Lumpa je napisal/aUrsha...se ti bo dalo ob priliki napisat recept za božični kruh in skutno pecivo, ali pa če maš kakšen link do receptov....prosiiim

Lumpa, recepti so tukaj
:BOžIČNI KRUHSestavine:- 20 dkg lešnikov (mandeljnev ali orehov)
- 20 dkg jedilne čokolade
- 6 jajc
- 20 dkg zmehčanega masla
- 20 dkg sladkorja
- nastrgana limonina lupinica
- 1 žlica cimeta
- 12,5 dkg moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- malo soli
- 2 žlici sladkorja za posipanje
Priprava:Lešnike zmeljemo, čokolado zdrobimo na koščke. Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Maslo in sladkor penasto umešamo, nato dodamo rumenjake, limonino lupinico in zvrhano žlico cimeta. Vse skupaj dobro premešamo.
V manjši posodi zmešamo moko s pecilnim praškom in postopoma, po žlicah, dodajamo testu. Po vsaki žlici moke v testo vmešamo še žlico zmletih lešnikov (mendeljnev ali orehov).Vmešamo počasi, da bo testo čim bolj rahlo in sicer toliko časa, da vmešamo vso pripravljeno moko in lešnike.
Beljake in sol stepemo v trd sneg ter dodamo testu. Na koncu v maso vmešamo še koščke čokolade. Posodo za peko potic namažemo z margarino in potrosimo z moko. Posodo damo v segreto pečico in pečemo 45-60 min na 180 stopinjah.
Ko je kolač pečen počakamo, da se dobro ohladi, šele nato ga previdno vzamemo iz posode ter posujemo s sladkorjem v prahu.
SKUTNI KOLAČKISestavine za testo:- 35 dag moke
- 1/4 pecilnega praška
- 18 dag masla
- 15 dag sladkorja
- 2 rumenjaka
- vanilijev sladkor
- 1 dl kisle smetane ali mleka
Sestavine za nadev:- 5 dag masla
- 1 jajce
- 7 dag sladkorja
- 20 dag skute
- 3 žlice rozin
Priprava:Zamesimo krhko testoin ga zvaljamo za nožev rob na debelo. Narežemo ga na kvadratke in na sredo vsakega damo skutni nadev. zapognemo vse štiri vogale proti sredini, namažemo z jajcem in spečemo pri 200 stopinj.
Nadev: maslo umešamo z jajcem in sladkorjem, dodamo skuto in namočene rezine.
Lumpa, glede na to, da nekateri pod Božični kruh mislijo predvsem na klasičnega s sadjem, ti za vsak slučaj prilagam še tega:BOžIČNI KRUH 2Sestavine:- 500 g mešanega suhega sadja
- 50 g rozin
- 50 g sesekljanih lešnikov
- 200 ml belega vina
- zavitek instant kvasa
- 250 g polnozrnate moke
- 1 jajce
- 2 žlici masla
- malo medu
- 100 ml mleka
Priprava:Sadje zmešajte z rozinami in lešniki. Pokaplajte z medom, dolijte vino in pustite stati čez noč. Kvas stopite v 100 ml mleka in dodajte malo moke. Pokrijte in pustite stati 30 min, da se kvas dvigne. Dodajte jajce in ostalo moko ter vmešajte testo. Pustite stati 30 min.
Nato vmestite sadje in testo postavite v pekač za kruh in naj stoji še 30 min. Pečico segrejte na 200 stopinj, kruh premažite z mlekom in pecite 60 min.
Nazadnje urejeno 1. dec 2005 8:39; skupaj popravljeno 2 krat