250 g masla, 200 g rjavega sladkorja, 50 g navadnega sladkorja, 100 g medu, 1 celo jajce, 1 rumenjak, cimet, nageljnove žbice, vanilin, 2 žlički pecilnega praška, začimbe za medenjake, 600 g moke.
Ko se testo spočije, tanko razvaljaš, izrežeš oblike, premažeš s stepenim jajcem in okrasiš z orehi, lešniki, mandlji, rozinami, kandiranimi češnjami ali citronatom.
NOUGAT KOCKE
2 rumenjaka penasto vmešamo s 50 g sladkorja v prahu, 60 g masla in vanilijevim sladkorjem. Nato dodamo 80 g zmehčane jedilne čokolade, 50 g mletih mandljev ali lešnikov ter dodamo 50g fino sesekljanih rozin in 50 g fino sesekljanih arancinov (najbolje v multipraktiku). V posodi nato stepeš 2 beljaka skupaj z dvema žlicama sladkorja v trd sneg. Posebej stepeš še 125 g sladke smetane. Zmešani masi najprej dodaš stepeno smetano, trd sneg dveh beljakov nato pa dodaš še 80 g moke.
Test nato na tanko namažemo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. ( Mali - raztegljivi, črni pekač ). Pečemo približno 12 - 15 minut na srednji rešetki pri 200 o C.
Testeno ploščo nato razrežemo v dva enaka dela ( po sredini pekača ) in namažemo z marmelado.Oba dela sestavimo skupaj, pokrijemo z alu folijo in obtežimo čez noč v hladilniku.
Naslednji dan nad soparo raztopimo 200 g nougata in ga namažemo po pecivu. Za okrasitev raztopimo jedilno čokolado, jo damo v vrečko, ki ji odrežemo telo majhno konico. Na pecivo nabrizgamo mrežne črke. Ko se pecivo strdi, narežemo na majhne kocke in jih damo v papirnate košarice.
BRIZGANI PIŠKOTI
200 g masla, 100 g margarine, ščep soli, 250 g sladkorja v prahu, vanilin, 125 g jedilnega škroba, 2 dl sladke smetane ali mleka, 500 g moke.
Vse sestavine ( maščoba naj bo mehka) daš v multipraktik in v njem narediš testo. Če prej penasto vmešaš sestavine, se piškoti razlezejo. Nabrizgaš z veliko zvezadasto šobo na peki papir na pekač.
Pečeš pri pribl 180 stopinj ( ventilatorska pečica).
Ohlajene na rešetki, namažeš z marmelado, konice nato v čokoladno glazuro.
NUGAT NAPOLITANKE ( FIGARO )
200 g masla, 200 g sladkorja in 4 rumenjake penasto vmešaš. Pristaviš na ogenj in ko začne delati mehurčke dodaš 200 g sesekljanih orehov. Sočasno karameliziraš 200 g sladkorja. Ko se sladkor že obarva in prične delati mehurje, mu dodaš vrelo masleno maso. Hirto zmešaš in strseš na oblat. Pokriješ z drugim oblatom in obtežiš čez noč v hladilniku. Hladno režeš na kocke.
POMARANČNE REZINE
4 rumenjaki, 4 žlice vode, 200 g sladkorja, 4 beljaki, 100 g mletih orehov , 70 g stopljenega masla, 120 g moke, noževa konica pecilnega praška. Pečeno namažemo z marmelado.
Na testo nato namažemo še kremo. Ko je ohlajeno, okrasimo še s stepeno smetano.
Krema: 5 rumenjakov, 50 g sladkorja penasto vmešaš, dodaš prašek 1 in 1/2 vrečke vanili pudinga in vse zakuhaš v malo več kot 1/2 l mleka. Ko je masa hladna, jo dodajaš po žlicah v penasto vmešano maslo ( 200 g ) s saldkorjem v prahu ( 100 g ).Dodaš še naribano pomarančno lupino, pomarančno aromo in pomarančni liker.
Več sledi kasneje 