Danes sem na FB-ju videla post "petnajst čistih, dvanajst umazanih" (dirty dozen, govora je o najmanj/najbolj škropljenemu sadju in zelenjavi), poleg pa je bil nasvet, da naj bi se škropljena živila umilo z mešanico kisa in vode (1:10) ali pa v tej mešanici namočilo za 10 minut. Avtorji pravijo, da takšen postopek odstrani vsaj del škropiv, vosek pa tudi salmonelo, e.coli, viruse in druge nadloge.
Ker sama nimam naravoslovnega ozadja me zanima, če je kaj resnice v teh trditvah oz. če je potencial, da bi bila takšna mešanica bolj učinkovita od umivanja samo z vodo. Je pa bilo to na neki veganski FB strani, kjer včasih nekoliko pretiravajo z vsenaravnim pristopom, zato sprašujem (sama pa te dni nimam veliko časa raziskovati po netu, čeprav sumim, da bi bila mnenja zelo deljena.)
Se pa spomnim, da so se pred časom (morda se še vedno) prodajali prav detergenti za sadje in zelenjavo in se mi je to zdelo...nekoliko trapasto.
Pain is inevitable. Suffering is optional.