Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kaj boste pekli za praznike?

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 9:29
Povezava do prispevka
Staška dej prosim te razkrij nam recept za polnozrnate z rozinami :).
0
Nazaj na vrh
Katja
Starost: n/aPridružen: 20. okt 2003Prispevkov: 18114Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 9:35
Povezava do prispevka
Eno vprašanje glede cimetovih zvezd. Testo mi rata super, led se mi pa vedno zažge. Pa jih namažem malo pred koncem pečenja.
Zakaj to?
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 9:39
Povezava do prispevka
katja verjetno pečeš na visoki temperaturi. Za led ali pa, če veš beljakovi vetrci, poljubčki...to se peče na majhni temp., v bistvu samo toliko, da se "posuši" :).
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 10:08
Povezava do prispevka
alexa je napisal/a
Staška dej prosim te razkrij nam recept za polnozrnate z rozinami :).
 
To je to:
 
 
 
Če se masa preveč packa, dodaš moko. Lahko jih delaš ročno (vsakega posebej - kot piše v receptu), lahko pa maso razvaljaš in režeš krogce.
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 10:12
Povezava do prispevka
Katja, jaz jih bom delala po spodnjem receptu in avtorica jih SPLOH ne peče. Če pa jih že pečemo, jih na 150 stopinjah C le 5 minut. Jaz jih še nisem delala, ampak tejle gospe, od katere je recept, 100% zaupam. Vmes je tudi veliko praktičnih nasvetov v zvezi z njihovo pripravo. Se splača prebrat, čeprav je malo daljši tekst.
 
______________________________________________________________
CIMETOVE ZVEZDICE
Avtor: mamamia, Vir: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5137
 

500 g fino mletih mandljev
5 beljakov
450 g mletega sladkorja
dve žlički mletega cimeta.

Iz beljakov stepemo trd sneg (preden začnemo stepati, dodamo ščepec soli; začnemo z najnižjo hitrostjo mešalca in končamo z najhitrejšo). Med stepanjem dodamo mlet sladkor in potem stepamo, da se sneg lepo sveti. Skodelico snega damo na stran (spravimo v hladilnik), v preostanek pa vmešamo mandlje. Ugnetemo testo (ali s spiralnimi nastavki mešalca ali z rokami, sama ga zamesim ročno). Da se ne lepi, delovno površino potresemo s kristalnim sladkorjem. Kepo ovijemo v folijo in za uro ali dve pustimo v hladilniku.
Testo potem na delovni površini, dobro potreseni s sladkorjem, razvaljamo na približno pol cm debeline. Z modelčkom izrezujemo zvezdice. Modelček vedno vtisnemo v sladkor, preden izrežemo novo zvezdico, tako se ne bo lepil na testo, kraki pa bodo lepi. Zvezdice zložimo na pekač na peki papir. Na vsako damo malo beljaka, ki smo ga shranili, in ga lepo razvlečemo po zvezdici, da je površina lepo gladka (jaz to počnem z zobotrebcem). Na sredo zvezdice dam kupček beljaka, potem pa z zobotrebcem vlečem maso v vsak krak posebej; dela je veliko, ampak se splača glede na končni učinek). Zvezdice pustimo čez noč na sobni temperaturi, da se posušijo. Jaz jih ne pečem, če pa se kdo odloči za peko, naj zvezdice peče na 150 stopinjah okoli pet minut - bolj se morajo posušiti kot peči, da beljak ostane bel. Ko so zvezdice suhe, jih zložimo v pločevinasto škatlo. Ob njih ne hranimo drugega peciva, ker so zelo aromatične in bi se drugi piškoti morda preveč navzeli cimetove arome.

Tele zvezdice so torej primerne tudi za tiste, ki za peciva ne uporabljajo moke. Če se testo lepi, je potrebno dodajati samo sladkor. Jaz s sladkorjem potresem tudi valjar, delovno površino pa sploh, in potem je valjanje in izrezovanje pesem.

Anja, jaz zmeljem mandlje kar z olupkom; ne jih sesekljat v kakšnem multipraktiku, ampak uporabi nastavek z mletje.

Zvezdice se čez noč posušijo, brez skrbi, na sredini pa morajo biti še čisto malo mehke, da so prijetne na ugriz oziroma da si ne polomiš zob. Torej so bolj mehke in trde kot kakšni drugi piškoti.

Beljak se, vsaj meni, ni nikoli zluščil z njih, niti po 14 dnevih ne, ko praviloma zadnje izginejo iz škatel. Taka mehka bela glazura ostane.

