Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Dietna prehrana (brez glutena in laktoze)

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
bubica10
Starost: n/aPridružen: 23. okt 2007Prispevkov: 5179Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. mar 2012 12:01
Povezava do prispevka
Iz teme Mleko dodajam še nekaj sporočil, ki se nanašajo na laktozno intoleranco:
 
rene je napisal/apredvidevam, da je odvisno od stopnje laktozne intolerance? jaz namreč ne prenesem zgolj mleka (sem ga čisto izločila iz prehrane, že kakšna kava z mlekom oz. capuccino na bolj prazen želodec mi utegne povzročiti težave), jogurti in skute so o.k., še posebej če jih ne jem ravno na prazen želodec.
 
 
Hrca je napisal/aV bistvu so jogurti ˝brez laktoze˝ bolj marketinška fora, kot karkoli drugega, ker se laktoza porabi med mlečnokislinsko fermentacijo - se pravi, ko iz mleka nastaja jogurt, tako da imajo tudi navadni jogurti (se pravi tudi tisti, ki nimajo napisa ˝brez laktoze˝) zelo malo laktoze in večina laktozno intolerantnih ljudi lahko uživa fermentirane oblike mleka in sire. Če pa je laktozna intoleranca tako huda, da tudi ta živila povzročajo nelagodje, je pa povsem logično, da se poišče alternative, ki vsakemu posamezniku ustrezajo.
 
 
Iverka je napisal/aNajveč alternativ je iz soje, ampak tudi tu ni ponudba ravno 'za dol past'. Vem, da je imel Hofer (kjer sicer kupujeva riževo-sojino mleko) nekaj časa tudi sojine jogurte, ki so bili zelo okusni in sva jih precej kupovala, ampak se jih ne dobi več.



V Maximarketu imajo veliko izbiro sojinih jogurtov, pudingov, raznih desertov.

Bibu, siri sploh nimajo laktoze. To komot preveriš na sirih, ki imajo napisano hranilno vrednost in je ogljikovih hidratov 0g. Kot je napisala Hrca, je to marketinška fora, da lahko sire dražje prodajajo. Primerjaj npr. sestavo sira Jošt, za katerega vem, da obstaja tudi brez laktoze. Videla boš, da je v navadnem in nelaktoznem enaka vsebnost ogljikovih hidratov.
Laktoza je topna v vodi, zato pri izdelavi sira odteče s sirotko.
 
 
Tikka je napisal/aO super info za Maximarket Iverka, thanks!
Lots of people want to ride with you in the limo, but what you want is someone who will take the bus with you when the limo breaks down. (Oprah Winfrey)

A ustvari se samo trebaš napiti, pa sesti na bicikl, jer na sreću ćeš pre naleteti nego je pronaći.
(Balašević)
0
Nazaj na vrh
Elani
Starost: 33Pridružen: 20. mar 2011Prispevkov: 289Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2012 17:29
Povezava do prispevka
Spar ima svojo kolekcijo izdelkov brez laktoze in tudi glutena - izdelke brez laktoze (sem tudi sama laktozno intolernatna) se dobi samo v intersparih, imas pa ogromno stvari: navadni jogurti, sadni jogurti, mleko, pudingi, smetana, 2 sirna namaza, kisla smetana itd. Smile žal sladoelda še nisem našla (razen v portorožu v cacaotu) Smile
Ni res da so vsi jogurti brez laktoze (govorim o navadnih, ne tistih, na katerih prav piše, da so brez laktoze) , imajo jo seveda manj kot mleko in smetana, a še vedno je in tistim, ki encima laktaze res malo proizvajajo je že to dovolj, da dobijo prebavne težave, poleg etga nekateri proizvodnikov jogurtov vanje dodaja mleko.
Tudi nekateri siri naj bi imeli laktozo (ementaler je res nima - ker zori dolgo, vendar danes veliko sirov ne zori dovolj časa), kljub temu, da se je večina res izloči ven s sirotko.

