Doma se je vnela debata...
od kar pomnim, je veljalo, da se šurove špinače ne sme uživati, ker naj bi blo v njej nekaj "strupenega" za telo. Danes pa googlam recepte za smoothije in vidim, da je v ogromno receptih naveden kar šop špinače ali pa nekaj surovih listov. Zanima me, kako je zdaj s to nesrečno zeleno zadevo? Doma še vedno trdijo, da se mora toplotno obdelat, zakaj, pa mi ne zna noben razložiti. In sem v dilemi... ali se jo lahko uporablja tudi surovo ali ne?































. Ravno danes sem za kosilo pojedla polno skledo. Sicer pa še nisem slišala, da bi bila surova špinača strupena, mislim, da so edino stari listi problematični, če so iz kakšnega bolj onesnaženega okolja, ker vežejo nase strupe. Lahko, da se motim, ta podatek imam nekje v ozadju glave. Kolikor vem, je pa sam po sebi rahlo strupen surov stročji fižol
.
, ampak meni pa nikoli ni bilo jasno, zakaj se že skuhane in ohlajene špinače ne sme še enkrat pogrevati?
Drugače pa mislim da je finta v neki kemijski reakciji, ki nastopi in se naj bi tvoril nekakšen rakotvoren element. To je takšna čisto laična razlaga, ki je ostala v glavi. Kakšen kemik ali strokovnjak za hrano bi pa kaj več znal povedati ali drži.

