem pojamrala – vsi so me hoteli nafilati z antidepresivi. AD – čudežni bombončki, 'zdravilo' za vse tegobe.smiley Nisem hotela, ker nisem (bila depresivna per se, ampak sem na koncu dejansko postajala KER se je ta izgorelost tako vlekla brez izboljševanja. Predvsem pa ker vem, kako deluje sodobna medicina (oz. bolje rečeno farmacija) in predvsem kaj AD v resnici so (če se hoče kdo dokončno (ali vsaj za zelo dolgo z hudimi mukami poskušanja prenehanja) zafurati, naj samo to začne jemati). Mislim, da se lahko samo svojemu znanju oz. vedoželjnosti lahko zahvalim, da sem še tu in v takem stanju.

No, lani je končno začelo iti malo na boljše. Sedaj smo 2019, torej skoraj 2 leti in pol, in sem še daleč od zdrave.

Pomagala sem si tako, da sem še bolj v nulo naštudirala prehrano in prehranska dopolnila in da je tisti minimum hrane, ki sem ga uspela pojesti, bil res hiper super mega zdrav (takrat sem začela s ketonsko) + se filala (in se še) s prehranskimi dopolnili, sploh adaptogenimi zelišči (korejski, sibirski ginseng, rodiola, ashwaghanda, schisandra, holy basil + ene 40 drugih (ja, dejansko sem en dan preštela vse – na maksimumu sem jih jemala 55, vse naravno, večinoma z Vitalie, nekaj, kar se pri nas ne dobi, iz tujine).

Daleč najbolj od vsega pa mi je pomagal relax v naravi, na morju, brez gneče, hrupa ... To mi je bil (in mi je še vedno) total zen. Najhitrje sem okrevala lani poleti, ko sem bila res veliko na morju, sedaj pa spet stagnira vse, ko niti ven ne morem. Sonce, morje, počitek, spanec, zrak, narava, zelenje, MIR ... so največje zdravilo.smiley

Verjetno bi, če bi bila 'navaden smrtnik', ki je nekje zaposlen in bi lahko šla na bolniško in zdravljenje v tople kraje za nekaj mesecev, bila že zdrava, tako pa se pač vleče. Ugotovili so mi tudi še ene druge težave, a zavračam klasično 'zdravljenje', sem naštudirala sama spet vse in se sama zdravim (nekaj sem, kot kaže, že pozdravilasmiley – če da, bo to moj prvi video v osveščanje vsem ženskamsmiley).
Zaenkrat samo molim, da bom še kdaj zares zdrava – pa si upam trditi, da sem bila najbolj zdrav človek na planetu.

Je pa to idealen pokazatelj, da ga ni dovolj zdravega lifestyla in prehranskega dopolnila, ki bi te lahko obvarovalo pred učinki stresa. STRES IS A NO. 1 KILLER.

Moram pa reči, da mi še danes – in mi bo verjetno do konca življenja – do oblakov nabije pritisk, ko komu poveš ali pojamraš, kako utrujen se zbujaš (in ve za tvojo izgorelost), pa ti pribije "ah, saj danes smo vsi utrujeni". Nikomur ne privoščim slabega, res ne – takim pa vsaj nekaj tednov, če ne mesecev najhujše izgorelosti. Pa ne iz zlobe, ker tega preprosti nimam v sebi, ampak kot 'life lesson', da se malo zarečenega kruha najedo, pa se jim morda najde kaka siva celica čustvene inteligence.

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Bruneta
Starost: 11Pridružen: 14. okt 2012Prispevkov: 1774Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2019 19:01
Povezava do prispevka

Tanja, napisala si res izčrpno. smiley

Vse kar se zgodi, se zgodi z razlogom.
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. jan 2019 13:54
Povezava do prispevka

No o tem, da je stres ubijalec št. 1....Opažam, da je predvsem odvisno od ljudi, do ljudi. Že prime rmoja mati in jaz. Stvari ki mene prizadanejo, prek katerih ne morem, me lahko razžirajo še in še. Nje ne ganejo. Ona stresne reči dosti drugače predeluje kot jaz in predvsem je ene reči nit ine iztirijo, ne ganejo pol toliko kot mene ali koga drugega.

Tako kot paradižnik in jajce. Jajce se bo v vodi skuhalo do trdega, paradižnik pa v razpacano mezgo.

Eni s(m)o bolj občutljivi in bolj nagnjeni k izgorevanju, depresiji....drugi manj. 

Nebojse forum je fina reč, pa knjige za samopomoč s police psihologije, filozofije, terapije so tudi na napotnico in kake skupine za samopomoč prek osebnega zdravnika, ki te napoti do njih.