Izdelki z malo laktoze: maslo, mocarela - jaz to dvoje jem brez problemov Smile

Res se moram pa izogibati smetani, sladoeldu in mleku, tudi jogurte in namaze kupujem te brez laktoze. In ne, to ni neka marketinška fora - pač v izdelke dodajo encim laktazo, ki laktozo razgradi na glukozo in galaktozo, s katerimi pač nimamo težav Smile
0
Nazaj na vrh
Cama
Starost: -14Pridružen: 20. dec 2004Prispevkov: 1301Kraj: Kraški svetStatus:Offline
Objavljeno: 23. mar 2012 19:47
Povezava do prispevka
A sladoleda se ne da nadomestit s sojimi oz. riževim? Riževega imajo tudi v zvezdi za 2,20 € na kepico, če ti ga pa prinesejo k mizi pa 2,40 €. Unhappy
Oba pa prodajajo v večjih trgovinah, npr. Mercator Center Šiška ima nekaj izbire, pa verjetno kakšen Maxi tudi.
Sicer ga pa po moje lahko spacamo tudi sami doma iz kakšne rastlinske kreme, ki nadomeščajo smetano za stepanje.
www.dlvkos.si
0
Nazaj na vrh
Elani
Starost: 33Pridružen: 20. mar 2011Prispevkov: 289Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. mar 2012 16:08
Povezava do prispevka
Danes sem tudi v ljubljanskem Cacaotu jedla sladoled brez laktoze Smile
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 25. mar 2012 16:23
Povezava do prispevka
Žal je v Slo še vedno tako, da je na področju brezglutenske hrane in hrane brez laktoze izbira dokaj uboga. Bo še en čas trajalo, preden se bo razmišljanje v tej smeri malo razširilo.
 
Jaz sem mislila, da sem prišla v raj, ko sem videla kaj vse in koliko različnih stvari se tukaj dobi. Na srečo imajo tudi v boljših italijanskih slačičarnah (za druge ne vem, ker v druge ne hodim) tudi sladoled brez laktoze. In tudi v trgovini se dobi nekaj različnih.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Lina2
Starost: n/aPridružen: 7. okt 2012Prispevkov: 3Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. okt 2012 13:31
Povezava do prispevka
Hrca je napisal/a OT: Čokolada kot sama ne vsebuje glutega. Nima niti 1 sestavine, ki bi ga vsebovala. To je enako zavajanje, kot je bil napis na olju, da ne vsebuje holesterola - seveda ga ne, ker ga v osnovi ne more imeti. Je pa res, da ima danes večina predvsem mlečnih čokolad na trgu razne dodatke, na katere morajo tisti, ko občutljivi na določene sestavine občutljivi, bolj pozorni. Sicer dvomim da bi celiakaš kupil čokolado s keksi, ampak vseeno.


Uffff, kje pa, na žalost ni noben nateg Če imaš celiakijo ali alergijo na pšenico, ne moreš jesti npr. niti ene same Milke (tudi čisto navadne ali bele, seveda ne mislim kakšne z dodatki), ker imajo čisto vse opozorilo, da vsebujejo sledi pšenice ali glutena Isto razne Mars ploščice, mandlji z čokolado, marcipan itd. Nima veze, če čokolada sama po sebi tega ne vsebuje, skoraj v vseh navadnih sladkarijah je gluten vsaj v sledeh, ker se pač v istem obratu predeluje tudi pšenica. In to je dovolj, da tega ne smeš. Tako da hvala bogu za brezglutensko čokolado, vsaj nekaj imamo Isto je s polento ali ajdo, seveda sta načeloma brezglutenski, pa imata recimo od Zlatega polja vseeno gluten noter v sledeh in to kar dosti:( Je treba res pogledat deklaracije na žalost in poiskat brezglutenske.

Da ne bom preveč OT, če govorimo o mleku - punce, kako so vam pa ugotovili laktozno intoleranco? A to je lahko tudi na podlagi krvnih testov? Jaz imam zadnje čase tudi v mlečnimi izdelki težave in izpuščaje dobim. Tako da ne vem, mogoče je to alergija.. Intoleranca bi se verjetno kazala v prebavnih motnjah?