Sladkor se v zvezdicah ne čuti. Če ga dodajaš testu se med gnetenjem raztopi, kar ga je na zunajem robu zvezdic pa tako ali tako odpade, ko se zvezdice posušijo. Tako ni nobene sladkorne plasti. Seveda za delovno površino uporabiš kristalni sladkor, samo v beljake gre mlet sladkor (jaz v tem primmru sladkor zmeljem sama, ne uporabim že kupljenega sladkorja v prahu). Zvezdice se potem, ko so posušene, sploh ne lepijo med seboj, morda tu in tam katera, ampak to je bolj redko.

Beljaka naneseš toliko, da je zvezdica lepo pokrita, ne predebelo pa tudi tako tanko ne, da bi se skozi videla rjava podlaga testa. Takole na pamet težko rečem - jaz dam približno zravnano kavno, torej najmanjšo možno žličko (ali pol čajne), odvisno je seveda, kako velike zvezdice delaš (jaz jih delam s klasičnim kovinskim modelom, okoli 4 ali 5 cm premera). Beljaka odvzameš za kakšno četrtlitrsko skodelico. Če ga zmanjka za glazuro, pač stepeš novega (tudi to smo že počeli na začetku pekovske kariere).

Nič me ne gnjaviš z vprašanji. Ko se sebe spomnim prva leta, mi je še zdaj slabo - sama packarija, dokler nisem prebrala, da je treba delovno površino potresat s sladkorjem in ne z moko...Pa porumenela glazura, ko sem preveč segrela pečico, enkrat sem jih pozabila v njej pa so bile trde ko kamen...No, potem sem jih nehala peči, samo sušim jih, kot sem napisala, in so krasne.
______________________________________________________________

 
 
 
 
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 10:12
Povezava do prispevka
Waw, hvala!
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 10:13
Povezava do prispevka
Hvala tebi za tvoje
0
Nazaj na vrh
Kirka
Starost: 42Pridružen: 12. apr 2004Prispevkov: 3553Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 10:45
Povezava do prispevka
alexa je napisal/a
Linški piškoti :
500 g moke
100 g jedilnega škroba
2 žlički pec. praška
100 g sladkorja
4 žlice kisle smetane
350 g masla
marmelada na zadevanje


Aleksa, to si me nasmejalaMarmelada na zadevanje
[color=orange:ddc61ba942]
0
Nazaj na vrh
kiara
Starost: 49Pridružen: 5. nov 2004Prispevkov: 2540Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 10:55
Povezava do prispevka
 Alexa, kje se kupi ta marmelada? Jaz bi jo tudi imela.
Nikoli se ne kregajte z idiotom,spravil vas bo na svoj nivo in premagal z izkušnjami!
0
Nazaj na vrh
alexa
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2005Prispevkov: 6840Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 11:12
Povezava do prispevka
ojej .
 
Heheh...
0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 45Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 11:51
Povezava do prispevka
.
0
Nazaj na vrh
dorotea
Starost: n/aPridružen: 20. nov 2005Prispevkov: 60Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 13:01
Povezava do prispevka
jaz ful rada pečem..ampak letos bom verjetno kupla.Se bolj splača..če izračunaš sestavine ki jih moraš kupiti,delo,elektrika,pomivanje posode....se res ne splača.Kupiš par kg različnih keksov svežih iz pekarne in daš okoli 2tisočaka.
0
Nazaj na vrh
Lumpa
Starost: 41Pridružen: 2. nov 2004Prispevkov: 7406Kraj: VrhnikaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 13:06
Povezava do prispevka
Splača se mogoče res bolj (ceprou tega nism nikoli seštevala, kolk zapravim za peko), samo meni osebno peka peciva še dodatno polepša praznike in še bolj padem v to praznično vzdušje. Sploh je pa fajn, če ti dobr uspe in vidiš zadovoljne obraze in polna usta
 
Spet se mi je na bolš poslabšal.
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 14:04
Povezava do prispevka
Potica bo pri nas obvezna, pa nekaj vrst piškotov tudi. Ne vem še, kakšnih bi se letos lotila jaz (jaz bolj eksperimentiram, mami se pa loti klasike). Staša, kje bi našla pa recept za speculaske? Meni so blazno dobri (ti, kupljeni).
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2005 17:39
Povezava do prispevka
Lumpa je napisal/a
Splača se mogoče res bolj (ceprou tega nism nikoli seštevala, kolk zapravim za peko), samo meni osebno peka peciva še dodatno polepša praznike in še bolj padem v to praznično vzdušje. Sploh je pa fajn, če ti dobr uspe in vidiš zadovoljne obraze in polna usta
 

 

Točno tako Smile

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kaj boste pekli za praznike?
Stran 3 od 67
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.