Na koncu vedno pridemo do medosebnih odnosov. Kakšno so ti? Z ljudmi s katerimi živiš? S katerimi delaš? Mislim, da se tam vse začne in vse konča. 

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 1. feb 2019 12:43
Povezava do prispevka

Ja, ni se ravno za bati, da bi se izgorelost pripetila plehkim / površinskim / brezčutnim ljudem z nizko (ali neobstoječo) čustveno inteligenco.

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Bruneta
Starost: 11Pridružen: 14. okt 2012Prispevkov: 1774Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 3. feb 2019 18:29
Povezava do prispevka

Se strinjam s tabo Tanjo. Po moje so k izgorelosti najbolj nagnjeni perfekcionisti in ljudje, ki enostavno ne znajo reči NE. Ne znajo reči ne drugim, niti sebi... ne znajo se ustaviti. 

Sem brala, da kronični stres lahko fizično poškoduje del možganov, ki so zadolženi za pomnenje in kratkoročni spomin...  Tanja kako se tebi popravljajo spominske funkcije? 

 

 

Vse kar se zgodi, se zgodi z razlogom.
0
Nazaj na vrh
Berlina
Starost: 8Pridružen: 22. avg 2009Prispevkov: 448Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. feb 2019 16:16
Povezava do prispevka

Tanja, res lepo napisano, doživeto, sem se našla v dosti stvareh, čeprav moram priznati, da nikoli ni bilo tako hudo.

Hvala, ker si delila. Sem danes rabila nekaj takšnega, da me malo postavi na realna tla.smiley

Meni zelo, zelo pomaga joga ...to je res božji dar, že tretjo leto, vsako jutro pred službo. se zbudim tudi ob 4h, če je treba...

po naravi sem zelo anksiozna in pri tej stvari zelo pomaga hrana, posebaj v dopoldanskem času moram gledati, da ne pojem kaj sladko - sladkega oz gledati na GI, tudi pri sadju, da nevtraliziram, če je previsok GI.

zaradi stresa v službi sem začela tudi z aswagando. jo lahko jem tudi z zajtrkom ? eno žličko posujem po ovsenih kosmičih in semenih, ter dodam jogurt ? meni tako odgovarja.

samota zelo pomaga. hoja in še enkrat hoja, da odženeš vse demone iz glave...

Srečno, TANJA smiley

 

 

 

Ni pomembno koliko ovir se znajde na naši poti, vedno bomo našli način, da jih sprejmemo.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 10. feb 2019 10:07
Povezava do prispevka
Bruneta je napisal/a

Se strinjam s tabo Tanjo. Po moje so k izgorelosti najbolj nagnjeni perfekcionisti in ljudje, ki enostavno ne znajo reči NE. Ne znajo reči ne drugim, niti sebi... ne znajo se ustaviti. 

Ja, to je pa najbolj odvisno od programa, ki ga dobimo v otroštvu (in seveda prirojenega značaja, ker 2 otroka bosta ob povsem enakem ravnanju povsem različno reagirala in postala povsem različni osebi).

Kako npr. nastanejo perfekcionisti? Tako, da kot otroci neprestano dobivajo sporočila, da niso dovolj dobri; karkoli naredijo, ni dovolj dobro. In ker bodo želeli biti sprejeti in doseči, da bi jih starši že enkrat imeli radi, se bodo trudili vse narediti popolno.

Najbolj žalostno pri vsem tem pa je, da jih ljudje z nizko / neobstoječo čustveno inteigenco (in pomanjkanjem vsakršnega znaja s tega področja) le obsojajo. Ampak vsak tako-ali-drugače 'drugačen' odrasli je bil nekoč le poškodovan otrok, ki se je naučil delovati, kot so ga naučili.

In ljudje, ki ne znajo reči ne: starši jim niso dovolili lastne volje, povsem so jih hoteli pokoriti (tipično za preteklo avtoritarno vzgojo.

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 10. feb 2019 10:17
Povezava do prispevka
Bruneta je napisal/a

Sem brala, da kronični stres lahko fizično poškoduje del možganov, ki so zadolženi za pomnenje in kratkoročni spomin...  Tanja kako se tebi popravljajo spominske funkcije? 

Ja, dejansko pride do fizičnih sprememb v možganih, kar zveni strašljivo - ampak možgani so zelo nevroplastični in če gredo lahko spremembe v eno smer, gredo lahko tudi nazaj (ali tretjo ... smer).

Težko rečem, kako natanko, enostavno gre počasi na bolje. Ne pozabljam več vsega sproti ali celih dogodkov ali celo ljudi, izboljšuje se. Ne vem, kakšno primerjavo naj dam ...smiley

Je pa tudi res, da sem sama total (poleg health & beautysmiley) knowledgesmiley freak in se non stop (vsak dan) izobražujem. Npr. ko zaradi izgorelosti nisem mogla več brati, sem začela poslušati predavanja raznih dr. ipd .... In tudi še sedaj (sicer to ni le posledica izgorelosti, temveč tudi sodobnega interntnega ADD-ja), ker sem težko skoncentirrana na daljše branje, neprestano poslušam (pa tudi več si zapomnim, če poslušam, kot če berem. So tudi raziskave pokazale, da si tako več, če učimo druge pa največ).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berlina, hvala.smiley

Joga je res top, ja. Sama se spravljam že celo večnost, ampak odlašam zaradi težav z zapestjem. Bom pa vsekakor začela, najverjetneje še letos.

Ashwa je top, kakorkoli jo zaužiješ. Meni sicer še bolj ustreza rodiola, ampak itak kombiniram (skoraj) vse adaptogene.

Berlina je napisal/a

po naravi sem zelo anksiozna ...

 

Glede citiranega pa ti na srce polagam, da ne misliš tako in si nehaš to govoriti. S tem se namreč dejansko v to programiraš. Nihče ni k ničemur nagnjen - le naučeni, sprogramirani smo tako (in četudi morda smo za kak promil nagnjeni, si s takim govorjenjem oz. samo-programiranjem to poslabšujemo - veliko bolje si je govoriti obratno in dejansko se to izboljša - preverjeno in garantiram!).smiley

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Berlina
Starost: 8Pridružen: 22. avg 2009Prispevkov: 448Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. feb 2019 14:16
Povezava do prispevka

Tudi tebi HVala, Tanja. Vedno daš kakšen dober nasvet !!!smiley

Bom rekla tako, da je moja duša tako zelo občutljiva in da mi ni všeč ta modern svet, zato mi marsikaj pride do živega. Ampak se ne dam. Najtežje mi je v službi, drugače pa tudi gre...

Aswaganda je res super zadeva, sem vedno bolj navdušena. smiley

Ni pomembno koliko ovir se znajde na naši poti, vedno bomo našli način, da jih sprejmemo.
0
Nazaj na vrh
Berlina
Starost: 8Pridružen: 22. avg 2009Prispevkov: 448Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. feb 2019 18:04
Povezava do prispevka

Tanja, sem šla malo raziskovati učinke rodiole in se mi zdi ok. Ashwaganda mi ful poveča apetit. Noro. To mi pa res ne odgovarja, ker se zdravo prehranjujem in imam idealno težo za svojo višino, ampak zdaj bi pa res jedla in jedla. pa sladko tudi.

Ker drugače tudi, če sem pod stresom ne grem čez neko mejo oz se lahko ustavim pri hrani, zdaj je pa težje, ko je je zraven še aswaganda.smiley

Pri radioli najbrž ni teh stranskih učinkov, kolikor sem preberala ?

Zakaj tebi bolj ustreza radiola ?

Ni pomembno koliko ovir se znajde na naši poti, vedno bomo našli način, da jih sprejmemo.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 19. feb 2019 14:52
Povezava do prispevka

Aja? Sama pri ashwi tega nisem opazila. Bom skorej rekla, da žal, ker ko je bilo najhuje, nisem mogla jesti sploh in sem se z muko prisilila pojesti tisti mikro proteinski napitek in avokado na dan, da nisem od lakote crknila.

Hehe, *eba zna biti pretiran apetit in cravingi, ja. Včasih nas kar odnese ... saj če je občasno, ni panike - ko se začne ponavljat, pa so hitro obloge.smiley

Ne, rodiola je meni res top. Prav no. 1, če bi morala samo 1 adaptogen izbrati. Težko rečem, opišem - nekako boljša zbranost, antidepresivno delovanje in več energije, tudi ko se grem malo premigat.smiley

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2019 11:40
Povezava do prispevka

Kaj pa EFT tapkanje? Sama imam na seznamu branja glede EFT, samo, da prej dokončam Umetnost Odmicimacivanja. peceljček gleda je tudi fajn knjiga, pa William Glasser Teorija izbire. Skratka v knjižnico, polica psihologije, filozofije, medicine. Pa če je možno prek koncesije ali samoplačniško kake terapije. Tudi skupine za samopomoč, ampak te mora navadno zdravnik napotit.

Jaz pa živim z narcisom (in že dalj časa iščem stanovanje...)...Tudi pobere vso energijo in voljo.

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Izgorelost (burnout, adrenal fatigue)
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.