Mleko menjaš za rastlinske napitke (riževo, kokosovo, lešnikovo, mandljevo - če ti lešniki in mandlji ne delajo težav; vse te napitke lahko doma pripraviš sama), za občasne cravinge raznih jogurtov in pudingov se dobijo super jogurti iz volčjega boba, ravno tako pudingi.
Za zajtrk si lahko tako narediš:
-Mlečni riž.
-Riževi napihnjenci z mlekom (namesto klasičnih kosmičev); napihnjen riž dobiš v vseh večjih trgovinah.
-Polenta je zelo hitro kuhana (lahko ješ z rastlinskim napitkom, ali pa jo daš še za 20min v pečico in zapečeš skupaj z zelenjavo).
-Jajca/omleta z avokadom - če ti avokado sam po sebi ni dober, mu dodaj sol, poper, mleto rdečo papriko in malo čilija oz. začimbe po želji.
-Ješprenj lahko pripraviš podobno kot ovseno kašo in dodaš malo cimeta, narezano banano ali drugo sadje po želji, za ekstra dodatek še arašidovo maslo (v kolikor ti ne dela težav); ali pa seveda narediš zelenjavno različico. Na ta način lahko pripraviš še amarant.
-Iz amaranta si lahko narediš tudi svojo granolo - kuhan amarant sprimeš skupaj z nekaj kapljicami medu (ali kokosovega olja), dodaš suho sadje in oreščke po želji, zapečeš v pečici. Shraniš v večji stekleni posodi in ješ zjutraj kot kosmiče.
-Večer prej spečeš bananin kruh (izbereš moko, ki jo lahko uživaš - recimo čičerikino) in ga imaš potem za zajtrk skupaj z zgoraj omenjenim jogurtom/narezanim sočnim sadjem, tudi za vmesno malico ali posladek pride prav.
-Nice cream - zblendaš zelo zrele zamrznjene banane, dodaš še kakšno vrsto sadja in masla po izbiri (če arašidovega ne smeš, dodaš kakšnega drugega), kokosove ostružke, večer prej namočene datlje ...
-Chia puding, ki ga pripraviš dan prej in pustiš stati čez noč.
-V pečici pečena čičerika - skuhaš jo dan prej (ali uporabiš tisto iz pločevinke), začiniš po želji (mleta rdeča paprika, sol, poper, mleti česen, čili, kurkuma itd.), in pustiš pokrito v skledi do jutra. Zjutraj daš v pekač na peki papir, pečico na 220 in pečeš cca 25 minut. Zraven paše kakšna sočna zelenjava ali pa recimo ajvar.
-Riževi vaflji, na katere lahko namažeš kakšen domač namaz in jih ješ namesto kruha, zraven dodaš nekaj zelenjave.
Za vmes lahko pogledaš Raw Bite tablice, imajo zelo dobre sestavine in množico okusov (vsebujejo povečini mandlje in cashew oreščke). Alnatura ima ravno tako ploščice s srednje dobrimi sestavinami, lahko pa si jih seveda pripraviš doma; zna biti zamudno, ampak ti potem itak počakajo še teden ali dva v hladilniku + točno veš, kaj ješ.