0
Nazaj na vrh
Starlight
Starost: 36Pridružen: 16. dec 2008Prispevkov: 1869Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 7. okt 2012 16:06
Povezava do prispevka
Mene je dlje časa bolel trebuh, predvsem bolj proti večeru, zato mi je gastroenterologinja priporočala, da iz prehrane izključim laktozo. Stanje se mi je po uvedbi brezlaktozne diete izboljšalo, bolečin ni več in zato tudi na kakšne dodatne teste nisem šla.
“Strive for perfection in everything you do.“ (Sir Henry Royce)
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. okt 2012 7:46
Povezava do prispevka
Meni so ugotovili s krvnimi testi. Je pa zdravnik sumil, da je problem laktoza. Sama na to idejo ne bi nikoli prišla.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Iverka
Starost: 44Pridružen: 22. nov 2011Prispevkov: 61Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. okt 2012 16:40
Povezava do prispevka
Navadna čokolada (brez polnila in dodatkov) nima glutena. Navadni sir - gavda, jošt..., nimajo laktoze. Seveda pa je čokolada s polnili popolnoma druga stvar - to je treba pa vsako posebej pogledat. Npr. tudi sir s plemenito plesnijo ima gluten, saj gljive, ki proizvajajo plesen hranijo s krušnimi drobtinami. Vendar ta osnovna živila nimajo teh dotičnih alergenov. Poglejte hranilno vrednost Jošta in Jošta brez laktoze. Pri obeh piše, da je OH manj kot 0,1%, samo da je brez laktoze dražji.

Sicer pa kot je rekla Lina, večina izdelkov ima itak deklaracijo, tako da ni problema.
0
Nazaj na vrh
Iverka
Starost: 44Pridružen: 22. nov 2011Prispevkov: 61Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 19. okt 2012 16:55
Povezava do prispevka
Še to: se strinjam, da je veliko bolj varno pregledati vsako živilo posebej, če vsebuje alergene, saj jih je dosti v "skritih" v živilih, za katera človek sploh ne pomisli. Kot sem že napisala, dosti ljudi ne ve, da je v siru lahko gluten, barvila lahko vsebujejo gluten (npr. karamelno barvo lahko pridelujejo iz nekih sladil, ki vsebuje gluten).
Mi gre pa še vedno na jetra to zavajanje potrošnikov. Pred leti se spomnim, ko je neka čokoladna firma (nimam pojma katera) morala umakniti čokolado brez glutena, ker je bila popolnoma enaka kot navadna čokolada, samo dražja. Tako, da tega zavajanja je dosti.

Sicer sem pa pred kratkim zasledila, da v lekarni prodajajo laktazo. (nimam pojma, če jo lahko dobiš tudi na recept - logično bi bilo)
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. okt 2012 18:12
Povezava do prispevka
Iverka je napisal/aNavadna čokolada (brez polnila in dodatkov) nima glutena.

Kot je že bilo omenjeno v temi - ni problem v samih sestavinah čokolade, ampak v proizvodnji. Če v istem obratu proizvajajo izdelke, ki vsebujejo gluten, lahko pride do kontaminacije. Zato so opozorila na embalaži obvezna in primerna, potem se pa vsak lahko sam odloči, kako veliko se mu zdi tveganje. jaz tudi kdaj pojem kak košček Milke ali Gorenjke, ki sta bili sicer tudi testirani s strani društva in zaenkrat nisem imela reakcije, ampak nikoli ne veš, da ne boš dobil ravno kakšno serije, v katero je tako ali drugače zašel gluten.
0
Nazaj na vrh
alecia
Starost: 36Pridružen: 22. jul 2004Prispevkov: 701Kraj: okolica PtujaStatus:Offline
Objavljeno: 19. okt 2012 18:41
Povezava do prispevka
Kot je že bilo rečeno, zaradi proizvodnje lahko pride do kontaminacije in glutena ni možno izključiti iz izdelka, vendar to ne pomeni, da od šarže do šarže bistveno variira vsebnost le tega (npr. zaradi slabega čiščenja in da bi to pomenilo enkrat težave ob uživanju, enkrat ne). Oznaka, da lahko vsebuje gluten je predvsem varnostna, saj zakon za alergene predvideva stroge proizvodne pogoje, ki si jih proizvajalci, ki se ne ukvarjajo posebej s proizvodnjo, npr. v tem primeru čokolade brez glutena, ne morejo privoščiti. Tveganje pa naj vsak posameznik pri sebi opredeli.

