Velikonočna jajčka
Za testo
1 biskvit (kupljen ali narejen doma), 250 g čokolade (po želji
samo jedilna, samo mlečna, mešano), 100 g masla, 100 g lešnikov (ali mandljev ali orehov,...).
Za aromo
1 žlica ruma za otroke nadomestimo z pomarančno lupinico, lahko tudi malo soka.
Za povaljanje
čokoladne mrvice, kokos, pistacije, mandljeve listične, barvila,....
Za premaz
1 zavitek bele in rjave čokolade
Biskvit razdrobimo. čkolado na pari raztopimo. Tekočo čok. in margarino damo v posodo in 5 minut mešamo. Biskvit in zmlete lešnike zmešamo z rumom ali pom.lupinico in pustimo, da se vse prepoji. Biskvist zmešamo s čokoladno kremo in za nekaj časa postavimo na hladno. Iz ene žlice mase oblikujemo eno jajce. Jajška povaljamo v mrvicah, pistacijah ali mandljevih lističih in jih damo v papirnate posodice. Vsak jajček je lahko okrašen unikatno, s čokolado, mrvicami, kokosom, itd.
Velikonočni venček
Za osnovno testo
12,5 dag margarine, 25 dag moke, 1 ščepec soli, 10 dag sladkorja v prahu, 1 rumenjak, 1 žlica kisle smetane.
Margarino, moko, sol,sladkor, rumenjak in kislo smetano damo v posodo in zmešamo hitro z eletričnim mešalnikom. Testo položimo na delovno površino in ga hitro pregnetemo z rokami, vendar ne preveč, da ne postane pretrdo. Oblikujemo ga v kepo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Testa ne razvaljamo ampak ga razdelimo na 3 dele in oblikujemo v 3 tanke zvitke. Iz njih spletemo kito in jo oblikujemo v več manjših venčkov.
1 jajce razžvrkljamo z dvema žlicama mleka in premažemo venčke. Posujemo z narezanimi pistacijami in pečemo v ogreti pečici , 20-25 minut pri temperaturi 200