Rolada iz zelenjave z žara z mocarelo. Sočna, izjemno aromatična hladna predjed iz jajčevcev, bučk, paprike in mocarele.
3 jajčevci
6 bučk
3 rdeče paprike
2 hlebčka mocarele po 100 g
100 g pesta
sol
poprova mešanica
Pesto:
60 g bazilikinih lističev
60 g parmezana
0,6 - 1,2 dl olivnega olja
45 g pinjol
3 stroki česna
drugo
4 žlice ekstra deviškega olivnega olja
prozorna folija
Predpriprava
- Pripravimo žar, zakurimo in primerno segrejemo oglje. Zelenjavo lahko popečemo tudi v litoželezni ponvi.
- Pečico segrejemo na 200� C.
- Paprike operemo, obrišemo in za približno 10 minut položimo na rešetko v segreto pečico, da se začnejo po površini delati mehurji; gl. opombe.
- Pripravimo pesto.
- Jajčevce in bučke operemo, obrišemo in narežemo na tanjše rezine. Premažemo jih z olivnim oljem in spečemo na žaru; pazimo, da se ne presušijo. Pečene začinimo s soljo in poprovo mešanico ter ohladimo.
- Pečene paprike poberemo iz pečice, ohladimo, olupimo in razsemenimo. Nato jih po obeh straneh na hitro opečemo še na žaru.
Priprava
- Prozorno folijo razprostremo po delovni površini. Po njej po širini zložimo hladne rezine jajčevcev. Premažemo jih s 50 grami pesta.
- Jajčevce in pesto prekrijemo s hladnimi rezinami bučk. Premažemo jih s 50 grami pesta in prekrijemo s fileji pečenih paprik.
- Zelenjavo ob pomoči folije tesno zvijemo v rolado. Na obeh koncih folijo zavihamo, rolado pa vsaj za 30 minut potisnemo v hladilnik.
- Mocarelo narežemo na 12 rezin.
Serviranje
Z rolade odstranimo folijo, potem pa jo narežemo na 12 kosov, ki jih razdelimo na 4 velike krožnike. Obložimo jo z narezano mocarelo. Vsebino vsakega krožnika pokapljamo s po žlico ekstra deviškega olivnega olja, vse skupaj pa potresemo s poprovo mešanico. Zraven lahko postrežemo gaspačo ali/in opečene kruhke.
Gurman. Društvo dobrih okusov.
vir: siol