Elani je napisal/a poleg etga nekateri proizvodnikov jogurtov vanje doodad mleko


Kateri proizvalajci in kako naj bi potem jogurt izgledal? Potem več ni jogurt, ampak mlečni napitek (ali karkoli že). Glede mlečnih proizvodov in vsebnosti laktoze v njih pa se strinjam z Iverko.
0
Nazaj na vrh
jaka27
Starost: 45Pridružen: 16. dec 2012Prispevkov: 2Kraj: VipavaStatus:Offline
Objavljeno: 16. dec 2012 23:12
Povezava do prispevka
Sydelle je napisal/a
Iverka je napisal/aNavadna čokolada (brez polnila in dodatkov) nima glutena.

Kot je že bilo omenjeno v temi - ni problem v samih sestavinah čokolade, ampak v proizvodnji. Če v istem obratu proizvajajo izdelke, ki vsebujejo gluten, lahko pride do kontaminacije. Zato so opozorila na embalaži obvezna in primerna, potem se pa vsak lahko sam odloči, kako veliko se mu zdi tveganje. jaz tudi kdaj pojem kak košček Milke ali Gorenjke, ki sta bili sicer tudi testirani s strani društva in zaenkrat nisem imela reakcije, ampak nikoli ne veš, da ne boš dobil ravno kakšno serije, v katero je tako ali drugače zašel gluten.
 

Se strinjam z napisanim, dodal pa bi še to, da pri razljičnih ljudeh pride do različnih reakcij na gluten. Nekateri vedo takoj, da so pojedli nekaj neprimernega oz. z vsebnostjo glutena. Drugim se kljub intoleranci ne pozna takoj na počutju in simptomih, temveč pride do zakasnlih reakcij ali pa se simptomi pokažejo na čisto drugačen način. Vsem bolnikom s celiakijo pa je skupno, da jim škodi že manjši vnos glutena v telo. Varna meja živila brez glutena je 20ppm, kar pomeni zgolj 20 delcev na milion. To pomeni, da lahko že noževa konica navadne moke uniči cel žakelj moke brez glutena...in tako postane neprimerna za pripravo brezglutenskih jedi. Gluten se danes lahko pojavlja na res veliko mestih...od kozmetike do hrane, kjer si nebi predstavljali, da je tem...zato velja biti previden...

http://www.moja-celiakija.si
spletni portal za polno življenje brez glutena
0
Nazaj na vrh
Pulcina
Starost: n/aPridružen: 18. avg 2007Prispevkov: 1519Kraj: ObalaStatus:Offline
Objavljeno: 25. jan 2013 20:59
Povezava do prispevka

Meni so laktozno intoleranco ugotovili z dihalnim testom, v diagnostičnem centru na Bledu. Bolelo me ni nič, sem pa proti večeru začenjala biti ful napihnjena, kot da bi bila vsaj v 5.mesecu + vetrovi. smiley smiley

Beauty is not caused. It is.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. jan 2013 12:02
Povezava do prispevka

Res "čisti" izdelki so samo tisti, kjer je navedeno ne vsebuje glutena in laktoze. Pri ostalih nikoli ne veš. 

Prav tako veliko mesnih narezkov za na kruh lahko vsebuje oboje. Jaz sem imela vedno probleme, dokler nisem začela kupovati tistih, kjer je navedeno brez glutena in laktoze. Od takrat dalje nimam več problemov.

Sicer ne vem kako je to urejeno v Slo, ker že sedaj nekaj let nisem nič v Slo nakupovala. Tukaj, kjer živim, imajo že na policah nalepke, tudi pri mesnih izdelkih:brez glutena ali brez glutena in laktoze ali npr. brez laktoze in že na daleč vidiš, brez da moraš pri vseh izdelkih brati te etikete preden najdeš primerno.

Prav tako tudi veliko več proizvajalcev sirov dela sire brez laktoze in nekatere trgovine imajo tudi že svoje znamke teh produktov, ki so dokaj kvalitetni in okusni. Tudi glede čokolad je vedno večja izbira brez glutena in laktoze in tudi so dokaj okusne.

Edino kaj mislim, da še manjka, je več polnozrnatih brezglutenski izdelkov. Tisti, ki obstajajo, so navadi dokaj slabega okusa.

Koliko sem slišala od znancev, je v Skandinavskih državah stanje glede tega še za en korak bolje. Kako je v resnici, pa ne vem. 

Sicer se mi pa načeloma zdi, da tudi glede hrane drži bolj severno se gre, boljši so pogoji za alergike in bolj so ljudje osveščeni.

"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Dietna prehrana (brez glutena in laktoze)
Stran 2 od 5
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo